Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2019

Οι τουρκοφάγοι


  

Γιώργος Κυρίτσης



Προχθές, στη Νέα Ζηλανδία, ένας ακροδεξιός εισέβαλε οπλισμένος με αυτόματο όπλο σε ένα τζαμί, εκτέλεσε εν ψυχρώ 50 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς ακόμη. Η Νέα Ζηλανδία είναι για εμάς στους αντίποδες - κυριολεκτικά. Λογικά ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα, τόσο μακριά, θα αντιμετωπιζόταν στην Ελλάδα με αποτροπιασμό και τελικά συγκατάβαση και αδιαφορία. Κι όμως, στα συντηρητικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχόλια κάτω από την είδηση ήταν, σε μεγάλο ποσοστό, υπέρ του δολοφόνου αλλά και των ιδεών του.
Οι ιδέες του ήταν τυπικό παραλήρημα ακραίου φυλετικού και ρατσιστικού μίσους. Θα μπορούσε κανείς να τις δει να ενώνονται με ένα κόκκινο νήμα με αυτά που πρεσβεύουν ακροδεξιά κόμματα, οργανώσεις και διαδικτυακές οντότητες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όμως, οι ιδέες αυτές, η αναβίωση του φασισμού στην πιο ξεκάθαρη εκδοχή του, παραμένουν ευτυχώς τυπικά και σε μεγάλο βαθμό και ουσιαστικά αποσυνάγωγες. Στην Ελλάδα, όμως, όχι. Το βασικό κόμμα της Δεξιάς, η «κεντροδεξιά» Νέα Δημοκρατία, έχει σε τέτοιο βαθμό διαβρωθεί από αντίστοιχες ιδέες, που τις έχει εντάξει στο καθημερινό πολιτικό της λεξιλόγιο.
Οι πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες αυτή τη στιγμή στον χώρο της Ν.Δ. έχουν πολιτικό λεξιλόγιο και ιδεολογική συγκρότηση μετεμφυλιακού χωροφύλακα. Η Ν.Δ. μαζί με τα κανάλια αναγόρευσαν σε εθνομάρτυρα τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, παρότι εισέβαλε σε ξένη χώρα και πυροβολούσε με καλάσνικοφ. Ή ίσως ακριβώς γι' αυτό.
Η πατριδοκαπηλία στο «Μακεδονικό» και η υιοθέτηση του Κατσίφα από τη Ν.Δ. απενεχοποιούν και κανονικοποιούν τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο στον δημόσιο διάλογο. Ένα αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μπορεί άφοβα να κηρύσσει τον πόλεμο σε Τούρκους, Σκοπιανούς, μουσουλμάνους και εθνοπροδότες Έλληνες με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι τα ίδια, μέσες άκρες, πράγματα διαβάζει σε εφημερίδες της παράταξης ή ακούει από επίσημα χείλη.
Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει κάτω από τις φτερούγες της ολόκληρο το ακροδεξιό παρακράτος του πληκτρολογίου και της σιδερογροθιάς, πιστεύοντας ότι έτσι σκάβει τον λάκκο των Μαδουραίων που κυβερνούν.
Στην πραγματικότητα, όμως, σκάβει τον δικό της λάκκο κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, απελευθερώνει δυνάμεις που, όπως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει. Η οδοντόκρεμα, άπαξ και βγει, δεν ξαναμπαίνει στο σωληνάριο.
Δεύτερον, η συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας και τα αντανακλαστικά που έχει αναπτύξει χτυπούν καμπανάκια όπου βλέπουν αναβίωση του φασισμού. Η ελληνική κοινωνία τον έχει βιώσει, όπως έχει βιώσει και τον νεοφιλελευθερισμό. Και ακροδεξιοί, και νεοφιλελεύθεροι, και να κυβερνήσουν, ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει.
Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)