Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2018

Ο τελευταίος των κλασικών ιμπρεσιονιστών

 Ο  Jean Baptiste Armand Guillaumin (Γαλλικά 1841-1927) είναι ένα από τα αρχικά μέλη της ομάδας των καλλιτεχνών που ξεκίνησαν τον ιμπρεσιονισμό, αν και δεν πέτυχε τη φήμη ορισμένων από αυτούς.
 Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Παρίσι και εργάστηκε σε μια σειρά από περίεργες δουλειές, ενώ ταυτόχρονα  βελτίωνε τις καλλιτεχνικές δεξιότητές του με βραδινά μαθήματα.Τα μαθήματα οδήγησαν τον Guillaumin να εγγραφεί στην Académie Suisse όπου συναντήθηκε με τον Camille Pissarro (Γαλλικά, 1830-1903) και τον Paul Cézanne (Γαλλικά, 1839-1906).
 Ο καλλιτέχνης έδειξε αρκετούς από τους πίνακές του στο Salon des Refusés το 1863. Στη δεκαετία του 1870, ανίκανος να ζήσει ως ζωγράφος, ο Guillaumin μετακόμισε  στο Pontoise, ένα μικρό χωριό όπου βρήκε μια νυχτερινή δουλειά , που του επέτρεψε να ζωγραφίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας το φυσικό φως για το οποίο οι ιμπρεσιονιστές είναι τόσο γνωστοί.
Ο Cézanne εντάχθηκε τελικά στους άλλους καλλιτέχνες του χωριού και μαζί με τον Guillaumin, Από το 1874, ο καλλιτέχνης γνωρίζει τον Vincent Van Gogh (Ολλανδός, 1853-1890), του οποίου ο αδελφός Theo θα τον βοήθησε αργότερα να πουλήσει μερικά κομμάτια. Ίσως λόγω της επιρροής του τολμηρού στιλ του Van Gogh, στην  επόμενη δεκαετία παρατηρείται μια μετατόπιση στη χρήση του χρώματος από τον Guillaumin, διότι άρχισε να χρησιμοποιεί φωτεινότερες και πιο εκφραστικές αποχρώσεις για να καθορίσει τις συνθέσεις του, που συναντήθηκαν με το ανερχόμενο κίνημα του φοβισμού ( Fauve) . 
Κατά τη διάρκεια αυτής της ύστερης  περιόδου της ζωής του, ο καλλιτέχνης ταξίδεψε σε όλη τη Γαλλία και την Ευρώπη. Ο Guillaumin πέθανε το 1927 στην ηλικία των 86 ετών στο Orly του Val-de-Marne, καθιστώντας τον ως  τον τελευταίο επιζήσαντα της ομάδας ιμπρεσιονιστών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...