Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2018

Τούμπα Θεσσαλονίκης, η προσφυγομάνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ¨Η Τούμπα θεσσαλονικηςΤούμπα Θεσσαλονίκης - Βικιπαίδεια

Εικόνες και λίγα λόγια για την ιστορία της Τούμπας Θεσσαλονίκης. Στο 1ο μέρος του αφιερώματος βλέπουμε την ακατοίκητη περιοχή της Τούμπας στις αρχές του 19ου αιώνα, γνωρίζουμε λίγο τον αρχαίο λόφο της, τις δυσκολίες της εγκατάστασης των προσφύγων κατοίκων της, τις εκκλησίες της και την ¨γέννηση¨ του Π.Α.Ο.Κ.
Η προσφυγική Τούμπα αρχίζει να έχει αλματώδη ανάπτυξη. Το 1932 βρέθηκε να έχει 32.000 κατοίκους, ένα Ορφανοτροφείο, μία Μορφωτική Λέσχη, 4 Δημοτικά Σχολεία και ένα Ιδιωτικό, ένα Παιδικό Σταθμό, τρία Ωδεία, δύο Ιατρεία, ένα Κινηματοθέατρο, δύο μεγάλα γειτονικά Εργοστάσια και τρεις εκκλησίες, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Θεράποντος, της Αγίας Μαρίνας και τέλος μία τέταρτη του Αγίου Φανουρίου.
Η Τούμπα μέχρι το 1924 ήταν κέντρο διερχομένων προσφύγων που μετά διοχετεύονταν σε άλλους προσφυγικούς οικισμούς, Οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Τούμπα ήταν Μικρασιάτες, Κωνσταντινουπολίτες, Θρακιώτες και ακολούθησαν οι Πόντιοι. Όλοι πριν εγκατασταθούν περνούσαν υποχρεωτικά από καραντίνα στην περιοχή Βυζάντιο. Τα σοβαρά προβλήματα των προσφύγων της Τούμπας ήταν ο επισιτισμός, ο εξανθηματικός τύφος, ο ελώδης πυρετός και η φυματίωση που αντιμετωπίστηκαν με την ίδρυση δύο δημόσιων ιατρείων στην Άνω και Κάτω Τούμπα, και όταν αυτά καταργήθηκαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης ίδρυσε το 2ο Δημοτικό ιατρείο Τούμπας.

 *Πολλές από τις πληροφορίες και φωτογραφίες στο βίντεο είναι από τα βιβλία ¨Η Τούμπα των Προσφύγων¨ και ¨Τενεκεδένιο Σχολείο¨ . Αποτέλεσμα εικόνας για ¨Η Τούμπα των Προσφύγων¨

Αποτέλεσμα εικόνας για ¨Η Τούμπα των Προσφύγων¨
 * Η μουσική που ακούγεται είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: