Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018

https://pbs.twimg.com/media/DgXlWnRWAAEYIhp.jpg

Έτσι ήταν πραγματικά το πρόσωπο του Ιούλιου Καίσαρα (και το περίεργο κρανίο του). Μια ρεαλιστική 3D αναδημιουργία του κεφαλιού του


Μια νέα 3D αναδημιουργία του κεφαλιού του Julius Caesar μας χαρίζει για πρώτη φορά την πλέον ακριβή εικόνα του μεγάλου ρωμαίου πολίτικου, στρατηγού και Ύπατου της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.
Και αυτό που κερδίζει την προσοχή βέβαια είναι αναμφισβήτητα το σχήμα του κρανίου του, κάτι που στο σύνολο των απεικονίσεων του στις εικαστικές τέχνες - γλυπτική, ζωγραφική- δεν ήταν εμφανές αφού παρουσιαζόταν μια εξειδανικευμένη εικόνα του σε αντίθεση με τις αναφορές των σύγχρονων του ιστορικών. 
 Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε ειδική εκδήλωση για την προώθηση ενός νέου βιβλίου για τον Ιούλιο Καίσαρα, από τον αρχαιολόγο Tom Buijtendorp στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Leiden της Ολλανδίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για tom Buitendorp
Ο Buijtendorp σκέφτηκε να προχωρήσει στην δημιουργία μιας 3D εκδοχής του κεφαλιού του Ιούλιου Καίσαρα βασιζόμενος σε μια μαρμάρινη προτομή του Ρωμαίου ηγέτη. Το έργο εκπονήθηκε στο Rijksmuseum van Oudheden. H  αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Maja d’Hollosy προχώρησε σε τρισδιάστατη σάρωση της μαρμάρινης προτομής και πρόσθεσε τις απαραίτητες λεπτομέρειες δανειζόμενος στοιχεία από πορτρέτα του Ιούλιο Καίσαρα για να μπορέσει να καλύψει τα «κενά» που άφηνε στην σκιαγράφηση του προσώπου, τα σημεία που η προτομή είχε υποστεί ζημιές ή φθορές. Αποτέλεσμα εικόνας για Maja d’Hollosy
Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που τώρα βλέπετε και να έχουμε μια πολύ ρεαλιστική απεικόνιση του προσώπου του έγινε χρήση σιλικόνης και πηλού. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να έχουμε σήμερα την πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Ιούλιου Καίσαρα αφού για πρώτη φορά δεν έγιναν...εκπτώσεις στην απόδοση του παράξενου σχήματος του κεφαλιού του, κάτι που οι ιστορικοί της εποχής απέδιδαν στη διαδικασία του τοκετού.
«Έχει ένα αρκετά μεγάλο εξόγκωμα στο κεφάλι του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί όταν η γέννα είναι αρκετά δύσκολη, όπως συνέβη στην περίπτωσή του. Δεν αποτελεί επινόηση του καλλιτέχνη» εξηγεί ο Buijtendorp στην τοπική εφημερίδα, HLN.
Η τρισδιάστατη προτομή θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Λέιντεν μέχρι τον Αύγουστο.
Lifelike reconstruction of Julius Caesar reveals extraordinary head (PHOTO)
Πηγή: Russia Today 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...