Τετάρτη, Μαΐου 02, 2018

Ο πίνακας ζωγραφικής που "γέννησε" μια όπερα για παιδιά

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζιαν Κάρλο Μενότι

Μενότι, Τζιαν Κάρλο
(Gian Carlo Menotti, Καντελιάνο 1911 –2007). Ιταλοαμερικανός μουσικοσυνθέτης. Άρχισε να συνθέτει τραγούδια υπό την καθοδήγηση της μητέρας του, σε ηλικία επτά ετών και, τέσσερα χρόνια αργότερα, είχε γράψει την πρώτη του όπερα Ο Θάνατος του Πιερότου. Το 1923 άρχισε σπουδές μουσικής στο ωδείο Βέρντι στο Μιλάνο, και συνέχισε στις ΗΠΑ, στο Ινστιτούτο Μουσικής Κέρτις της Φιλαδέλφεια. Η πρώτη ώριμη δουλειά του ήταν η όπερα Η Αμέλια πάει στο Χορό (1937)· το έργο αυτό γνώρισε τέτοια επιτυχία, ώστε έγινε ο πρώτος που του ζητήθηκε να γράψει από την Εθνική Ραδιοφωνική Εταιρία μία όπερα για το ραδιόφωνο. Το 1944 συνέθεσε το μπαλέτο Σεμπάστιαν και το επόμενο έτος το Κονσέρτο για Πιάνο. Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του ήταν Ο Πρόξενος (1954), το οποίο και απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ. Σε όλες τις όπερές του έγραφε τα λιμπρέτα στα αγγλικά, εκτός από τα Η Αμέλια πάει στο Χορό, Ο Θεός του Νησιού και Ο Τελευταίος Απολίτιστος, στα οποία τα λιμπρέτα ήταν στα ιταλικά. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα Το Παιδί που Τραγουδά (1993) και Γκόγια (1986), το οποίο γράφτηκε για τον Πλάθιντο Ντομίνγκο και η πρεμιέρα του δόθηκε στην Όπερα της Ουάσινγκτον. Το 1958 καθιερώθηκε το δικό του φεστιβάλ (Το Φεστιβάλ των Δυο Κόσμων) στο Σπολέτο της Ιταλίας, το οποίο αποσκοπούσε στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ Το 1977 ξεκίνησε το αντίστοιχο φεστιβάλ στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, επίσης υπό την διεύθυνσή του. Το 1993 εγκατέλειψε το φεστιβάλ, προκειμένου να αναλάβει διευθυντής της Όπερας της Ρώμης. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο του Κέντρου Κένεντι για την ισόβια προσφορά του στις τέχνες και το 1991 ανακηρύχθηκε μουσικός της χρονιάς από το έγκριτο περιοδικό Μιούζικαλ Αμέρικα. Από το 1993 υπήρξε  διευθυντής της Όπερας της Ρώμης.

Dictionary of Greek. 2013.


 


 "Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες"

Η περίφημη μονόπρακτη όπερα για παιδιά του Τζιαν Κάρλο Μενότι, την οποία εμπνεύσθηκε από τον πίνακα του  Ιερώνυμου Μπος , "Η προσκύνηση των μάγων" (1485-1500)

Αποτέλεσμα εικόνας για Amahl and the Night Visitors - Wikipedia Ένα χριστουγεννιάτικο, τρυφερό παραμύθι, που διηγείται την ιστορία ενός μικρού και ανάπηρου αγοριού, του Αμάλ. Οι τρεις Μάγοι, καθώς ταξιδεύουν προς τη Βηθλεέμ για να προσφέρουν τα δώρα τους στο θείο βρέφος, φτάνουν σε μια φτωχική καλύβα, όπου μένει ο Αμάλ και η μητέρα του, και μένουν εκεί μια νύχτα για να ξεκουραστούν. Ο Αμάλ, ακούγοντας την ιστορία τους, θέλει να προσφέρει κι αυτός ένα δώρο στον νεογέννητο Χριστό, κι έτσι τους δίνει την πατερίτσα του, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει. Η γενναιοδωρία και η καλοσύνη του μικρού Αμάλ θ' ανταμειφθεί, και τότε θα συμβεί το θαύμα!

Amahl and the Night Visitors - Wikipedia




 ********************************************

Ανεβάζοντας τον "Αμάλ ...." στην Ελλάδα


Χριστουγεννιάτικη Παράσταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας 
Σκηνοθεσία: Πέτρος Γιαζκουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...