Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2018

Τιμής ένεκεν

Με το αργυρό μετάλλιο της πόλης θα τιμηθεί ο Αμος Οζ*  από τον δήμο Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ θα τον ανακηρύξει σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής !
 Αποτέλεσμα εικόνας για Αμος Οζ

 Με το αργυρό μετάλλιο της πόλης πρόκειται να τιμηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Ισραηλινός συγγραφέας, Άμος Οζ, ο οποίος συνδέεται με δεσμούς αγάπης προς την Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. 

Tην απονομή του αργυρού μεταλλίου της πόλης και πλακέτας στον Ισραηλινό συγγραφέα έχει εγκρίνει, με απόφασή της, η επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. 

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τη σχετική πρόταση διατύπωσε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 O Αμος Οζ είναι εκ των κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων στον κόσμο και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πλήθος γλωσσών, συμπεριλαμβανομένης και της αραβικής, ενώ κυκλοφορούν σε δεκάδες χώρες. Παράλληλα με το λογοτεχνικό έργο του, είναι δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.
 Στην εισήγηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Άμος Οζ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ενεργού πολίτη. «Είναι ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα" και με τη συνεχή αρθρογραφία του, στη χώρα του και διεθνώς, εκφράζει την πολιτική σωφροσύνη εν μέσω φανατισμών και μισαλλοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Επισημαίνεται ακόμα πως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να τιμήσει τον συγγραφέα, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, σε ειδική τελετή αναγόρευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.  

Αποτέλεσμα εικόνας για Αμπέρτου Ναρ,
Στο μεταξύ, η οδός στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου μετονομάστηκε χθες σε οδό Αμπέρτου Ναρ**, προς τιμήν του Αποτέλεσμα εικόνας για Αλμπέρτος Ναρ,Θεσσαλονικιού Εβραίου λογοτέχνη, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μετά την επικύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

*Άμος Οζ - Βικιπαίδεια

**Αλμπέρτος Ναρ - BiblioNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...