Τρίτη, Ιουνίου 26, 2018

Όταν ο Ζυλ Ντασέν έκανε υποδειγματικά θρίλερ στην Αμερική

1. Υποψήφια για 3 Oscars. Δύο ντετέκτιβ ερευνούν το θάνατο μιας ελκυστικής νεαρής γυναίκας. Η φαινομενική αυτοκτονία αποδεικνύεται δολοφονία.
 Director: Jules Dassin
Writers: Albert Maltz (screenplay), Malvin Wald
Stars: Barry Fitzgerald, Howard Duff, Dorothy Hart

2. Σχόλιο  του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=710473]
The Naked City (1948)
ΠΛΟΚΗ: Οταν μία όμορφη πεταλουδίτσα-μοντέλο βρίσκεται πνιγμένη στην μπανιέρα της, ο Ιρλανδο-Αμερικανός, φιλοσοφημένος Αστυνόμος, Dan Muldoon (Barry Fitzgerald) αρχίζει μεθοδικα να ψάχνει όλες τις γωνιές για να βρεί άκρη στην δολοφονία.
Ο αδύνατος κρίκος -που φαίνεται να είναι ο φίλος της Frank Niles (Howard Duff)- πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις. Ακολουθώντας τα ίχνη, ο Muldoon ανακαλύπτει ότι η κοπέλα μαζί με τον Niles και τον μυστηριώδη δολοφόνο της αποτελούσαν ένα κύκλωμα εκβιαστών, που έκλεβε κοσμήματα από τα σπίτια της καλής κοινωνίας.
Ο κακός της παρέας, παλαιστής Garza (Ted de Corsia), ετοιμάζεται να την κοπανήσει όταν αισθάνεται την πνοή των μπάτσων στο σβέρκο του, αλλά ο Νόμος είναι στο κατόπι του...

__________________
ΚΡΙΤΙΚΗ: Ο μεγάλος σκηνοθέτης -και "δικός" μας, λόγω ...Μελίνας Μερκούρη...- Jules Dassin, αποφάσισε να γυρίσει αυτή την ταινία όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσε, χρησιμοποιώντας σαν σκηνικά την πόλη της Νέας Υόρκης και τους καθημερινούς ανθρώπους της, στα σπίτια τους, στους δρόμους, στα μαγαζιά!
Το έργο έχει το υπέροχο, ζωντανό χρώμα της μεγαλούπολης, αλλά βρήκα ενοχλητικό το "voice-over" που διάλεξε ο Dassin για να κάνει την "σύνδεση" των σκηνών και την εξέλιξη της πλοκής.
Ο αστυνόμος Muldoon είναι μία ανθρώπινη φιγούρα μέσα στην τρέλα της πόλης και λειτουργεί πατρικά στους υφιστάμενους του, οι οποίοι κάποιες φορές παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους και θολώνουν την κρίση τους...
Το έργο είναι πιο πολύ ένα ταξίδι στην καθημερινότητα της Νέας Υόρκης, παρά ένα καθαρόαιμο αστυνομικό θρίλερ, με πολλά θετικά στοιχεία και διαφορετική προσέγγιση από τα τυπικά αστυνομικά έργα της δεκαετίας. Πολύ καλό!


 ***********************

The Naked City - Wikipedia

Αποτέλεσμα εικόνας για Jules DassinΖυλ Ντασέν - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: