Τρίτη, Απριλίου 24, 2018

Ο ζωγράφος της προεπαναστατικής Ρωσίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Stanislav Zhukovsky 
Ο Στάνισλαβ Ζουκόφσκι (1873-1944)  ήταν γιος  ενός αριστοκράτη που στερήθηκε την περιουσία  του και το δικαιώματα ευγενείας, εξαιτίας της συμμετοχής  του στην πολωνική εξέγερση του 1863.Ο πατέρας του Stanislav Zhukovsky πιθανότατα δεν συμμετείχε ενεργά  στην εξέγερση, αλλά έχασε την περιουσία του ως αποτέλεσμα οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους συμπαθούντες  την εξέγερση.

Ο πατέρας του  δεν μπόρεσε να κρατήσει το οικογενειακό κτήμα η περιουσία και έγινε μισθωτός, καθώς και οι περισσότεροι άλλοι εκπρόσωποι των Λευκορώσων -Πολωνών ευγενών. Η αποτυχία  των εξεγέρσεων, η εξορία των αδελφών του πατέρα του, η απώλεια της κληρονομιάς του, η ενοχλητική οικονομική κατάσταση της οικογένειας και οι εξαφανισμένες ελπίδες είχαν ουσιαστική επίδραση στην ψυχολογική αντίληψη της πραγματικότητας από τον καλλιτέχνη.
Σε αντίθεση με τη θέληση του πατέρα του, ο Στάνισλαβ Ζουκόφσκι έφυγε στη Μόσχα για να σπουδάσει ζωγραφική,το 1892. Πήρε μαθήματα από τον Ισαάκ Λεβιτάν και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής της Μόσχας. Από το 1895 ο καλλιτέχνης συμμετείχε σε εκθέσεις , ενώ το 1899 ο πίνακάς του Νύχτα με φεγγαρόφωτο  αποκτήθηκε από την Γκαλερί Τετριακόφ.
. Ο Ζουκόβσκι έγινε διάσημος  τοπιογράφος , γιατί  είχε  ένα μοναδικό στυλ προβάλλοντας ιμπρεσιονιστικές μεθόδους και δεξιότητες, καθώς και ερμηνεύοντας την παράδοση της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής. Δημιούργησε το δικό του στούντιο τέχνης στη Μόσχα, όπου εκπαίδευσε  πολυάριθμους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων της   αβανγκαρτίστριας  Λιούμποβ Πόποβα και του νεαρού Βλαντιμίρ  Μαγιακόφσκι , που εργαζόταν τότε ως  ως καλλιτέχνης αφίσας . 
Ως ζωγράφος, ο Ζουκόφσκι άφησε μια κληρονομιά  για τον τρόπο  σύλληψης και απόδοσης  ρωσικών τοπίων, την καταγραφή  προ-επαναστατικών τοποθεσιών και  για το εσωτερικό των ρωσικών κτιριακών κατοικιών. Η κοινωνική του καταγωγή τον άφηνε δύσπιστο για την μπολσεβίκικη επανάσταση  και το 1923 έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση για την προγονική πατρίδα του , την  Πολωνία,  που ήταν ήδη μια ανεξάρτητη χώρα.

Μετά τη γερμανική κατοχή της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη από τους Ναζί και κρατήθηκε σε στρατόπεδο διέλευσης κρατουμένων (Durchgangslager) στο Pruszków , όπου τελικά πέθανε το 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...