Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2018

https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2018/28/267137-243317-ljkiewfwe.jpgΤο υπόγειο παιχνίδι της Μόσχας στα δυτικά Βαλκάνια


Δύο, χαμηλού βεληνεκούς, ρώσοι διπλωμάτες απελαύνονται και σε άλλους δύο απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα, την ώρα που το ΝΑΤΟ καλεί σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις την πΓΔΜ υπό τον όρο της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές συνδέουν ευθέως τις απελάσεις με υπονομευτικές κινήσεις των τεσσάρων ρώσων στην επίλυση του Μακεδονικού. Και διπλωματικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «μυστικές» επιχειρήσεις χρηματισμού, προσηλυτισμού και οργάνωσης εθνικιστικών δικτύων μέσα από εκκλησιαστικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς ανά την Ελλάδα με στόχο την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων και της επιρροής της Μόσχας.
Δεν πρόκειται για… θερινά παιχνίδια κατασκοπείας – πρόκειται, κατά τους γνωρίζοντες τουλάχιστον, για την «έξαρση» ενός γεωπολιτικού παιγνίου με βάθος και παρελθόν τουλάχιστον μιας δεκαετίας και με άξονα το δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής περί διείσδυσης στα Βαλκάνια. Σ’ αυτό το παίγνιο, η συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να διαμορφώσει νέα δεδομένα και, ταυτόχρονα, να αναδείξει την ανάγκη τήρησης λεπτών ισορροπιών στο ελληνικό πλέον δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και της διατήρησης των καλών σχέσεων με την Ρωσία.
Η Μόσχα δεν έκρυψε εξ αρχής, και δεν κρύβει ούτε τώρα, την αντίθεσή της στην επίλυση του μακεδονικού, υπό την έννοια ότι η συμφωνία και η λύση αποτελούν το «διαβατήριο» για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Κι αυτή την ένταξη δεν την θέλει η Ρωσία του Πούτιν καθώς ανακόπτει τους σχεδιασμούς της για πολιτική και – πρωτίστως – ενεργειακή διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών άλλωστε, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν ασυνήθιστα ευθύς για την συμφωνία με τα Σκόπια στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά πριν από την ανακοίνωση των απελάσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είπε ευθέως στον έλληνα υπουργό πως η Μόσχα σκοπεύει να μπλοκάρει την συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – προοπτική δύσκολη, έως και ανεφάρμοστη, καθώς πρόκειται για διακρατική συμφωνία.
Εξίσου ευθύς ήταν και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος στην συνέντευξή του στο Sputnik δήλωσε ότι «η ένταξη καινούργιων χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ παραβιάζει τις αρχές της αδιαίρετης ασφάλειας, της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη.
Πίσω όμως από αυτά τα – μάλλον αναμενόμενα λόγω συγκυρίας – μηνύματα, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι βλέπουν και την κλιμάκωση ενός ιδιότυπου «διασυνοριακού ανταρτοπόλεμου», με κέντρα αναφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ και με στόχο πλέον την υπονόμευση αυτής καθαυτής της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξ ου και η απόφαση για τις απελάσεις, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται ως μήνυμα «ήπιας ισχύος» προς την Μόσχα και όχι ως κίνηση που αναιρεί την αρχή της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Σ’ αυτό τον «ανταρτοπόλεμο», σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δράση έχουν αναλάβει παγιωμένα δίκτυα στον χώρο των δυτικών Βαλκανίων, με προεκτάσεις και στην χώρα μας, που εδώ και χρόνια κινούνται στην κατεύθυνση της υποδαύλισης των εθνικισμών τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα. Οι σχέσεις του ρωσικού παράγοντα με τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ είναι γνωστές, όπως κι εκείνες με το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO, ενώ στην προσπάθεια διεύρυνσης της ρωσικής επιρροής φέρονται να έχουν «επιστρατευθεί» συγκεκριμένα media αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα σε Αλβανία, Σερβία και Σκόπια. Κατά τις ίδιες πηγές, κομβικός εδώ έχει υπάρξει ο ρόλος του ρωσικού προξενείου στην Οχρίδα, ενώ «εντοπισμένος» φέρεται να είναι και ο ρόλος σέρβων πρακτόρων.
Στην Ελλάδα, οι διασυνδέσεις των δικτύων αυτών φέρονται να στηρίζονται κυρίως σε εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς καθώς και στους «θύλακες» του Αγίου Ορους, αλλά το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν προσπάθειες προσέγγισης – ακόμη και με προσφορές χρηματισμού – ακόμη και κρατικών λειτουργών. Υπόνοιες διατυπώνονται και για την δράση επιχειρηματικών συμφερόντων και, όχι κεντρικών, τοπικών πολιτικών παραγόντων στην Μακεδονία και, ως εκ τούτων, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ένα βήμα πέρα από τις «συνήθεις, ανεπίσημες συστάσεις», στις «προειδοποιητικές» απελάσεις. Το εάν, και σε ποιον βαθμό, θα επηρεάσει η κίνηση αυτή τον πυρήνα των ελληνορωσικών σχέσεων θα φανεί οσονούπω, και από τις αντιδράσεις της Μόσχας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...