Τρίτη, Μαΐου 01, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για Mallorca crowded coastΑσφυκτικός τουρισμός

Στρατής Αγγελής




Πάνω από είκοσι εκατομμύρια ξένους επισκέπτες υποδέχεται κάθε χρόνο η Μαγιόρκα, το διαμάντι στο στέμμα των Βαλεαρίδων Νήσων. Τα καλοκαίρια, το φημισμένο θέρετρο της Μεσογείου σφύζει από ζωή, για την ακρίβεια κατακλύζεται από τους τουρίστες, ενώ στις παραλίες επικρατεί το αδιαχώρητο. Στην πρωτεύουσα Πάλμα των 400.000 κατοίκων, το 80% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία, που λειτούργησε ως αντίβαρο στην οικονομική κρίση. Ώς εδώ όλα καλά. Όμως για πολλούς κατοίκους το ποτήρι ξεχείλισε, όπως έχει ήδη ξεχειλίσει σε αρκετούς άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Βαρκελώνη και το Σαν Σεμπαστιάν, όπου δυναμώνει το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού.
Το ρεύμα της αντίστασης στην πλήρη τουριστικοποίηση ασκεί ισχυρές πιέσεις στους τοπικούς άρχοντες να λάβουν μέτρα. Και ορισμένοι από αυτούς, όπως στην Πάλμα, ανέλαβαν δράση εναντίον της ανάπτυξης, χωρίς κανόνες, των καταλυμάτων τύπου Airbnb που μισθώνονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει διαρκώς το κόστος της στέγης και να «εκπαραθυρώνονται» οι ντόπιοι από τα κύματα των ξένων τουριστών. Από τον φετινό Ιούλιο οι προοδευτικές δημοτικές αρχές της Πάλμα (σοσιαλιστές, Αριστερά και οικολόγοι) απαγορεύουν στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να τα νοικιάζουν ανεξέλεγκτα, ενώ ορίζουν ειδικές προστατευόμενες περιοχές, όπως ισχύει ήδη στη Βαρκελώνη. Από πέρυσι έχουν απαγορευτεί οι διαφημίσεις καταλυμάτων που δεν διαθέτουν άδεια και επιβάλλονται βαριά πρόστιμα στους παραβάτες.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “El Pais”, από τα 11.000 καταλύματα που προσφέρονται στους ξένους επισκέπτες στην Πάλμα, μόλις τα 645 διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη που επικαλούνται οι δημοτικοί άρχοντες, ο αριθμός των καταλυμάτων χωρίς άδεια αυξήθηκε κατά 50% από το 2015 μέχρι το 2017. Οι ντόπιοι λένε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 40% από το 2013, ενώ υποβαθμίστηκε το επίπεδο της ζωής από τον θόρυβο, τις συμπλοκές και την επιθετική συμπεριφορά τουριστών. “Αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση ώστε να επαναφέρουμε μια ισορροπία και να διαφυλάξουμε τα δημόσια αγαθά” λέει ο δήμαρχος της Πάλμα Αντόνιο Νογουέρα.
Καθώς κερδίζουν έδαφος οι οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών εναντίον της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης, κάποιοι άλλοι από τους ντόπιους διαμαρτύρονται γιατί θα χάσουν πολύτιμο, αλλά παράνομο εισόδημα, ενώ επικαλούνται επίσης τον κίνδυνο μείωσης της κατανάλωσης σε εστιατόρια και μπαρ. Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε η ένωση τουριστικών πρακτόρων, που τάχθηκε εναντίον των μέτρων της δημοτικής αρχής, προειδοποίησε για απώλεια θέσεων εργασίας και υποστήριξε έμμεσα εκείνους που διαθέτουν καταλύματα χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες. Όλοι αυτοί ξεχνούν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι, εκτός από τον μαζικό, υπάρχει και ο ποιοτικός τουρισμός, που υπονομεύεται από τις «αρπαχτές» και την υποβάθμιση του επιπέδου της ζωής, ντόπιων και ξένων.Σχετική εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: