Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2018


Σκευωροί εκ του προχείρου

Στέφανος Τζανάκης

Ας υποθέσουμε τώρα ότι εκπροσωπούσατε ένα κόμμα, την ώρα που η σχετική δικογραφία έφτανε στη Βουλή. Ας υποθέσουμε ότι στο κόμμα αυτό είχατε κάμποσους από τους υπουργούς που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία – για τους οποίους πιστεύατε ότι είναι πεντακάθαροι ή σχεδόν πεντακάθαροι. Θα μιλούσατε εύκολα για σκευωρία; Προφανώς και δεν θα μιλούσατε...
Όταν κάποιος κάνει λόγο για σκευωρία επί μίας δικογραφίας, προφανώς δεν στέκεται στην προσπάθεια εκμετάλλευσης που κάθε κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει στο μέλλον: το '89 δεν είναι και τόσο μακριά – και οι μνήμες εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τον οδοστρωτήρα των Μνημονίων. Όταν κάποιος μιλά για σκευωρία, εννοεί τη Δικαιοσύνη – και εκεί αρχίζει το πρόβλημα.
Είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία, όταν τα κόμματα ανακαλύπτουν τόσο εύκολα σκευωρούς στη Δικαιοσύνη: πράγματι, στις καταθέσεις των «προστατευόμενων» μαρτύρων, υπάρχουν φράσεις που θυμίζουν πολιτικές δηλώσεις . Πράγματι, στις καταθέσεις υπάρχουν περικοπές που θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί σε καφενείο – και όχι ενώπιον του ανακριτή. Αλλά από εκεί ως την σκευωρία υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Η αλήθεια είναι ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να βάζει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν – ούτε καν για τα στελέχη του, πόσο μάλλον για τους πολιτικούς αντιπάλους ή τους δικαστικούς. Επομένως – και από τη στιγμή που η έρευνα είναι σε εξέλιξη – δεν μπορεί είτε να δεσμεύεται προς τους δικούς του, είτε να κόβει τις γέφυρες με τους απέναντι.
Το ΠΑΣΟΚ – ως ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης – είχε επιχειρήσει κατά περίπτωση στο παρελθόν, είτε να στηρίξει τα στελέχη του σε δικαστικές περιπέτειες, είτε να τα καταδικάσει στο πυρ το εξώτερο. Έχασε και στις δύο περιπτώσεις. Η ΝΔ, που ανήκε στην πλευρά των κατηγόρων το '89, μιλά τώρα για σκευωρία από δικαστικούς – τους οποίους η κυβέρνηση συστηματικά λοιδορούσε και απαξίωνε το προηγούμενο διάστημα. Και ποιοι είναι οι σίγουροι κερδισμένοι; Εκείνοι οι ακραίοι που κραυγάζουν και ότι όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν και ότι όλοι οι δικαστές είναι σκευωροί...
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο