Κυριακή, Ιουνίου 03, 2018

Μη χάσετε την τελευταία ταινία του Φατίχ Ακίν!

Αποτέλεσμα εικόνας για «Μαζί ή Τίποτα» 

«Μαζί ή Τίποτα»

Ο Φατίχ Ακίν  ορθώνει το ανάστημά του στους Γερμανούς νεοναζί  και φτιάχνει μια συγκλονιστική ταινία, καταγγέλλοντας την αδυναμία έως απροθυμία  της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας να αναμετρηθεί αποφασιστικά με το φασισμό.

Η ταινία πραγματεύεται το πελώριο θέμα της ατιμωρησίας της ακροδεξιάς τρομοκρατίας εκ μέρους μιας σοβαροφανούς αλλά  κοντόφθαλμης κρατικής Δικαιοσύνης, γεγονός που οδηγεί συχνά τα θύματα του φασισμού στην αυτοδικία. 

O προοδευτικός σκηνοθέτης , που είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας, δείχνει τους στενούς  δεσμούς  των Γερμανών νεοναζί με  τους ομογάλακτους αδελφούς του της Χρυσής Αυγής και παρουσιάζει  την τραγική ηρωίδα του στο τελευταίο κεφάλαιο της καθηλωτικής ταινίας του να απονέμει τη δική της Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.


Συγκινητική, αιχμηρή, και εξαιρετικά επίκαιρη, η νέα ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν - «Μαζί, Ποτέ», «Η Άκρη του Ουρανού», «Soul kitchen», «Ο Ήχος της Πόλης» - έρχεται για να αφηγηθεί μια ιστορία απώλειας και εκδίκησης. Ο Γερμανός σκηνοθέτης τουρκικής καταγωγής, διερευνά τη δική των νεοναζί και και τη σύνδεση τους με την Χρυσή Αυγή. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Νταϊάν Κρούγκερ, στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρα της.
«Είμαι κατά κάποιον τρόπο ο «άλλος» (στη Γερμανία) με το background μου. Έχω μαύρα μαλλιά, οι γονείς μου είναι από την Τουρκία. Κάπως έτσι, είμαι ο τέλειος στόχος για αυτές τις ξενοφοβικές επιθέσεις. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε μια λίστα, ένα website με το όνομα «Nuremburg 2.0» με ονόματα πολιτικών και καλλιτεχνών. Το όνομα μου ήταν σε αυτή τη λίστα, ως στόχος των νεοναζί. Αυτό με οδήγησε στο να γράψω και να κινηματογραφήσω (την ταινία) επειδή είμαι πιθανός στόχος αυτών των ομάδων. Αυτό που έκανα με αυτήν την ταινία ήταν ενός είδους αντεπίθεσης.» - Φατίχ Ακίν
In the Fade / Aus dem Nichts
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν / Fatih Akin
Σενάριο: Fatih Akin, Hark Bohm
Διεύθυνση φωτογραφίας: Rainer Klausmann
Μοντάζ: Andrew Bird
Ήχος: Kai Storck
Μουσική: Joshua Homme
Ηθοποιοί: Νταϊάν Κρούγκερ, Νούμαν Ακάρ, Ούλριχ Τουκούρ, Γιοχάνες Κρις
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 105 λεπτά

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα.
Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.

Μια αιχμηρή ιστορία εκδίκησης, επίκαιρη και καθηλωτική, η νέα ταινία του καταξιωμένου δημιουργού τιμήθηκε πρόσφατα με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ η πρωταγωνίστρια Νταϊάν Κρούγκερ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών.

Πηγή :

Γιώργος Ρούσσος (tvxs.gr)Δεν υπάρχουν σχόλια: