Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2018

Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ

Ποιος είναι ο καθηγητής Οικολογίας των Πυρκαγιών Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, που συναντά ο Τσίπρας και η αποστολή του GFMC

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
και οι απαντήσεις του 

Πηγή: neaselida.gr

Ο καθηγητής Δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι  Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC). Είναι καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Πέμπτη 23 Αυγούστου, στις 13:00, θα συναντηθεί με τον καθηγητή Δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για τον κορυφαίο, παγκοσμίως, καθηγητή σε θέματα πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής, έρχεται δε, στην Ελλάδα από το 1985, ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.
Τι είχε δηλώσει για τη φωτιά στο Μάτι
Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», είχε επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και κατέθεσε την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο” για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».
Και είχε επίσης υπογραμμίσει: «Όλοι, όχι μόνο οι Ελληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θα είναι επώδυνο, διότι πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε γενικά το περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις
. Να αποχαιρετήσουμε λ.χ. τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει την μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει».
Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: «Όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών», με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι Αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.
Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι:
«Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», με δεδομένο ότι «η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα».
Το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC)
Το Κέντρο δημιουργήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Διεθνούς Ομάδας Δράσης για τη Μείωση Καταστροφών (IATF / DR) της Διεθνούς Στρατηγικής για τη Μείωση Καταστροφών (UNISDR), το Παγκόσμιο Δίκτυο Wildland Fire (GWFN) και την UNISDR Wildland Fire Advisory Group (WFAG ) υπό την αιγίδα του UNISDR, σύμφωνα με όσα αναφέρει το gfmc.online.
Το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) παρέχει μια ομπρέλα 14 ανεξάρτητων περιφερειακών πυροσβεστικών δικτύων πυρκαγιάς διαφορετικών / ατομικών προελεύσεων και εντολών.
Αποστολή του είναι:
Η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των πυρκαγιών χαμηλής βλάστησης (φυσικές πυρκαγιές) που επηρεάζουν το περιβάλλον και την ανθρωπότητα και η
προώθηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής γνώσης που αφορά τη φυσική πυρκαγιά στα εξαρτώμενα από την πυρκαγιά οικοσυστήματα μεταξύ άλλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...