Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2018

Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

 

 

Κατανοώντας την εξέλιξη

του   Σπύρου Μανουσέλη

Απόσπασμα από την εκτενή βιβλιοπαρουσίαση => Ενα βιβλίο μόνο δεν φέρνει την... Ανοιξη | Η Εφημερίδα των Συντακτών

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ Κατανοώντας την εξέλιξη μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος επμ. Σίνος Γκιώκας εκδ. ΠΕΚ, σελ. 354
Για την επιστημονική και κοινωνική αξία της εξελικτικής θεωρίας έχουν εκδοθεί εξαιρετικά βιβλία, στα οποία παρατίθενται εύλογα επιχειρήματα αλλά και πλήθος ακριβή στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι αποκλειστικά χάρη στην εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής -η λεγόμενη δαρβινική- έχει διαμορφωθεί κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας. Επιπλέον όχι μόνο αποτελεί την καλύτερη, μέχρι τώρα, αλλά και τη μοναδική επιστημονική εξήγηση για την ιστορία κάθε βιολογικού φαινομένου.
Τότε όμως γιατί, 150 χρόνια μετά τη διατύπωσή της από τον Δαρβίνο, εξακολουθούν να μαίνονται οι δημόσιες διαμάχες σχετικά με την αλήθεια των εξελικτικών εξηγήσεων;
Ο Κώστας Καμπουράκης, λαμπρός ερευνητής αυτών των φαινομένων στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, υποστηρίζει πως, μεταξύ άλλων, η ιδέα της εξέλιξης προσκρούει και ψυχολογικά στη διαίσθησή μας.
Συνεπώς δεν μπορούν πρόθυμα να την αποδεχτούν και να την κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι.
Επιπλέον επισημαίνει ότι η εξελικτική θεωρία, όπως κάθε άλλη επιστημονική θεωρία, είναι ένα μέσο για να κατανοήσουμε τον φυσικό κόσμο, ότι υπόκειται στον επιστημονικό έλεγχο κι επομένως θα ήταν λάθος να την υιοθετούμε δογματικά, όπως τις θρησκευτικές αποκαλύψεις.
Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του αναπτύσσει όλες τις πτυχές της εξελικτικής θεωρίας και ιδίως εκείνες που μας ξενίζουν ή μας προκαλούν περισσότερο.
Ετσι αναλύει συστηματικά όλα τα εννοιολογικά εμπόδια που δυσκολεύουν την κατανόησή της και εξετάζει διεξοδικά τις δύσκολες σχέσεις της με τη θρησκεία.
Οπως επαναλαμβάνει ακούραστα ο συγγραφέας, επειδή από επιστημονική άποψη η ανθρώπινη ζωή δεν εξυπηρετεί κάποιο υπερφυσικό σκοπό, τότε μόνο η βαθύτερη κατανόηση της εξελικτικής θεωρίας μπορεί να μας ελευθερώσει από τη μοιρολατρία και να μας επιτρέψει να καταλάβουμε τον βιολογικό κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν.
Μόνο έπειτα από αυτό μπορεί κανείς, εφόσον το χρειάζεται, να αποδώσει κάποιο «επιπλέον νόημα» στη ζωή των ανθρώπων μέσω της θρησκείας, της μεταφυσικής φιλοσοφίας, της τέχνης ή όπως αλλιώς επιθυμεί.
Ενα επιστημονικά ακριβές και ισορροπημένο βιβλίο για τη βιολογική εξέλιξη, που έρχεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς της αλλά και τα πολλά ιδεοληπτικά εμπόδια -όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά ψυχολογικά και ιστορικά- τα οποία συνάντησαν και συναντούν οι βαθύτατα ανατρεπτικές εξελικτικές ιδέες.
https://www.biologyinschool.gr/wp-content/uploads/2018/09/pek.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...