Κυριακή, Μαΐου 20, 2018

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ περίεργο στάδιο, όπου πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία




Άρνε Νταλ, Σουηδός συγγραφέας: «Οι κοινωνίες με ανισότητες είναι επικίνδυνες κοινωνίες»

"Οι κοινωνίες με ανισότητες είναι επικίνδυνες κοινωνίες. Κοινωνίες με λίγο πιο ισότιμες καταστάσεις είναι λιγότερο επικίνδυνες" λέει ο Σουηδός συγγραφέας Γαν 'Αρλαντ, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, ο οποίος υπογράφει τα έργα του ως Arne Dahl ('Αρνε Νταλ).

Ο Arne Dahl ήρθε, με τα βιβλία του (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο και το κοινό -μεταξύ άλλων- για το έργο του, τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου αλλά και το διάβασμα, που εξακολουθεί να τον γοητεύει περισσότερο από την τηλεόραση.
"Οι άπληστοι έχουν βρει νέους τρόπους να διατηρήσουν τα χρήματά τους και να τα βάλουν σε φορολογικούς παραδείσους" λέει ο Arne Dahl, ο οποίος θεωρεί ότι ζούμε σε έναν κόσμο που εδώ και πολύ καιρό "ανταμείβει" τους άπληστους...
"Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε αυτή την κατάσταση, στην οποία στο 1% των ανθρώπων του πλανήτη ανήκει το 80% του πλούτου, αυτή η πεποίθηση παραμένει κεντρική στη ζωή μου" λέει ο Σουηδός συγγραφέας, ο οποίος θεωρεί πως "βρισκόμαστε σε ένα πολύ περίεργο στάδιο, όπου πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, κάτι που δεν χρειαζόταν να το κάνουμε πριν γιατί ήταν αυταπόδεικτο.
Γεννημένος το 1963, ο Γαν 'Αρναλντ ή 'Αρνε Νταλ εργάζεται ως κριτικός και δημοσιογράφος. Κατάφερε να διατηρήσει μυστική την ταυτότητά του για αρκετά χρόνια, αλλά στο έκτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς του, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ομάδα 'Αλφα, το πρόσωπό του αποκαλύφθηκε. Καθιερώθηκε διεθνώς με το "Misterioso" ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ευρώπη. Η σειρά βιβλίων του αριθμεί σήμερα 11 τίτλους, με τις αστυνομικές του ιστορίες να μεταφράζονται σε πάρα πολλές χώρες, ενώ έχει αποσπάσει και πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Το αστυνομικό μυθιστόρημα θεωρεί πως "πρέπει να το χειρίζεσαι σοβαρά" και χαρακτηρίζει "πρόκληση" το να βρεις "πρωτότυπη πλοκή", κάτι στο οποίο ο ίδιος δείχνει εξαιρετική επιμονή, και να μην υποκύπτεις σε κάποια παραδοσιακή φόρμα συνεχώς.
Αν και του αρέσουν οι τηλεοπτικές σειρές και μέρος του έργου του έχει μεταφερθεί και στις τηλεοπτικές οθόνες και, μάλιστα, από διεθνούς εμβέλειας δίκτυα, ο Arne Dahl θεωρεί πως το διάβασμα παραμένει μια ξεχωριστή διαδικασία. "Μόνο το ήμισυ του εγκεφάλου σου είναι ενεργό όταν βλέπεις τηλεόραση. Θα πρέπει να είσαι λίγο πιο ενεργός. Ακόμα και με τις πολύ καλές τηλεοπτικές σειρές εξακολουθώ να θεωρώ ότι η λογοτεχνία είναι πολύ πιο πλούσια" λέει.

Πηγή: left.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για arne ntalΆρνε Νταλ - BiblioNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...