Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Ο ανάγωγος της Κυριακής:« Φταίει το χθες, φταίει και το σήμερα»

Αυτή τη βδομάδα νομίζεις μόνο κλάψαμε; Φοβάμαι και την επόμενη.
Παλεύουν οι εφημερίδες και τα κανάλια να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται περί εμπρησμoύ. Πρώτη φορά βλέπεις τέτοια επιμονή από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να θέλουν ντε και σώνει η φωτιά αυτή να έχει μπει από μόνη της. Οι λόγοι προφανείς. Μόνο που εδώ μιλάνε οι δορυφόροι, όποτε τι να πούνε οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι; Πρόκειται για ανθρωποκτονία καλά σχεδιασμένη. Τώρα αν η πολιτεία ήταν έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός, η απάντηση είναι αναμφίβολα όχι.
Γιατί τι σημασία έχει τελικά αν μια φωτιά προέρχεται από εμπρησμό ή από κάποιον που βάζει ξερόκλαδα να κάψει στο κτήμα του; Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι μια φωτιά την ώρα που συμβαίνει, πόσο έτοιμος και με τι σχέδιο είσαι. Ποια γ@μημένη πόλη έφτιαξες που εκτός από το να χτίζουν ανεξέλεγκτα χωρίς σχέδιο πληρώνοντας και «λαδώνοντας» πολεοδομίες και δημόσιες υπηρεσίες για να τους φέρνουν φως και νερό – εκεί που θα έπρεπε να ζούνε μόνο λύκοι, αρκούδες κι αλεπούδες – Ποια γ@μημένη πόλη, λοιπόν, έφτιαξες όπου οι δρόμοι οδηγούν στο πουθενά, όπου στενεύουν απότομα για να μην ενοχλήσουν τη βίλα του μεγαλομ@λάκ@ που είχε γνωστό τον υπουργό και έχτισε πάνω στη θάλασσα;
Ένα ένα θα τα πάρουμε. Κι ας είμαι και ανάγωγος. Μια τάξη πρέπει να την βάλω και εγώ στο μυαλό μου.

Είναι όλες οι παραλίες μαντρωμένες, χτισμένες παράνομα, έχοντας καταργήσει τα μονοπάτια και τις διεξόδους διαφυγής στη θάλασσα; Είναι.
Έχουν χτίσει πάνω σε ρέματα, μέσα στα δάση και μετά ήρθαν οι κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις και τα νομιμοποίησαν δίνοντας το παράδειγμα πως όποια παρανομία και να κάνεις την Ελλάδα θα έρθει ώρα που επειδή θα χρειάζονται λεφτά για να πληρώσουν δάνεια ή μνημόνια ή δεν ξέρω τι, θα στα νομιμοποιήσουν. 
«Το 52% των κατοικιών στο Μάτι δεν δηλώνονται καν στην εφορία», λέει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που δεν είναι ανάγωγο, είναι Επιμελητήριο. Τα περισσότερα χτίστηκαν μέχρι το 2011. Ποιος φταίει; Τι είπε η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη; «Μας πίεζαν για να πολεοδομηθεί το σύμπαν».
Ποιοι; Να την καλέσει ένας εισαγγελέας κι ας κάτσουν όλοι αυτοί στο σκαμνί. Αυτοί όλοι είναι μέσα στους συνυπαίτιους που έστειλαν τους ανθρώπους αυτούς στον θάνατο.
Μια Ελλάδα άρτσι μπούρτσι και λουλάς κάτω από έναν ήλιο που έγινε εφιάλτης.
Μ@λάκες με πούρα, που πασαλείβονται στις ξαπλώστρες λέγοντας μεγαλομ@λ@κίες με μπράβους και τσιράκια ανεγκέφαλα που ποδοπατούν κάθε νόμο στη χώρα αυτή.
Και μια Ελλάδα που ταΐζει τους νέους ψεύτικες ειδήσεις μέσα απ’ τα social media, καθιστώντας τα αδειανούς θυμωμένους κάδους που τους γεμίζει ο καθένας με τα συμφέροντα του.
Κλαίει όλη η χώρα. Για τα δίδυμα που βρέθηκαν δίπλα στον παππού και τη γιαγιά. Για τον άνθρωπο που άρπαξε τη γυναίκα του και το παιδί του και αναγκάστηκε να αφήσει τη μάνα του 90 χρονών να καεί. Για αυτούς που δεν πρόλαβαν να βαφτίσουν το παιδί τους. Για το παιδί που κάηκε και φώναζε στο τηλέφωνο «μανούλα μην έρθεις». Για τους ανθρώπους που ήταν ανήμποροι στα σπίτια τους και δεν πρόλαβαν ούτε μέχρι την πόρτα να φτάσουν. Για αυτούς που πάλευαν να βρουν μια διέξοδο στη θάλασσα και ήταν όλα χτισμένα και μαντρωμένα. Για αυτούς που αγκαλιάστηκαν όταν πια έφτασαν στο γκρεμό και κάηκαν αγκαλιασμένοι. Φρίκη.

Ίδιες πόλεις, ίδια χτισμένες, ίδιες παραλίες, ίδια μαντρωμένες, ίδιες τραγωδίες μας περιμένουν.
Πάρτε γκασμάδες και ανοίξτε τους δρόμους και τα μονοπάτια της χώρας.
Μην κάνουμε μόνο τα εύκολα. Ήρθε η ώρα για τα δύσκολα και να μην πάνε οι κάμερες να μαζεύουν δάκρυα απ’ αυτούς που χτίσαν τα σπίτια πάνω στους αιγιαλούς και πάνω στις ζωές μας. Ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα, ούτε ένα λεπτό.
Τώρα πιάστε γκασμάδες.
Το χτες έχτισε πόλεις έτοιμες για τραγωδίες. Ήρθε και ο Αμβρόσιος να μας ενημερώσει πως για όλα τα κακά που βρήκαν τη χώρα φταίει… ο «άθεος πρωθυπουργός» της. Συγκεκριμένα, ο αγαπημένος μας παππούλης με κείμενό του στο προσωπικό του blog, κάνει λόγο για τον «άθεο Τσίπρα που επισύρει την κατάρα του θεού».
Ότι δηλαδή ο Θεός είδε τον Αλέξη που δεν πηγαίνει εκκλησία και είπε να στείλει μερικές φωτιές και μερικές πλημμύρες για να μας τιμωρήσει. Κι εγώ αναρωτιέμαι. Πόσο άρρωστο και διαταραγμένο μπορεί να είναι το μυαλό ενός ανθρώπου που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι υπηρετεί έναν Θεό ο οποίος σκοτώνει μικρά παιδάκια, παππούδες και ζωάκια επειδή έτυχε να βρεθούν σε μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός δεν βαφτίζει τα παιδιά του;
Αλλά για να έρθουμε στο σήμερα. Βάρεσαν οι συναγερμοί να εκκενωθούν οι περιοχές; Είχαν γίνει ασκήσεις διαφυγής; Μαζί με τους γ@μημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ στέλνω και κανένα σχέδιο διαφυγής όταν συμβεί κάτι. Πληρώνουν τέλη στο Δήμο. Τους έχει στείλει ένα γ@μημένο έντυπο ηλεκτρονικά για το τι κάνεις σε περίπτωση κινδύνου; Τους έχουν δείξει τα σημεία τα οποία είναι κλειστοί δρόμοι και κλειστές οι παραλίες και δεν πρέπει να τρέξουν από κει; Όχι. Όπως ήξερε ο εμπρηστής ότι για πρώτη φορά θα πνεύσουν δυτικοί άνεμοι στο Μάτι τέτοιας έκτασης έπρεπε να το ξέρει πρώτα το κράτος, η κυβέρνηση, όλοι οι αρμόδιοι. Έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί τα κανάλια, να είναι σε ετοιμότητα ο μηχανισμός, να βαρέσουν οι συναγερμοί, να χτυπήσουν οι καμπάνες. Το κράτος άργησε. Συντονισμός δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, διότι καήκαμε άπειρες φορές και το ερώτημα είναι: Θα υπάρξει;
Μη με βάζετε εμένα να ελπίζω. Είμαι ανάγωγος και δεν κάθομαι πάνω σε φωλιές να κλωσάω ουτοπίες.
«Δεν έγιναν λάθη», μας είπε ο κ. Τόσκας στη συνέντευξη Τύπου. Φανταστείτε και να γίνονταν λάθη δηλαδή τι θα γινόταν; Ρε είστε καθόλου καλά; Αντί να προσέχετε λέξη λέξη τι θα πείτε, βγαίνετε και λέτε αρλούμπες και τις ακούνε άνθρωποι που έχασαν τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, την περιουσία τους;
Φταίνε οι χθεσινοί για το μπουρδέλο που έφτιαξαν, φταίνε οι σημερινοί για τον τρόπο που διαχειρίζονται το μπουρδέλο.
Μετά τις φωτιές όσοι έφτιαξαν να πάνε στα σπίτια τους, αλλά να μην τους ξαναδούμε.
Και όσους έφταιξαν στην κυβέρνηση και όσους έφταιξαν στους δήμους.

Ψάχνανε λέει τον Ψινάκη να τους σώσει. Ευτυχώς που δεν τον βρήκαν. Θα είχαν χαθεί κι άλλοι. Όταν επιλέγουν για επικεφαλής τους τενεκέδες που λένε χαριτωμενιές ή διάφορους παπάτζες αμόρφωτους να κυβερνήσουν επειδή παίζαν καλή μπάλα ή παίζαν στο Survivor (γιατί κι αυτό θα το δούμε), μην έχουν απαιτήσεις τις ώρες της φωτιάς.
Στη χώρα αυτή που σκοτώνουν τους ικανούς και υποβαθμίζουν τους έξυπνους για να ανεβάσουν στο σκαμπό τον κάθε μ@λάκ@, οπότε μοιραίες οι συνέπειες.
Πήγε κι ο Κυριάκος να παίξει τον εμπειρογνώμονα και τον φιλεύσπλαχνο με την κάμερα του ιδιωτικού του καναλιού, του ΣΚΑΪ βεβαίως βεβαίως. Ακουμπούσε τους πυροσβέστες και καθώς περπάταγε έτριβε πίσω του τα χέρια που αναγκάστηκαν χάριν της εικόνας που πρέπει να περάσει στους «ηλίθιους» να προβεί σε τέτοιες οικειότητες. Ποιος βλέπει τέτοιες ώρες λεπτομέρειες;
Φτήνιες δεξιές κι αριστερές.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι κάποιοι τον οδηγούν και τον ενημερώνουν λανθασμένα. Τον αφήνουν να εκτεθεί. Σωστά ανέλαβε λοιπόν όλη την πολιτική ευθύνη αφού αυτός τους άκουσε.
Τα μέτρα ήταν καλά, αλλά όχι γενναία. Τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μια δεκαετία τουλάχιστον. Πρέπει μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν με μειωμένο κόστος και με συμβολή του κράτους να ξαναφτιάξουν σπίτια και ζωές. Πρέπει οι αναδασώσεις να μην γίνονται μόνο με πεύκα, αλλά πατώντας πάνω στην αρχική βλάστηση των βουνών.
Ελπίζω να μην είναι ο λόγος πάλι οι προμήθειες που μπορεί να παίρνει ο πευκάς.
Για να αστειευτώ και λίγο παρότι δεν είναι η ώρα.
Κι όμως υπάρχει αλληλεγγύη. Στο άκουσμα της τραγικής είδησης ξέσπασε ένα μοναδικό «κύμα» αλληλεγγύης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο που εξαπλώθηκε γρηγορότερα και από την πύρινη λαίλαπα.
Δεκάδες χιλιάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο διέθεταν: Φαγητό, είδη πρώτη ανάγκης, εργατικά χέρια, χρήματα, ρούχα και εθελοντισμό. Οι πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές ξαφνικά δεν ήταν μόνοι, δίπλα τους στάθηκαν αλληλέγγυοι χιλιάδες άνθρωποι.
Διαβάζω από το προφίλ του Dimitris Papageorgiou στο Facebook: «Μια γιαγιά υγιέστατη είχε στο σπίτι της τον άντρα της κατάκοιτο και τα δύο εγγονάκια της με τη γυναίκα που τα πρόσεχε. Τα παιδιά τους δούλευαν στην Αθήνα. Έξυπνη, προφανώς, κι αποφασιστική, μόλις είδε τη φωτιά, έβαλε βρεγμένα μπουρνούζια στα παιδιά και είπε στη γυναίκα να τα οδηγήσει στη θάλασσα και να μην κοιτάξει πίσω. Και γύρισε, έκατσε δίπλα στο γέρο άντρα της και κάηκαν με σφιγμένα χέρια. Προσκυνώ τη μνήμη σου. Κι αποκτώ ελπίδα ξανά για τον “άνθρωπο”, για την αγάπη, για τον Έλληνα».
Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο… Μιλώντας γι’ αυτή τη γυναίκα, νιώθω «αδύναμος» να «πω» κάτι παραπάνω…
Το φεγγάρι ματωμένο για τους πολλούς.
Καμένο για μας. Νόμιζα πως η φωτιά έφτασε στο φεγγάρι και το έκαψε κι αυτό.
Η χείρα βοηθείας δεν ήταν μόνο «ελληνική» όμως, καθώς για ακόμη μια φορά οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα συγκίνησαν με την τεράστια προσφορά τους. Η πακιστανική Κοινότητα, οι Κούρδοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Αιγύπτιοι ψαράδες που έσωσαν κατοίκους από την πύρινη κόλαση και δεκάδες μετανάστες που πήγαν ως εθελοντές στον τόπο της τραγωδίας μας έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ο πόνος και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα.

Ο Ρέμος τραγούδησε, αλλά η αμοιβή του θα πάει στους πυρόπληκτους. Υπήρξε «εμπρησμός» δηλαδή, αλλά τα έσοδα από τα «καμένα» θα προσπαθήσουν να σώσουν τα άκαυτα. Nammos και ξερή σαμπάνια. Καλοκαίρι είναι αυτό μην το διαλύσουμε κι όλο. Έχουμε και τουρίστες. Ας μην τα φορτώσουμε πάλι όλα στον καλλιτέχνη.
Ευτυχώς με τις φωτιές μαζεύτηκε κι η Καλογρίδη.
Συνεχίζουμε να κλαίμε για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα.
Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ανάγωγοι και μη.
Γκρεμίζουμε τώρα όλους τους καταπατητές στη θάλασσα και ανοίγουμε δρόμους και μονοπάτια.
Όσους βάζουν υπόγραφες για να χτίσουν παράνομα, τους δίνουν ρεύμα και νερό τους απομακρύνουμε οριστικά απ’ τις δουλειές τους, φυλακή και δέσμευση της περιουσίας τους.
Όσοι έφταιξαν στον κρατικό μηχανισμό και έφταιξαν σίγουρα, σπίτια τους και υποχρεωτική δημόσια συγγνώμη αφού δεν τη δίνουν από μόνοι τους.
Οι χθεσινοί να μην το παίζουν σωτήρες. Να το βουλώσουν κι αυτοί. Όσοι δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για αυτό το αίσχος κράτος που έχουν παραδώσει, καλό είναι να το κλείσουν το στόμα τους. Και όσοι το ανοίγουν, να λένε μόνο μία λέξη. Συγγνώμη.
Ο Τσίπρας να καταλάβει ότι τα αστεία έχουν τελειώσει και πρέπει να πάρει κεφάλια χωρίς συναισθηματισμούς.
Δεν περνάς στην επομένη μέρα με ανθρώπους που γλείφουν αυτιά και σ’ έχουν καταστρέψει.
Να μπουν νέα παιδιά και μόνο και να αναλάβουν την προστασία των δασών πέρα από τους πυροσβέστες και τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Να προσληφθούν δασοπυροσβέστες τώρα και να πάνε να γ@μηθούν τα μνημόνια και ό,τι λένε. Με τεχνολογία, με drones, με μέσα που θα βρουν οι ίδιοι οι νέοι θα σωθούν οι πόλεις.
Πάρτε τους δρόμους στο Μάτι με drones και τρέξτε.
Θα δείτε τότε και θα έχετε μια πλήρη εικόνα που σκαλώνουν οι δρόμοι, από που εμποδίζεται ο κόσμος να σωθεί σε μια περίπτωση κινδύνου. Και όταν τα πράγματα λίγο καταλαγιάσουν οι κάτοικοι να καθίσουν και να οργανωθούν.
Να απαιτήσουν.
Το χθες και το σήμερα έχασαν. Το αύριο ν’ οδηγήσει τη χώρα. Βάλτε τους νέους μπροστά.
Ακολουθήστε τους. Έτσι μόνο θα σωθείτε. Αυτοί ξέρουν τον δρόμο για το αύριο.
Ας κρατήσουμε το φεγγάρι αυτό στη μνήμη μας γιατί κανένας από μας δεν θα ζει ως το επόμενο.
Είναι το δικό μας ματωμένο φεγγάρι.
Του 21ου αιώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...