Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

http://newpost.gr/storage/photos/c_1140px_600px/201805/tsipras-vouli1.jpgΗ μη περικοπή των συντάξεων είναι το «χαρτί» του Τσίπρα

Αντωνης Αντζολετος

Μέρα με τη μέρα οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης κάνουν φανερό πως το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα που «καίει» το Μαξίμου στο δρόμο προς τις εκλογές.  
Είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο «αγκάθι» που κόβει «πόντους» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το μεγάλο στοίχημα θα είναι όχι απλώς να καταφέρει να αντισταθμίσει τις νέες  απώλειες στην τρίτη ηλικία, αλλά να τις αποτρέψει. Αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός που κάνει ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο όλα φαίνεται πως προετοιμάζονται με ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός στις 8-9 Σεπτεμβρίου.



Τις προθέσεις του έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας όταν στη χθεσινή του συνέντευξή του στο Bloomberg ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, με ποιον τρόπο, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος, ο βέλτιστος και οικονομικά και σε ό,τι αφορά το κοινωνικόconsensus προκειμένου να βρισκόμαστε εντός στόχων, δηλαδή του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση, πια το με ποιες πολιτικές και με ποια μέσα θα φτάνουμε αυτούς τους στόχους».
Σε διευκρινιστική ερώτηση που ακολούθησε αν εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές τις οποίες καταγράψαμε στην απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Σας παραπέμπω λοιπόν εκεί. Δείτε τις δεσμεύσεις μας και βγάλτε τα συμπεράσματά τα σας».
Στην  Ηρώδου Αττικού φαίνεται πως στηρίζουν πολλά στο γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε επιβάλει με την επιμονή του τα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια και πως από τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει εντός στόχων δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα.
Σε συνομιλίες του newpost.gr με κορυφαία στελέχη, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως αν δεν πεισθούν οι Θεσμοί  να προχωρήσει κατά βούληση η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πεδίο, ακόμα και μια παράταση των προγραμματισμένων μειώσεων από τις αρχές του χρόνου θα ήταν επιτυχία.  Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται σίγουρο πως ο πρωθυπουργός θα έχει στο «καλάθι» του στην ΔΕΘ  ισχυρά αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε οι νέες μειώσεις στις συντάξεις να μην φανούν στις τσέπες των νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο