Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2018

Η λαμπρή δεκαετία του 50 στην αγγλοσαξωνική εικονογράφηση

Οι  μορφολογικές προσεγγίσεις των  σπουδαίων εικονογράφων στην Αμερική του 1950  εξακολουθούν να θεωρούνται πρότυπα για τους συναδέλφους τους του  εικοστού πρώτου αιώνα. 
Οι ευφάνταστοι καλλιτέχνες προέβαλαν με αξιοθαύμαστη χάρη και απαράμιλλη τεχνική όλα τα στερεότυπα μιας κοινωνίας που θεωρούσε ανώτερη τη λευκή φυλή,  αποθέωνε τον καταναλωτισμό και έβλεπε  τη γυναίκα με  τα μάτια του ξελιγωμένου αρσενικού ως ένα ζουμερό θηλυκό. Οι τάσεις που ήταν  δημοφιλείς  στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της ίδιας δεκαετίας δε διαφέρουν από τις αμερικάνικες. Κι εδώ ο καταναλωτισμός και οι απολαύσεις της ζωής είναι  έκδηλες στις αφίσες, τα έντυπα και τις διαφημίσεις .Οι εικονογραφήσεις όμως έχουν έναν πιο εκλεπτυσμένο χαρακτήρα , είναι πιο σοφιστικέ  και έχουν τον αέρα ενός κοσμοπολιτισμού, παρά τη φθίνουσα οικονομικά Μ. Βρετανία λόγω ξηλώματος του  αποικιοκρατικού της πουλόβερ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...