Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2019

Αξιοπιστία; ΜΗΔΕΝ !

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι μεγάλες αντιφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γιώργος Καρελιάς 
13 Μαρτίου 2019


Η τελευταία μεγάλη υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη δόθηκε επί αμερικανικού εδάφους και μέσω του CNN: η Ελλάδα-είπε- στα πρώτα χρόνια της δική του πρωθυπουργίας θα είναι μια επενδυτική έκπληξη. Θα είναι, κατά την δική του έκφραση, μια «ιστορία επιτυχίας». Τι μας θυμίζει αυτό; Την αντίστοιχη έκφραση «success story» του Αντώνη Σαμαρά το 2013. Είναι γνωστό πού κατέληξε.
Η προηγούμενη υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ αφορούσε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων(3,5% για τα επόμενα χρόνια), την οποία-όπως έχει πει- θα πετύχει εκείνος, επειδή (θα) είναι πιο αξιόπιστος από την σημερινή κυβέρνηση. Αυτό θυμίζει την «αυταπάτη» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανιζόταν βέβαιος το 2014 ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα αποδεχόταν τις απαιτήσεις της δικής του κυβέρνησης. Γνωρίζουμε τι ακολούθησε.
Είχαν προηγηθεί υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ πέρσι στην Θεσσαλονίκη: μειώσεις φόρων(ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) και εισφορών, αυξήσεις συντάξεων(με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου) κ.α. Πέρα από τα προφανή ερωτήματα, για παράδειγμα πώς θα αναπληρωθούν οι απώλειες εσόδων από τις μειώσεις φόρων ή πώς θα αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα απώλεια εσόδων και, ταυτόχρονα, αύξηση συντάξεων, οι αντιφάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι προφανείς:
Πρώτον, ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματός του διαλαλούν urbi et orbi ότι, όχι μόνο η χώρα δεν βγήκε από τα Μνημόνια, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και ένα τέταρτο Μνημόνιο.
Δεύτερον, ότι η οικονομία που αφήνει η σημερινή κυβέρνηση έχει τα χάλια της και, επομένως, η επόμενη(της ΝΔ) θα παραλάβει «καμένη γη».
Τρίτον, ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι, παρά την κατάσταση αυτή, η δική του κυβέρνησή του και φόρους θα μπορέσει να μειώσει και παροχές να κάνει και τους Ευρωπαίους δανειστές να πείσει να αποδεχθούν μείωση των πλεονασμάτων.
Όμως, όλα αυτά κάπου δεν δένουν μεταξύ τους. ‘Η η οικονομία πάει καλά σήμερα και επομένως αύριο η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όσα υπόσχεται. ‘Η συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η κατάσταση είναι μαύρη κι άραχλη και οι υποσχέσεις είναι απλώς έπεα πτερέοντα. Και τα δύο μαζί αποκλείεται να συμβαίνουν. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να τετραγωνίσει, πρώτον αυτός, τον κύκλο.
Η υποσχεσιολογία είναι μια από τις αρρώστιες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η οποία δεν θεραπεύτηκε, δυστυχώς, ούτε στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε. Κι ας είδαν οι πολίτες-ψηφοφόροι ότι πλήθος υποσχέσεων πήγε περίπατο όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι αυτό που έχει πει ο παλιός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν: «Οι υποσχέσεις δεσμεύουν μόνον εκείνους που τις δέχονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)