Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Μαρωνίτης 

Δημήτρης Μαρωνίτης: δύο χρόνια οδυνηρής απουσίας

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Ήταν 12 Ιουλίου 2016…
Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα και στο αρχείο του ένα απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο: Η αναβίωση του αρχαίου δράματος - Ηλέκτρα για πάντα». Μια παραγωγή του 1998 με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη.
Πρόκειται για τη συνέντευξη του Δημήτρη Μαρωνίτη, την οποία παραχώρησε με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου.
Ο διακεκριμένος φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος, μιλά για τον ρόλο του παιδαγωγού που υποδύεται, τονίζοντας: «Η δική μου υποψία είναι ότι πίσω από τον παιδαγωγό βρίσκεται και χαμογελάει ειρωνικά ο ίδιος ο Σοφοκλής».
Ο Δημήτρης Μαρωνίτης εξηγεί, επίσης, τι σημαίνει για έναν δάσκαλο και λάτρη του θεάτρου να μπαίνει στην πρακτική του θεάτρου, ενώ αναφέρεται και στην επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ιδιότητες, του δασκάλου μέσα στην τάξη και του θεατρικού δασκάλου, του παιδαγωγού, μέσα σ’ ένα έργο.
Μιλά ακόμα για την εμπειρία της μαθητείας, τονίζοντας ότι αυτή είναι ίσως η πολυτιμότερη, για τον αρχαίο λόγο, αλλά και για τη μετάφραση του έργου.
Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα από τις πρόβες και την παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου, ενώ βλέπουμε τον Δημήτρη Μαρωνίτη στα παρασκήνια του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, καθώς ετοιμάζεται για να βγει στη σκηνή.
https://i.pinimg.com/originals/86/bd/3a/86bd3a7cfae821a0f471b9334cacf4f6.jpg

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης με τον Μανόλη Ανδρόνικο δίπλα του, στην πορεία για το Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη 1976. Διακρίνονται επίσης οι καθηγητές Ιωάννης Χασιώτης, Δημήτρης Λυπουρλής, Παναγιώτης Μουλλάς. Το πανώ κρατά η Χαρούλα Μαμζορίδου.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ

Ένα  "βίντεο" που δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Κορδομενίδη, εκδότη του περιοδικού "Εντευκτήριο" προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Δ. Ν. Μαρωνίτη που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2013,  στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης ΜαρωνίτηςΑποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Μαρωνίτης

Οι ζωτικές ψευδαισθήσεις του Δημήτρη Μαρωνίτη - The Books' Journal (συνέντευξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)