Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2018

Μια μνημειώδης αντιφασιστική αγγλική ταινία του 1941


Αποτέλεσμα εικόνας για Επιτάφιος για εναν Κατάσκοπο 1941
49th Parallel (1941)/49ος παράλληλος*/The Invaders/ Επιτάφιος για έναν Κατάσκοπο (ελληνικός τίτλος)

(49ος βόρειος παράλληλος,: το μεγάλο τεχνητό σύνορο μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ)

 Ένα ναζιστικό υποβρύχιο εμφανίζεται στη θάλασσα  του Καναδά και  βυθίζει ένα εμπορικό πλοίο , σκοτώνοντας το πλήρωμά του. Πριν εντοπιστεί και βυθιστεί από βρετανικά αεροπλάνα , προλαβαίνει να στείλει στην πλησιέστερη κατοικημένη στεριά  έξι κατασκόπους . 
Πρόκειται για μια  πορεία θανάτου στην Καναδική ενδοχώρα ,  που  θα αποδεκατίσει την ομάδα , θα συνοδευτεί από αδικαιολόγητους θανάτους ειρηνικών ανθρώπων και θα αναδείξει το τεράστιο ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στον ναζισμό και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, επομένως θα δικαιολογήσει τα βασικά κίνητρα του πολέμου που ήδη μαινόταν στην Ευρώπη ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετους κόσμους, τον φασισμό και την φιλελεύθερη  Δημοκρατία.
Η περιπετειώδης   ταινία του Μάικλ Πάουελ , παρά τον αντιναζιστικό / προπαγανδιστικό χαρακτήρα της, αποτελεί ένα  μνημείο  αναφοράς σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας, που στις μέρες μας αναβιώνει με το χειρότερο τρόπο μέσα από από την επανεμφάνιση  της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού , δυνάμεις που απειλούν ανοιχτά το δημοκρατικό μας πολίτευμα .  
Ο  Πάουελ σκηνοθετεί με πειστικό τρόπο  τη δράση  που  συνοδεύει την περιπλάνηση στο πανέμορφο καναδικό περιβάλλον των κτηνωδών Ναζί , αξιοποιώντας στο έπακρο το  θαυμάσιο  σενάριο του Πρέσμπουργκερ (που πήρε το Όσκαρ πρωτότυπης ιστορίας) .  Η  άψογη τεχνική του δημιουργεί  μιαν ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα σασπένς, περιπέτειας και εντυπώσεων , ενώ οι υπέροχες ερμηνείες εντυπώνονται βαθιά στη μνήμη του θεατή.
Ο σκηνοθέτης αξιοποίησε  μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του βρετανικού αλλά και του παγκόσμιου σινεμά σε β΄ ρόλους, όπως ο Λόρενς Ολιβιέ στο ρόλο ενός Καναδού κυνηγού ,ο Λέσλι Χάουαρντ ως διανοούμενος και συγγραφέας, ο Ρέιμοντ Μάσεϊ στο ρόλο ενός  ενοχικού στρατιώτη με ηθικές αναστολές  και ο Άντον Γουόλμπρουκ ως αρχηγός (και με θρησκευτικά καθηκοντα) κάποιας κοινότητας Γερμανών  που μένουν στον Καναδά. Στο ρόλο του αντιπαθέστατου Ναζί αρχηγού ο θαυμάσιος Έρικ Πόρτμαν αναδεικνύει με τον πειστικό τρόπο όλο τον φανατισμό που διακατείχε τους Γερμανούς εξαιτίας της μαζικής πλύσης εγκεφάλου που είχαν υποστεί από το ανελέητο καθεστώς..


ΠΡΟΤΑΣΗ: Η ταινία αξίζει  να προβληθεί σε όλους τους μαθητές των ελληνικών σχολείων, προκειμένου να οι μαθητές να αντιληφθούν εναντίον ποιων τεράτων πολέμησαν οι πρόγονοί τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: