Σάββατο, Μαΐου 05, 2018

Μάιος στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης 
Μάιος στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
 
Μετά από δύο πολύ πετυχημένες συνεργασίες με την Sofar Sounds Thessaloniki και τις μυστικές της συναυλίες στο Γενί Τζαμί και τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony με την ημερίδα για το έργο του J.R.R. Tolkien, που έκλεισαν τον Απρίλιο, το πρόγραμμα  της Δημοτικής Πινακοθήκης για το Μάιο έχει πολλές εικαστικές -και όχι μόνο- προτάσεις. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό, θα χρειαστεί τηλεφωνική κράτηση μόνο για τη συμμετοχή στα εργαστήρια.
 
17 Μαΐου, ώρα 20:00, Γενί Τζαμί
Εγκαίνια της έκθεσης Metamorphica της Marisa Zattini
Η Ιταλίδα εικαστικός και ποιήτρια παρουσιάζει το τελευταίο της project, μια σειρά έργων που φιλοτεχνήθηκαν με μελάνι πάνω σε παλιά κείμενα, χρονολογημένα μεταξύ του 1800 και του 1833, έργα αφιερωμένα στις έννοιες της Φαντασίας και της Φύσης.
Διάρκεια έκθεσης 17 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2018

18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων και 19 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Casa Bianca
Η Πινακοθήκη γιορτάζει και υποδέχεται δημιουργικές και δραστήριες φωνές της πόλης.

18 Μαΐου, Casa Bianca
 Έκθεση έργων της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο Ποιος φοβάται το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε?
Mια έκθεση που διατρέχει τη συλλογή νεοελληνικής ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, μια μεγάλη συλλογή, που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές εικαστικές φωνές. Το ζωγραφικό τους έργο και ο καθένας από καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης, μας προσφέρουν μια διαφορετική οπτική εμπειρία,  έναν χώρο οπτικά πλούσιο, που μας παρασύρει και μας μυεί στην ίδια τη ζωγραφική πράξη. Ο ζωγράφος δεν φοβάται το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Ή ένας ύμνος στη ζωγραφική από τη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια 18 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου 2018

18 Μαΐου, ώρα 11.00 – εικαστική ξενάγηση, Casa Bianca
Η εικαστικός Ειρήνη Θεοδωρίδου μας υποδέχεται σε μια εικαστική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση έργων του Νικολάου Γύζη, μια εικαστική προσέγγιση  στον ακαδημαϊκό ρεαλισμό και στη Σχολή του Μονάχου. Διάρκεια ξενάγησης 45 λεπτά.
H συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, δεν απαιτείται κράτηση.

18 Μαΐου, ώρα 12.00 – εργαστήριο σχεδίου, Casa Bianca
Μια εισαγωγή στη χρήση των υλικών με αφορμή το έργο του Νικολάου Γύζη, από τις εικαστικούς Χαρούλα Αμοιρίδου και Κατερίνα Κουρμπέτη, ένα εργαστήριο για ενήλικες, με θέμα Σχέδιο και σύνθεση με κάρβουνο και κιμωλία.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 427555 Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

18 Μαΐου, ώρα 17.00 – εργαστήριο καλλιγραφίας, Casa Bianca
Η Pelagie de Paris σε συνεργασία με το Κουμπί Coffee & Crafts μας υποδέχονται στην Casa Bianca με ένα εργαστήριο καλλιγραφίας για ενήλικες, μια μύηση στις βασικές αρχές και στα υλικά.
Η Pelagie (Ελπίδα Τσαλώνη) έχει δίπλωμα Χημικού Μηχανικού και ΜΒΑ, αλλά την κέρδισαν οι εφαρμοσμένες τέχνες: ανάμεσα στα άλλα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη ραπτική και τη σύγχρονη καλλιγραφία, και παραδίδει μαθήματα στο Κουμπί Coffee & Crafts, έναν χώρο φτιαγμένο για όσους αγαπούν την τέχνη του χειροποίητου.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 427555, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00– 14:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

19 Μαΐου, ώρα 11.00 – περιήγηση στην Casa Bianca
Η Δημοτική Πινακοθήκη υποδέχεται την ομάδα Thessaloniki Walking Tours, σε μια διαφορετική περιήγηση στην Casa Bianca μέσω της λογοτεχνίας και της μνήμης. Συνοδός μας η Εύη Καρκίτη. Διάρκεια ξενάγησης 45 λεπτά
H συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, δεν απαιτείται κράτηση.

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 και μέσα από σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

19 Μαΐου, ώρα 20.00 – Swing Party, Casa Bianca
Casa Bianca Swing Night, το swing πάρτυ επανέρχεται στην Casa Bianca. Στις 20.00 ένα μάθημα χορού για αρχαρίους από την Swing Academy και αμέσως μετά πάρτυ.
Η Swing Academy είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάδοση των αυθεντικών Swing χορών, που χορεύονται στο άκουσμα Swing μουσικής (Classic Jazz). Η ομάδα έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκονται Lindy Hop και Authentic Jazz, διοργανώνονται Swing Parties, καθώς και Swing εκδηλώσεις και σεμινάρια με συμμετοχή δασκάλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
20:00 / taster class - μάθημα χορού lindy hop για αρχάριους
21:30 / social swing dancing - με τη συμμετοχή της Swing Academy
H συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, δεν απαιτείται κράτηση.

22 Μαΐου, ώρα 20.00, Αλατζά Ιμαρέτ
Εγκαίνια της έκθεσης Κάθαρςις του εικαστικού Χάρη Αναστασιάδη
Στα έργα του Αναστασιάδη κυριαρχεί η χειρονομία και η εκτεταμένη χρήση του κάρβουνου. Μαζί με αυτά τα δομικά στοιχεία, η απουσία του χρώματος, η κυριαρχία του μαύρου, η γεωμετρικότητα, η χρήση υλικών όπως η πέτρα, το κερί, το σαπούνι, το σύρμα, ο σπάγκος, τα καρφιά και οι βελόνες και η εμμονική επανάληψη της λέξης κάθαρςις, συγκροτούν τη δική του πρόταση ερμηνείας για την ανάγνωση του εικαστικού του έργου.
Διάρκεια έκθεσης 22 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2018

Διευθύνσεις και επικοινωνία
Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180
Γενί Τζαμί, Αρχ. Μουσείου 30
Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93
Τηλ. 2310 427555

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)