Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Απίστευτο «άδειασμα» στον Μητσοτάκη από τον δημοσκόπο του ΠΑΜΑΚ: «Ξέπλυνε μια ακροδεξιά πρωτοβουλία»

Πηγή: pontiki.gr

Απίστευτο «άδειασμα» στον Μητσοτάκη από τον δημοσκόπο του ΠΑΜΑΚ: «Ξέπλυνε μια ακροδεξιά πρωτοβουλία» - Media

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και στον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη στάση που κράτησε για το συλλαλητήριο για το «σκοπιανό», εξαπέλυσε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, και υπεύθυνος για τις δημοσκοπήσεις που μεταδίδονται από τον ΣΚΑΪ, Νίκος Μαραντζίδης.
Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 984, ο κ. Μαραντζίδης τόνισε ότι «η τελευταία, μετά το συλλαλητήριο, δήλωση του Προέδρου της ΝΔ  ήταν δήλωση υποστήριξης σε αυτό που συνέβη και εμένα, ως πολίτη, με σόκαρε. Με σόκαρε το γεγονός ότι μπορούν να γίνονται στις μέρες μας συγκεντρώσεις, στις οποίες τον τόνο δίνει η ακροδεξιά… Μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε μικρή χώρα και ξέρουμε τους ανθρώπους και τα χαρακτηριστικά τους, δεν ήρθαμε από τον Αρη. Τον τόνο όλων των διεργασιών, εδώ και εβδομάδες, τον δίνουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, συγκεκριμένοι φορείς, με συγκεκριμένη ταυτότητα, στους οποίους ενεργό ρόλο έχουν ακροδεξιά έως και εξτρεμιστικά στοιχεία. Το είδαμε αυτό από τις καταστροφές και από τον προπηλακισμό δημοσιογράφων. Οι άνθρωποι δεν κρύβονται, το καθιερωμένο πολιτικό σύστημα πάει να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Μάλιστα, υπογράμμισε για τη στάση της ΝΔ ότι «θα έλεγα ότι ξέπλυνε μια ακροδεξιά πρωτοβουλία. Αυτό έκανε η ΝΔ μη μιλώντας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία της Ελλάδος πήραν αποστάσεις από αυτό το γεγονός. Αυτή την πρωτοβουλία τη νομιμοποίησε η ΝΔ με ένα τρόπο σοκαριστικό, για εμένα ως πολίτη. Δηλαδή μπορούμε να συνυπάρχουμε με την άκρα δεξιά, τη Χρυσή Αυγή , σε κοινές συγκεντρώσεις γύρω από τόσο πολύπλοκα θέματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής;», προσθέτοντας ότι «η εκτίμηση ότι “ο Μητσοτάκης δεν τραβάει”, σε συνδυασμό με τη φημολογία για έλευση ενός άλλου κόμματος από τα δεξιά της ΝΔ, όπως μαθαίνω, εδώ και καιρό -μάλιστα είδαμε στο συλλαλητήριο και τον κ Φράγκο- οδήγησε την ηγεσία της ΝΔ σε μια επιλογή που πολύ φοβάμαι ότι θα την μετανιώσει , αν δεν το έχει ήδη μετανιώσει. Εννοώ ότι νομιμοποίησε μια συγκέντρωση, η οποία -χωρίς να έχει σημασία αν ήταν μεγάλη ή μικρή- μετατόπισε τη συζήτηση σε αυτό που σχηματικά ονομάζω “εθνικοφροσύνη”, διαμορφώνοντας ένα νέο άξονα, στον οποίο μπορεί να υπάρξουν τέτοιες συγκεντρώσεις. Είναι η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ και είναι προφανές ότι αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα».
Κατά τον κ. Μαραντζίδη, το συλλαλητήριο δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα στη χώρα, καθώς, όπως σημείωσε, «στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά, η πολιτική τα απεχθάνεται. Οι χώροι δημιουργούνται από την ικανότητα, τα αιτήματα των ηγεσιών και την ικανότητά τους να αντιληφθούν τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αυτό που έγινε με το συλλαλητήριο είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός χώρου. Η έναρξη δημιουργίας ενός χώρου εθνολαικιστικής δεξιάς θα το ονόμαζα, που μοιάζει πολύ με άλλες δεξιές στην Ευρώπη, υπερσυντηρητική,αλλά όχι εξτρεμιστική . Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει μπλέξει στα δεξιά της. Δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Όμως προφανώς οι διεργασίες αφορούν το δεξιό κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: