Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2018

Συνηθισμένος στην εποχή του , περιζήτητος στην πιάτσα του εμπορίου της τέχνης σήμερα








































Harald Sohlberg (1869–1935). Νεορομαντικός Νορβηγός ζωγράφος και τυπογράφος . Ο Sohlberg αποφάσισε να γίνει ζωγράφος όταν ήταν νέος, αλλά ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει τεχνική εκπαίδευση . Ο Sohlberg  εντούτοις γράφτηκε στη Βασιλική Σχολή Σχεδίου της Χριστιανίας (Χριστιανία  μέχρι το 1877, τώρα Όσλο) το 1885 με δάσκαλο τον σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Wilhelm Krogh (1829-1913) και παρέμεινε στο σχολείο μέχρι το 1890.
 Ακολούθως παρακολούθησε νυχτερινά  μαθήματα  υπό τον καλλιτέχνη και ζωγράφο Johan Nordhagen (1856-1956),   και αργότερα επικεντρώθηκε στην εκτύπωση.
Ο Sohlberg ζωγράφισε τους πρώτους του πίνακες  στην περιοχή Valdres στα βορειοδυτικά της Χριστιανίας το καλοκαίρι του 1889. Το επόμενο καλοκαίρι ζωγράφισε με τον Sven Jörgensen (1861-1940) στο Slagen και το φθινόπωρο του 1891 ήταν μαθητής των  Erik Werenskiold και Eilif Peterssen στην Χριστιανία, ενώ 1891-2 ο Sohlberg παρακολούθησε την σχολή τέχνης του Kristian Zahrtmann στην Κοπεγχάγη.
Από το σημείο αυτό και πέρα ο καλλιτέχνης επικέντρωσε την προσοχή του σε θέματα παρμένα από το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας του και σήμερατα είναι διάσημος  για τις απεικονίσεις του από τα βουνά Rondane και την πόλη του Roros. Το  πιο αναγνωρισμένο έργο του είναι  το " Η χειμερινή νύχτα στο βουνό Ροντάνε" (νορβηγικά: Vinternatt i Rondane) , μιας σύνθεση, που δημιουργήθηκε σε διάφορες τεχνικές . Η πιο διάσημη έκδοση είναι μια ελαιογραφία του 1914 στην Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο.

Harald Oskar Sohlberg - Artworks - The Athenaeum


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...