Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018


Σινεφίλ Επιλογές: Chungking Express

ΦΕΝΙΑ ΤΣΙΑΛΟΥΚΗ
frapress.gr


To Chungking Express είναι η ιδανική κινηματογραφική πρόταση για μία χαλαρή βραδιά. Δύο ρομαντικές ιστορίες με φόντο το μοναχικό και πολύβουο Hong Kong!

Όποιος δεν έχει ακούσει για τον Wong Kar-Wai ,ήρθε η στιγμή να μυηθεί στο κινηματογραφικό σύμπαν του με βάση το Hong Kong. Tο Chungking Express δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί μία καλή αρχή. Είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις αγαπημένες μου ταινίες που μίλησε αμέσως στην καρδιά μου  και είναι από τις δημιουργίες που υπάγονται μεν στην ταινιοθήκη του παγκόσμιου κινηματογράφου αλλά πραγματικά ,μπορεί να την παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, σινεφίλ και μη.
Ο Wong Kar-Wai που υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας ήταν πολύ δραστήριος τη χρονιά του 1994 και γύρισε και μία ακόμη ταινία λίγο πριν το Chungking Express. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα γυρίσματα να διαρκέσουν λιγότερο από μήνα και να πραγματοποιούνται κατά αποκλειστικότητα βράδυ (η ταινία περιλαμβάνει ελάχιστες σκηνές στο φως της ημέρας). Με αυτό τον τρόπο, ρίχνουμε μία άκρως διεισδυτική ματιά στο underground Ηοng Kong.
Η ταινία είναι διαιρεμένη σε δύο κεφάλαια και το κάθε κεφάλαιο αποτελεί μία ερωτική ιστορία. Και στις δύο ιστορίες πρωταγωνιστούν δύο αστυνομικοί. Στην πρώτη, ο ήρωας χωρίζει και φιλοσοφεί γύρω από μία κονσέρβα ανανά που είναι στα πρόθυρα να λήξει. Στο μεταξύ, γνωρίζει μία σκοτεινή γυναίκα σε ένα μπαρ και επιστρέφουν μαζί στο σπίτι.
Στη δεύτερη ιστορία, ο αστυνομικός συχνάζει σε ένα φαγάδικο δίπλα από τη βάρδιά του, όπου η υπάλληλος τον ερωτεύεται. Και οι δύο ιστορίες μεταδίδουν την αίσθηση του ανεκπλήρωτου και ταυτόχρονα έχουν ένα διάχυτο ερωτισμό που οικοδομείται μέσα από εικόνες, αντιδράσεις και soundtracks.

Η πρώτη ιστορία μου αρέσει γιατί παρά το γεγονός ότι είναι σύντομη εμπεριέχει το πιο περιπετειώδες στοιχείο το οποίο εκφράζεται μέσα από την παρουσία της σκοτεινής γυναίκας που φοράει ξανθιά περούκα και κόκκινο κραγιόν και έχει περίεργα πάρε-δώσε με τον υπόκοσμο του Hong-Kong. Και από την άλλη πλευρά ,έχουμε έναν αθεράπευτα ρομαντικό νέο άνθρωπο που μόλις χώρισε και φιλοσοφεί «για τα καλά» έχοντας σαν ορόσημο μία κονσέρβα ανανά και την ημερομηνία λήξης.
Η κονσέρβα αποτελεί το στοιχείο-κλειδί της ιστορίας μας και υπάρχει χαρακτηριστικό αγαπημένο quote : «If memories could be canned, would they also have expiry dates? If so, I hope they last for centuries.» (=Aν οι αναμνήσεις μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κονσερβοκούτι, θα είχαν και αυτές ημερομηνία λήξης; Αν ναι, ελπίζω ότι θα διαρκούσαν αιώνες) .

H πρώτη ιστορία, λοιπόν, είναι λίγο πιο σκοτεινή και σηματοδοτείται από τον χωρισμό του νεαρού αστυνομικού και από την παρουσία της μυστηριώδους γυναίκας. Οι δυο τους γνωρίζονται σε ένα μπαρ και περνούνε τη νύχτα μαζί αλλά χωρίς να προκύψει κάτι ερωτικό μεταξύ τους. Και έπειτα ξημερώνει…

Και κάπως έτσι, ο σκηνοθέτης μεταβαίνει στη δεύτερη ιστορία, η οποία είναι και η πιο αγαπημένη μου. Στο background παίζει ακατάπαυστα το California Dreaming και προς το τέλος της ταινίας, μπαίνει στο παιχνίδι και μία καλή διασκευή του Dreams από Cranberries. H Faye και ο αστυνομικός no663 γνωρίζονται επειδή εκείνος πηγαίνει συχνά και αγοράζει φαγητό ή καφέ από το μαγαζί στο οποίο δουλεύει η κοπέλα.
Και κάπως έτσι, τον ερωτεύεται σταδιακά ενώ εκείνος προσπαθεί να ξεπεράσει ένα χωρισμό και «συνομιλεί» με τα αντικείμενα του σπιτιού του. Η Faye κάνει μικρές, αλλά καίριες παρεμβάσεις για να βελτιώσει τη ζωή του και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους!

Αυτή την ταινία τη συστήνω ανεπιφύλακτα διότι αποτελεί μία ομαλή αρχή για να ξεκινήσει κανείς τον Ασιατικό κινηματογράφο και πιο συγκεκριμένα τον Wong-Kar Wai που κατάφερε να κερδίσει όλη την υφήλιο και έγινε περισσότερο γνωστός σε παγκόσμια εμβέλεια μέσα με το Chungking Express!  Ακόμη, γιατί είναι ποιοτική ρομαντική ταινία που ξεφεύγει από κλισέ, χωρίς να υποπέσει ούτε στιγμή στο παράπτωμα να αποκτήσει cheesy χαρακτήρα!
P.S : Αν ακολουθήσατε τη συμβουλή μου ,παρακολουθήσατε το Chungking Express και σας άρεσε μπορείτε να δοκιμάσετε και το Fallen Angels που γυρίστηκε λίγο αργότερα και στην αρχή προοριζόταν να είναι η συνέχεια του Chungking Express κάτι το οποίο δεν ευόδωσε στην συνέχεια.  Παρουσιάζει, ωστόσο , αρκετές ομοιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ : Nicholas Egon: εξαιρετικός ζωγράφος και φιιλέλληνας

  ΕΚΘΕΣΗ   Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας 08 Μαρ...