Τρίτη, Μαΐου 29, 2018

ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΑ!



Αποτέλεσμα εικόνας για Ζαχαρίας Βαμβακούσης 

Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης δημιούργησε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε ανθρώπους με παράλυση να παίζουν μουσική με... τα μάτια (video)

Γιάννης Τσάκαλος




To Eye Harp είναι πρωτοπορία και ευκαιρία στη δημιουργία 
Αναφερόμαστε διαρκώς στο brain drain και η περίπτωση του Ζαχαρία Βαμβακούση είναι μία ακόμα στις εκατοντάδες χιλιάδες της Ελλάδας.
Ο Βαμβακούσης εξέλιξε το πρόγραμμα Eye Harp, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική μόνο με τα μάτια και αυτό έγινε στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης.
Ο 33χρονος υποψήφιος διδάκτωρ που αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μουσική, αποφάσισε να δημιουργήσει το Eye Harp μετά από το τραγικό ατύχημα που είχε ένας φίλος του μουσικός και τον άφησε παράλυτο.

«Ο βασικός στόχος του Eye Harp είναι να επιτρέψει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο, να παίξουν μουσική με τα μάτια τους. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους με μεγάλου βαθμού παράλυση» εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας.
Ο Τζόελ είναι σήμερα 11 ετών, με σοβαρή παράλυση στα άνω άκρα και πλέον με την βοήθεια του Ζαχαρία μαθαίνει πώς να παίζει μουσική με το Eye Harp.
«Στον Τζόελ αρέσει η μουσική από τότε που είναι μικρός» λέει η 47χρονη Λάουρα, μητέρα του Τζόελ και συνεχίζει «είναι μεγάλο το κέρδος για έναν άνθρωπο με κινητικό πρόβλημα να μπορεί να παίζει όποιο όργανο θέλει μόνος του».
Αποτέλεσμα εικόνας για Ζαχαρίας Βαμβακούσης
Πέρα από τη μουσική η χρήση του Eye Harp έχει και άλλα οφέλη, ιδιαίτερα στην πνευματική λειτουργία. Όπως τονίζει ο Βαμβακούσης οι άνθρωποι που παίζουν μουσική χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου και έχουν καλύτερη μνήμη.
«Λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, είναι open source και δωρεάν πρόγραμμα, όποιος θέλει  το κατεβάζει και έχει πρόσβαση στον κώδικα (σ.σ. προγραμματισμού)» τονίζει ο Έλληνας επιστήμονας.
Προς το παρόν το Eye Harp τρέχει μόνο σε Windows αλλά ο Βαμβακούσης αναφέρει ότι υπάρχει πλάνο για επανασχεδιασμό της συσκευή ώστε να είναι συμβατή με κάθε λειτουργικό. To EyeHarp εξελίσσεται εδώ και 5 χρόνια και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας επιστημονικής δημοσίευσης για την επίδραση του EyeHarp στην ψυχολογία του χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: