Κυριακή, Απριλίου 29, 2018

Ο ανάγωγος της Κυριακής: «Ξύπνησα χωρίς βρακί»

Μας πήρε και μας σήκωσε η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση. Σχεδόν το μισό οικογενειακό εισόδημα πάει σε φόρους και υποχρεώσεις. Το ‘χετε τερματίσει τελείως. Έχει γονατίσει ο κόσμος κάτω. Παίρνει το μισθό ο κόσμος και τρέχει να πληρώσει υποχρεώσεις και ό,τι περισσέψει κανά καφέ. Λοιπόν, καλό το πλεόνασμα για τους Ευρωπαίους, αλλά τα σπίτια και οι άνθρωποι έχουν διαλυθεί. Να ξαναθυμίσω ένα παλιό σύνθημα της πάλαι ποτέ ένδοξης εποχής του Συνασπισμού «διάλεξε ζωή, όχι επιβίωση». Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να διαλέξουμε επιβίωση.
Υ.Γ.1: Τον πέταξαν έξω τον Γιούνκερ οι Νεοδημοκράτες από εκδήλωση του «Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής», μην τυχόν και πει καλή κουβέντα για τον Τσίπρα και την πορεία της οικονομίας. Οι άνθρωποι δεν πάνε στα καλά τους. Λογοκρίνουν τους πάντες. Έλληνες και ξένους, όποιον δεν προσκυνά τον «καρδινάλιο» Κυριάκο, τον επονομαζόμενο και αυτοδημιούργητο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το ρεπορτάζ για την «πόρτα» στον Γιούνκερ ήταν προϊόν του ΣΚΑΪ, του άτυπου γραφείου Τύπου της ΝΔ. Ήθελαν να δώσουν το μήνυμα τα παιδιά. Όποιος δεν υποτάσσεται στην ηγετική γραμμή της καταστροφολογίας, κόβεται. Ας είναι και ο Γιούνκερ.
Υ.Γ.2: Την ώρα που η ΝΔ έχει σηκώσει ψηλά το θέμα της εγκληματικότητας για ψηφοθηρικούς λόγους, στέλεχός της στη Λέσβο συλλαμβάνεται για το χάος και τη βία που προκάλεσε το ρατσιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών. Μάλιστα, το στέλεχος αυτό βαρύνεται με τέσσερα κακουργήματα. Φυσικά, άχνα δεν έβγαλε η ΝΔ ούτε γι’ αυτόν, ούτε για να καταδικάσει το πογκρόμ. Είναι αυτό που λέμε μια δημοκρατική παράταξη με τους αρχιδημοκράτες μπροστά Άδωνη και Βορίδη.
Υ.Γ.3: Παραιτήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και άφησε ένα σκασμό μπηχτές για τον Παππά. Ας αφήσουμε τον χρόνο να δούμε σε ποιο ψηφοδέλτιο θα καταλήξει ο κ. Κριμιζής, γιατί αν δεν καταλήξει σε ψηφοδέλτιο σημαίνει ότι αυτά που έλεγε τα εννοούσε. Δηλαδή, στον καθένα που παραιτείται γενικά τα σεβόμαστε αυτά που λέει, αλλά πάντα θα περιμένουμε πού καταλήγει όλο αυτό. Τις μπηχτές τις διαβάσαμε, τις γράψαμε, ο χρόνος θ’ αποδώσει ή δεν θ’ αποδώσει δίκιο στον κ. Κριμιζή.
Υ.Γ.4: Ότι η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει ένα ακροδεξιό παρακολούθημα το ξέρουμε όλοι και κυρίως οι ακροδεξιοβατούντες δημοσιογράφοι που την Αλαφουζοστηρίζουν. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα έκανε τόσα «νερά» σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της αναδοχής – και όχι υιοθεσίας – των παιδιών, από την άλλη, αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη. Δυο επιστολές έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρώτος και καλύτερος ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος μας διαφώτισε ότι «ως  πολιτικός και ως γιατρός» διαφωνεί με το εν λόγω άρθρο του νομοσχεδίου λόγω… πουριτανισμού της κοινωνίας.
Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα τουλάχιστον δεν είναι οσφυοκάμπτης, όπως σε κάποια άλλα. Το θέμα θα προχωρήσει και εγώ, ως ανάγωγος και αντιπουριτανιστής, δηλώνω περήφανα ότι όλοι έχουν θέση στη ζωή αυτή και ως εκ τούτου και τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Διότι έχω βαρεθεί να ακούω ότι οι μουσουλμάνοι είναι πολύ πίσω, αλλά βλέπω ότι και εμείς δεν πάμε πολύ μπροστά.
Υ.Γ.5: Ούτε για 24 ώρες δεν παρέμεινε στον πάγκο του Πανιωνίου ο Στιβ Γιατζόγλου, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις οπαδών της ομάδας της Νέας Σμύρνης. Ο Γιατζόγλου πριν περίπου δύο χρόνια είχε αναλάβει ρόλο «πρεσβευτή» της Χρυσής Αυγής, αφού ύστερα από μια δημόσια παρουσία του σε εκδήλωση της εγκληματικής οργάνωσης, βγήκε παγανιά σε όλα τα κανάλια ξεπλένοντάς την και δίνοντας ελαφρυντικά για την εγκληματική δράση των μελών της. Εξ’ αιτίας αυτών λοιπόν, όταν την Πέμπτη ανακοινώθηκε η έλευση του Γιατζόγλου στον πάγκο του Πανιωνίου, οι οπαδοί του προσφυγικού συλλόγου έγιναν έξαλλοι. 
Το αποτέλεσμα ήταν ο Γιατζόγλου να φάει «πόρτα» πριν καν ξημερώσει καλά καλά η επόμενη μέρα. Όταν λέμε ότι οι χρυσαυγίτες πρέπει να απομονώνονται αυτό ακριβώς εννοούμε. Πρέπει να κρυφτούν ξανά πίσω στις τρύπες τους, στο περιθώριο και στη σκιά της ιστορίας, εκεί όπου ανήκουν.
Υ.Γ.6: Η είδηση του θανάτου του μωρού, που η 22χρονη φοιτήτρια πέταξε από το παράθυρο του σπιτιού της στον ακάλυπτο αφού το γέννησε μόνη της στην μπανιέρα κρυφά από όλους, είναι από κάθε άποψη τραγική και λυπηρή. Το πιο τραγικό, όμως, σε αυτή την ιστορία ήταν το μένος, ο σεξιστικός οχετός και η οργή που έβγαλαν προς το πρόσωπο της 22χρονης όσοι σχολίασαν για το γεγονός διαδικτυακά. 
«Να πεθάνει», «να την κρεμάσουν», «δεν της αξίζει να ζει», «ας πρόσεχε όταν άνοιγε τα πόδια της», «ανεγκέφαλη» ήταν μερικά από τα πολλά σκληρά που γράφτηκαν σε σχόλια άρθρων και σε social media. 
Όμως… κανείς από αυτούς που θέλουν να στείλουν στην πυρά τη 22χρονη φυσικά δεν απέδωσε ευθύνη στον πατέρα του παιδιού, ο οποίος την εγκατέλειψε μόλις έμαθε για την εγκυμοσύνη. Κανείς δεν είπε ότι αυτός πρέπει να πεθάνει ή να κρεμαστεί γιατί παράτησε το παιδί του – δείγμα της βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας μας. 
Κανείς δεν μίλησε για την οικογένεια της 22χρονης και το γεγονός ότι ένα κορίτσι δεν τόλμησε να μιλήσει για αυτό που της συνέβαινε στους πιο οικείους της, ποιος ξέρει για ποιον λόγο. Κανείς δεν απέδωσε ευθύνες στη μητέρα της, η οποία δεν ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσει ότι η κόρη της με την οποία έμεναν μαζί, ήταν έγκυος! Κανείς δεν σκέφτηκε σε τι κατάσταση και τι σύγχυση βρισκόταν η ίδια η 22χρονη όταν τράβηξε όλο αυτό μόνη της, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της επειδή φοβόταν (!) τι θα πει η μάνα της και ο περίγυρος. 
Κανείς δεν σχολίασε πόσο σάπιο μπορεί να ήταν το περιβάλλον που μεγάλωσε, με τι πεποιθήσεις είχε γαλουχηθεί και πόσο μόνη μπορεί να αισθάνθηκε. Αν κάτι άλλαζε σε όλη αυτή την ιστορία, αν υπήρχαν πιο ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς, αν δεν ήταν μόνο ευθύνη της γυναίκας μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αν, αν, τότε η κατάληξη θα ήταν πολύ διαφορετική και δεν θα είχε ως συνέπεια τον «θάνατο» δύο ανθρώπων – φυσικό για το μωρό, μεταφορικό για τη μητέρα του.
Τα social media είναι όπως ο στρατός. Συναντάς ανθρώπους που πίστευες ότι δεν μπορεί να υπάρχουν. Είναι αλήθεια. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα Μέσο, να επικοινωνείς πιο γρήγορα, αλλά έχει γίνει μια λεκάνη για να ξερνούν φασίστες, κομπλεξικοί, ψυχικά αγράμματοι, εντεταλμένοι δημοσιογράφοι και ηλεκτρονικοί αληταράδες, υπηρέτες των αφεντικών που κυκλοφορούν με 300 μπράβους στην Αθήνα. Τα social media είναι μια ψεύτικη εικόνα, μια παραπλανητική φωτογραφία από κάτι που δεν υπάρχει. Δεν είναι τόσο άρρωστοι οι άνθρωποι. Και είναι καιρός να μπει ένα φραγμός και ν’ απομονωθούν οι ακροδεξιές, φασιστικές και χυδαίες, εντεταλμένες φωνές. Αυτά όχι μόνο για την περίπτωσης της 22χρονης κοπέλας. Γενικά. Δεν μπορεί ο κάθε πανηγυρτζής μαλάκας να ζητά να κρεμαστεί μια κοπέλα χωρίς να ξέρει τι έχει περάσει και τι έχει ζήσει.
Υ.Γ.7: Μέσα σε όλο τον χαμό που συμβαίνει ξέχασα να σας πω. Αmber alert. Χάθηκε το βρακί του Πουνέντη. Τι άλλο θα δούμε ρε παιδιά; Κάνοντας ζάπινγκ πέφτω πάνω στην εκπομπή της Ελένης, η οποία η κακομοίρα, άφωνη, προσπαθούσε να καταλάβει τον πόνο του συνεργάτη της που κάθε βράδυ χάνει το βρακί του. Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Κοιμάται, λέει, με βρακί και ξυπνάει γυμνός. Αχ, βρε Λενιώ μου τι τραβάς κι εσύ.
Άλλα εδώ που τα λέμε, έτσι μια νύχτα η Ελλάδα κοιμήθηκε με βρακί και το πρωί βρεθήκαμε ξεβράκωτοι. Ας είναι καλά ο Γιωργάκης και το μνημόνιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: