Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2018

Η Μητσοτακέικη λερναία ύδρα στο δημόσιο βίο


Κυριάκος Μητσοτάκης : Αντιμέτωπος με την οικογενειακή του κληρονομιά και τις δεσμεύσεις του


Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επανέρχεται με νέο δημοσίευμα για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «η πιθανή επίλυση της διαμάχης για την ονομασία φέρνει σε δύσκολη θέση τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τάσσεται υπέρ μιας σύγχρονης, ανοιχτής στον κόσμο, οικονομικά αποδοτικής Ελλάδας, αλλά και για αυτόν τον λόγο δεν έχει υπό έλεγχο τη δεξιά, εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του. Αυτό ισχύει κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα, όπου η διαμάχη για την ονομασία προκαλεί ακόμη οξύτερες αντιδράσεις συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. (…) Βορειοελλαδίτες βουλευτές απειλούν απροκάλυπτα με εξέγερση (σ.σ. κατά του κόμματός τους) εάν δεν τηρηθεί αυστηρή γραμμή ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για επίλυση του ονοματολογικού. Πολιτικοί της ΝΔ, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έχουν κάνει σήμα κατατεθέν τους τη μάχη κατά της συμφωνίας».
Η FAZ σχολιάζει ότι «όλα αυτά ξυπνούν άσχημες μνήμες στην οικογένεια Μητσοτάκη. Εάν οι εθνικιστές κατορθώσουν να αποσπάσουν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακυρώσει τη συμφωνία σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, θα τεθεί σε κίνδυνο όλη η διαδικασία. Εάν αντιθέτως είναι συνεργάσιμος, θα κερδίσει μεν φίλους στην Ευρώπη, όμως ενδεχομένως θα χάσει το κόμμα του. Για τέτοιες καταστάσεις επινοήθηκε η λέξη δίλημμα».
Ο γερμανός δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα οικογενειακό τραύμα στη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα έχει ήδη πέσει μια κυβέρνηση εξαιτίας του ονοματολογικού –αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. (…) Αυτός έχασε την εξουσία το 1993 μετά τις κατηγορίες που του επέρριψε ο νεαρός τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς για υπερβολικά ήπια στάση στη διαμάχη σχετικά με το εάν η Μακεδονία επιτρέπεται να ονομαστεί Μακεδονία. Η απώλεια της εξουσίας το 1993 παραμένει μια ανοιχτή οικογενειακή πληγή στη δυναστεία Μητσοτάκη, όπως διαπίστωσε προσφάτως και ο έμπειρος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ. Ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη δεν μπόρεσε να επουλώσει αυτήν την πληγή ως υπουργός Εξωτερικών».
Περί των επίμαχων δηλώσεων Μητσοτάκη
Ο δημοσιογράφος της FAZ Μίχαελ Μάρτενς αναφέρεται και στις αντιδράσεις που προκάλεσε προηγούμενο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, το οποίο έγραφε ότι «πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό». Δικαιολογώντας τη στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».
Το επίμαχο δημοσίευμα, που εμφανίζει ουσιαστικά τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει άλλα εντός και άλλα εκτός Ελλάδας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει απολύτως ψευδές. Ο Γερμανός δημοσιογράφος επιμένει στο νέο δημοσίευμα για την εγκυρότητα του πρώτου άρθρου του και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Περισσότεροι (σ.σ. από ένας) συνομιλητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποστηρίζουν ότι το νόημα των όσων τους είπε ο Μητσοτάκης είναι ότι μια δική του κυβέρνηση αυτονόητα θα τηρήσει την αρχή 'Pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Μάλιστα (σ.σ. οι συνομιλητές) υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει το ζήτημα (σ.σ. της ονομασίας) να έχει επιλυθεί μέχρι να αναλάβει την εξουσία. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε συνομιλίες υπό τον συνήθη όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των συνομιλητών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρεξηγήσει κανείς το γεγονός ότι η ΝΔ ισχυρίζεται πως αυτές οι πηγές είναι ανύπαρκτες, ότι είναι ίσως μια επινόηση με σκοπό τη συκοφαντία. Έχουμε λοιπόν τον λόγο της μιας πλευράς (σ.σ. του δημοσιογράφου) απέναντι στον λόγο της άλλης (σ.σ. της ΝΔ)», γράφει η FAZ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...