Τρίτη, Ιουνίου 19, 2018

Έργα και ημέρες καταστροφής του Αξιού από τον "μακεδονομάχο" περιφερειάρχη Τζιτζικώστα

«Φυτρώνει» συνεργείο στο Δέλτα του Αξιού!


Δέλτα Αξιού
Τελικά, περιβαλλοντικό πάρκο ή βιομηχανική περιοχή το Δέλτα του Αξιού; Εννιά χρόνια μετά την απόπειρα ανέγερσης αποθήκης μαμούθ 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων την οποία «σήκωνε» εταιρεία κατασκευής επίπλων μέσα στο χαρακτηρισμένο «εθνικό πάρκο» και άλλου κτίσματος τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων από επιχείρηση περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μάλλον «ξέχασε» τι είχε συμβεί και αδειοδότησε «απεριόριστα» τη λειτουργία συνεργείου μεγάλων και βαρέων οχημάτων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.
Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω δραστηριότητα (συνεργείο δηλαδή) δεν περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις της ζώνης Γ (Περιοχή Γεωργικών Καλλιεργειών) του Εθνικού Πάρκου, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης είχε επισημάνει όλα αυτά στις υπηρεσίες της περιφέρειας ζητώντας η επιχείρηση να μην αδειοδοτηθεί.

Θ. Κουιμτζής: Είναι απίστευτο


Δέλτα Αξιού
Πυρ και μανία με τη νέα περιβαλλοντική προσβολή στο Δέλτα του Αξιού είναι ο πρόεδρος του Φορέα, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.
«Είναι απίστευτο. Σταματήσαμε το 2009 εκείνα τα εκτρώματα, ξεφύτρωσε άλλο. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά. Βιάζεται το περιβάλλον και μετά τρέχουμε να βρούμε πώς θα τα διορθώσουμε. Δεν θα τους αφήσω ήσυχους», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» μετά την αποκάλυψη του νέου περιστατικού αλλά και τη στάση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις γραπτές προειδοποιήσεις του.
Σε σχετικό έγγραφό του (Α.Π. 612) επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η εξεταζόμενη δραστηριότητα αντίκειται στον σκοπό προστασίας της περιοχής καθώς τέτοιες δραστηριότητες όταν λειτουργούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορυζώνων αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο για την ονομασία προέλευσης και την ποιότητα του ρυζιού. Παράλληλα, ο θόρυβος, τα ορυκτέλαια και τα άλλα επικίνδυνα στερεά απόβλητα και πάσης άλλης φύσης χημικά που χρησιμοποιούνται στα συνεργεία θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ρύπανσης του περιβάλλοντος και υποβάθμισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα».

Το «παράθυρο»


Δέλτα Αξιού
Παρά ταύτα στις 21 Μαΐου 2018, η περιφέρεια χορηγεί άδεια στην εν λόγω επιχείρηση με το εκπληκτικό σκεπτικό ότι η ΚΥΑ 12966/2009 (που χαρακτηρίζει Εθνικό Πάρκο το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, συνολικής έκτασης 338.000 στρεμμάτων) «ακυρώθηκε»!
Επικαλείται, μάλιστα, απόφαση του ΣτΕ (1705/206) αλλά και την πάροδο εξάμηνης προθεσμίας για την έκδοση προεδρικού διατάγματος και άρα συνάγει το συμπέρασμα ότι «η επίμαχη έκταση δεν εμπίπτει πλέον σε καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας».
Βλέπετε, η έκδοση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης καθυστέρησε, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να ακυρώσει την ΚΥΑ επειδή η πολιτεία δεν εξέδωσε το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα.
Σχετικά, η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, που ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για Εθνικό Πάρκο και προστατευόμενη περιοχή», ενώ τόνισε πως η πολιτεία και η κυβέρνηση επ’ ουδενί θα επιτρέψει την καταστρατήγησή της, ακόμη κι αν χρειαστεί να νομοθετήσει εκτάκτως με τροπολογία για την προστασία του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα από κάθε είδους επιβουλές.
Από την άλλη, βέβαια, όσο καθυστερούν οι απαιτούμενες από τον νόμο προβλέψεις τόσο ανοίγει η όρεξη σε κάποιους επιτήδειους, που με τη συνδρομή «γραφειοκρατών» δημόσιων υπηρεσιών επιδιώκουν να μετατρέψουν ένα Εθνικό Πάρκο σε βιομηχανική ζώνη...

Απορίες

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, που συμμετέχει μάλιστα και στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης στηρίζοντας την απόφαση για μη αδειοδότηση του συνεργείου βαρέων οχημάτων στην περιοχή, είπε στην «Εφ.Συν.» ότι οι άδειες αυτές δεν περνούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς δεν πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις και εναπόκεινται απλώς στη νομοθεσία και τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών!
Ωστόσο, οι ζώνες προστασίας όχι μόνον ήταν γνωστές από χρόνια και είχαν οριοθετηθεί, αλλά είχαν θεσπιστεί από το 2002 υπό τη μορφή σχεδίου μέσα στον νόμο 3044/2002 για τη σύσταση των φορέων διαχείρισης σε όλη τη χώρα και μάλιστα με συγκεκριμένο χάρτη-διάγραμμα.
Ακόμη νωρίτερα, από το 1999 (νόμος 2742/1999) περιγράφεται ρητώς ότι πρέπει να γνωμοδοτήσει ο φορέας διαχείρισης για τέτοιες περιπτώσεις, που εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης του.
Η βούληση του νομοθέτη και της πολιτείας να προστατέψει το Δέλτα είναι ξεκάθαρη και προφανής μέσα στην πάροδο του χρόνου.
Εύλογα αναρωτιέται κάποιος, λοιπόν, πού το πάνε οι υπηρεσίες της περιφέρειας και γιατί;

Δέλτα Αξιού - Λουδία- Αλιάκμονα

Ενα πολύτιμο στολίδι


Δέλτα Αξιού
Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας: είναι το υγροτοπικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, καθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.
Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που τη χαρακτηρίζουν –από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ώς αλατώδη εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους– η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.
Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν τριακόσια είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες μικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για πολλά είδη θηλαστικών, όπως ο λαγόγυρος, και για την ερπετοπανίδα, καθώς φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη.
Η σημερινή εικόνα της περιοχής, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οφείλεται σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τεχνικά έργα που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως η εκτροπή του Αξιού ποταμού, τα υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αλιάκμονα και τον Αξιό αντίστοιχα, η δημιουργία αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου, καθώς και η δημιουργία των παράκτιων αναχωμάτων.
Τα οφέλη της προστατευόμενης περιοχής στον άνθρωπο είναι πολλαπλά, καθώς παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και αγαθά.
Για παράδειγμα, παρέχει νερό για ύδρευση και άρδευση, προστατεύει τις κατοικημένες και τις αγροτικές περιοχές από πλημμύρες, ρυθμίζει το κλίμα, προσφέρει προϊόντα για τροφή, αλλά και ευκαιρίες για έρευνα, εκπαίδευση και αναψυχή.
Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο δίκτυο οικολογικών περιοχών της Ευρώπης Natura 2000.
Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της προστατευόμενης περιοχής ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο, με την ΚΥΑ 12966/2009.
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, με έκταση 338 τ.χλμ., περιλαμβάνει τα δέλτα και τις εκβολές των τεσσάρων ποταμών, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και Αλυκής Κίτρους, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την κοίτη του Αξιού έως και το φράγμα της Ελλης.
Διοικητικά, η προστατευόμενη περιοχή ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα εκτείνεται σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.
Σε επίπεδο δήμων, εκτείνεται σε περιοχές των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Παιονίας, Πέλλας, Αλεξάνδρειας, Πύδνας-Κολινδρού και Κατερίνης.
Στον υγρότοπο διαβιούν 298 είδη πουλιών, δηλαδή το 66% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, από τα οποία τα 106 φωλιάζουν, 350 είδη και υποείδη φυτών, 40 είδη θηλαστικών, 18 είδη ερπετών, εννέα είδη αμφιβίων, επτά είδη ασπονδύλων και υπάρχουν 25 οικότοποι, εκ των οποίων οι δύο είναι οικότοποι προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...