Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15, 2019



Αϋπνία που οφείλεται στο άγχος: όταν οι ανησυχίες παρεμποδίζουν τον ύπνο

PsychologyNow Team

γυναίκα καθισμένη σε κρεβάτι

Όταν ο εγκέφαλος ‘αντιλαμβάνεται’ ότι χάνει τον έλεγχο των στρεσογόνων καταστάσεων, τείνει να υπερλειτουργεί. Ακόμα και τα πιο αμελητέα προβλήματα λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις ενώ τα πάντα μεταφράζονται σε απειλή.


Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, η οποία οφείλεται στο άγχος. Είναι απαραίτητο, επομένως, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πριν αυτό γίνει χρόνιο και προτού εμφανιστούν συνοδές διαταραχές.
Η αϋπνία που οφείλεται στο άγχος δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Η υπερλειτουργία του νου έχει συχνά ως αποτέλεσμα τις διαταραχές στον ύπνο. Μερικές φορές μοιάζει αδύνατο να κλείσουμε το διακόπτη του μυαλού μας πριν πάμε για ύπνο. Οι σκέψεις και ανησυχίες μας γίνονται τόσο επίμονες ώστε εμποδίζουν την έλευση του ύπνου. Ωστόσο, η παρατεταμένη αϋπνία συχνά οδηγεί σε πλήρη εξάντληση.
Παρά το γεγονός ότι η αϋπνία δεν αποτελεί θανατηφόρο ασθένεια, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ότι ο εγκέφαλος που στερείται ύπνου παρουσιάζει δυσκολία στη συγκέντρωση και τη συγκράτηση νέων πληροφοριών ενώ αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά σε απλά ερεθίσματα.
Όλες οι παραπάνω επιπτώσεις οδηγούν στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, όπου τελικά η έλλειψη ξεκούρασης επιτείνει το άγχος. Έτσι, σταδιακά η παροδική αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια διαταραχή ύπνου, πρόβλημα το οποίο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Η έλλειψη ξεκούραστου ύπνου αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα κυριότερα αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 ήταν, στην πραγματικότητα, αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και προκλήθηκε λόγω της έλλειψης ύπνου των εργατών του εργοστασίου. Ομοίως, δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η παρατεταμένη αϋπνία που οφείλεται στο άγχος, προκαλεί κοινωνική, σωματική και νοητική έκπτωση. Οι επιπτώσεις αυτές δύνανται να οδηγήσουν σε καταθλιπτική διαταραχή.

Αϋπνία που οφείλεται στο άγχος: ποια είναι τα αίτια;

Το περιοδικό Psychosomatic Medicine δημοσίευσε μια έρευνα που διεξήχθη από τον Καθηγητή Ψυχολογίας Charles M. Morin, τα συμπεράσματα της οποίας μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε. Όλοι βιώνουμε άγχος στην καθημερινότητα μας, σωστά; Συχνά το άγχος αυτό γίνεται τόσο έντονο ώστε καταλήγουμε να χάνουμε τον έλεγχο και δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε.

 

 

 

 

[.....]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:>Αϋπνία που οφείλεται στο άγχος: όταν οι ανησυχίες παρεμποδίζουν τον ύπνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δύο βιβλία-πορτρέτα του Λόρδου Μπάιρον ποκαλύπτουν την ιδιωτική του ζωή

  Λόρδος Μπάιρον: Φιλελληνισμός, ερωτικά σκάνδαλα και αυτοκαταστροφή Πορτρέτο του λόρδου Μπάιρον από τον Τόμας Φίλιπς, 1813 Μαρία  Θερμού  ...