Κυριακή, Ιουλίου 01, 2018

Εσάς, θα σας αρέσει η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου " Σας αρέσει ο Μπραμς;" του Ανατόλ Λίτβακ

http://www.biblionet.gr/images/covers/b42666.jpgFrancoise Sagan: Σας αρέσει ο Μπράμς;

 1959

-Είναι αλήθεια πως παίζω, είπε. Σας παριστάνω τον νεαρό κι έξυπνο δικηγόρο, τον ερωτευμένο περαστικό, το χαϊδεμένο και κακομαθημένο παιδί κι ένας Θεός ξέρει τι άλλο ακόμα. Όμως από την ώρα που σας γνώρισα όλοι οι ρόλοι που παίζω είναι για σας και μόνο για σας. Τι άλλο όμως είναι ο έρωτας;
-Νομίζω πως είναι ένας πρώτης τάξεως ορισμός, του αποκρίθηκε χαμογελώντας.
Francoise Sagan, Aimez-vous Brahms?, 1959.
Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσάνης, Εκδόσεις: Ι.Σ. Ζαχαρόπουλος, 1995.

Για τη ζήλεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το χαμόγελο
Francoise Sagan

Η Φρανσουάζ Κουαρέζ (το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Σαγκάν το δανείστηκε από έργο του Μαρσέλ Προυστ) γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1935 στο Καζάρκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας.
Αν και γόνος εύπορης οικογένειας χαρακτηριζόταν από ατίθασο και επαναστατικό πνεύμα, που της στοίχισε την αποβολή από το γυμνάσιο καλογραιών όπου φοιτούσε.
Το καλοκαίρι του 1953, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έγραψε μέσα σε επτά εβδομάδες των καλοκαιρινών της διακοπών το πρώτο της βιβλίο «Καλημέρα Θλίψη». Αυτό έγινε το δημοφιλέστερο από τα 50 και πλέον μυθιστορήματα και θεατρικά έργα της, και έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.
Στη συνέχεια θα δημοσιεύσει πολλές νουβέλες με τις ίντριγκες και τους έρωτες της μεγαλοαστικής κοινωνίας.
Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες είναι οι νουβέλες «Ένα κάποιο χαμόγελο» (1956), «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (1956), «Η συγκίνηση» (1965), έργα που διακρίνονται για το ανάλαφρο και πικρό, χωρίς προσποίηση, ύφος τους.
Η ζωή της σημαδεύτηκε από καταχρήσεις κάθε είδους, καθώς ήταν λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, του τζόγου και κατανάλωνε ανεξέλεγκτα ναρκωτικά και αλκοόλ.
Το 1957 γλύτωσε μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Το 1985 υπέστη ένα σοβαρό αναπνευστικό επεισόδιο στη διάρκεια ταξιδιού στην Κολομβία, με τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, με τον οποίο ήταν φίλοι.
Το 1995 καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή και καταβολή προστίμου για χρήση κοκαΐνης.
Το 2002 καταδικάστηκε και πάλι σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή για φοροδιαφυγή. H Sagan πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, 24ης Σεπτεμβρίου 2004, σε ηλικία 69 ετών, από πνευμονική εμβολή.

--------

Δύο χρόνια μετά την έκδοση του μυθιστορήματος 'Σας αρέσει ο Μπράμς;', το βιβλία πέφτει στα χέρια του Hollywood. H Sagan μπορούσε να είναι πολύ άτυχη. Ο Hemingway, ο Fitzerald και τόσοι άλλοι ήταν. Η κινηματογραφική της μοίρα όμως στάθηκε εξαιρετική. Με σκηνοθέτη τον Anatole Litvak, την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Armand Thirard, την μουσική υπόκρουση του Georges Auric (στην ταινία ερμηνεύει δύο τραγούδια η μαύρη πανέμορφη τραγουδίστρια Diahann Carroll) αλλά και του Brahms, με υπέροχο σκηνικό το Παρίσι της φαντασίας μας, αλλά και έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών, η συγγραφέας αναγκάστηκε να υποστεί μόνο έναν ανούσιο και ανόητο τίτλο 'Αντίο Ξανά-Goodbye Again.' Η ταινία είχε διάρκεια 120 λεπτών και προβλήθηκε το 1961.

Η Ingrid Bergman, ως Paula Tessier, πετυχημένη διακοσμήτρια στα πολυτελή σαλόνια των Παρισίων, διατηρεί σχέση με τον αμετανόητο εργένη και γυναικά Roger Demarest, τον οποίο υποδύεται ο Yves Montand. Η αγάπη και η συνήθεια αναγκάζουν την Bergman να εθελοτυφλεί. Χαρακτηριστική σκηνή, η οποία επαναλαμβάνεται, είναι η προετοιμασία της πρωταγωνίστριας για μια προγραμματισμένη βραδυνή έξοδο η οποία αναβάλλεται λόγω 'επαγγελματικών' υποχρεώσεων του Roger Demarest.
Κάποια στιγμή αναλαμβάνει την διακόσμηση ενός διαμερίσματος που ανήκει σε μια πλούσια, εκνευριστική Αμερικάνα. Εκεί η Πώλα γνωρίζει τον χαριτωμένο υιό της. Ο Philip Van Der Besh, δικηγόρος στο επάγγελμα, τον οποίο υποδύεται ο Anthony Perkins, της διαθέτει όλα εκείνα που της στερεί ο κύριος Montand. Την προσοχή του, την ώρα του, την αμέριστη του αγάπη.
Κόντρα σε όλα τα Χολυγουντιανά κλισέ, κάθε πράξη της πρωταγωνίστριας είναι συνειδητοποιημένη. Δεν παρασύρεται από την μοίρα ή τους κοινωνικούς κανόνες. Δεν μένει πιστή στον εραστή της από χρέος αλλά από έρωτα, και όταν εν τέλει απιστεί δεν κρύβεται, αν και φοβάται τις αντιδράσεις της ψευδοπουριτανικής κοινωνίας, αλλά ζει τον έρωτα της όπως της αρμόζει.
Ο Philip είναι ένας νέος άνδρας που γνωρίζει εξαιρετικά καλά το παιχνίδι του έρωτα. Σε μια σκηνή ερωτικής ειλικρίνειας, της ομολογεί τους όρους του ερωτικού παιχνιδιού σε μια συναυλία του Μπράμς. Υποδύεται συνεχώς διαφορετικούς ρόλους και σε κάθε εναλλαγή του, το κοινό του μαγνητίζεται. Στην αρχή υποδύεται το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, για να κερδίσει την προσοχή της. Ύστερα τον ευαίσθητο φίλο για να καταλάβει τα προβλήματα της, μετά τον έξυπνο δικηγόρο για να κατακτήσει την εμπιστοσύνη της, τέλος τον απελπισμένο εραστή για να καταρρίψει τις αντιστάσεις της. Η Πώλα κάμπτεται, πίσω από τις μάσκες ενός χαρισματικού νεαρού κρύβεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να την πλησιάσει. Η σχέση τους ξεκινάει γεμάτη πάθος.
Μα ήλθε η ώρα του Roger να παίζει την δική του παρτίδα. Χρησιμοποιεί ως όπλο του την πολύχρονη επαφή τους, την ηλικία του αντεραστή του αλλά και την παιδικότητα, και ευαισθησία του Φιλίπ που αρχικώς γοήτευσαν την ώριμη γυναίκα. Σε λίγο καιρό όλα εκείνες οι αιτίες που είχαν προσελκύσει την Πώλα στον Φιλίπ γίνονται οι αφορμές για την απομάκρυνση της. Ο Φιλίπ θα υποδυθεί έναν ακόμα ρόλο, του εγκαταλελειμμένου αγοριού, μα η Πώλα δεν συγκινείται. Διώχνει τον μόνο άνδρα που την είχε πραγματική κατανοήσει.

Η ταινία ολοκληρώνεται με την σκηνή με την οποία ξεκίνησε. Η Πώλα ετοιμάζεται για βραδυνή έξοδο με τον Ρότζερ. Τελευταία στιγμή ο Ρότζερ, ακυρώνει. Η Πώλα αντικρίζει το είδωλο της στον κάθρεφτη. Και συνειδητοποιεί πόσο μόνη έμεινε... Director: Anatole Litvak Writers: Françoise Sagan (novel), Samuel A. Taylor (screenplay) Stars: Ingrid Bergman, Yves Montand, Anthony Perkins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...