Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2018

Ο συμβολιστής ζωγράφος με τον "προφητικό" πίνακά του για τον θεό Βόταν-Χίτλερ , που σέρνει τις ψυχές των νεκρών




Στουκ, Φραντς φον- (Franz fon Stuck, Τενενβάις, Βαυαρία 1863 – Μόναχο 1928). Γερμανός ζωγράφος και γλύπτης. Σπούδασε στο Μόναχο όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως σχεδιαστής στο σατιρικό περιοδικό Φλιγκέντε Μπλέτερ και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη ζωγραφική αφού είχε υποστεί την επίδραση του συμβολισμού του Ελβετού ζωγράφου Άρνολντ Μπέκλιν. Προσωπογράφος στις αρχές (Αυτοπροσωπογραφία με τη σύζυγο και την κόρη, 1909, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βρυξέλλες), υιοθέτησε αργότερα την αλληγορία και τον ρομαντισμό. Άλλα αξιόλογα έργα του είναι η Σφίγγα (Μουσείο Βαυαρικής Τέχνης, Μόναχο), Ο Ορέστης και οι Ερινύες (Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, Ρώμη), Το αμάρτημα, Ο πόλεμος (Νέα Πινακοθήκη, Μόναχο).
Οι σκοτεινοί και ενδιαφέροντες πίνακες του Στουκ  κέρδισαν μεγάλο σεβασμό και φήμη στη διάρκεια της ζωής του. Ένας μάλιστα  από τους πίνακές του σήμερα προκαλεί κατάπληξη σχετικά με  τους ιστορικούς συνειρμούς του. Πρόκειται για το “Die wilde Jagd”  (Το άγριο κυνήγι),  που απεικονίζει τον θεό Wotan (Βόταν), θεότητα αντίστοιχη του Odin για τις φυλές της Δυτικής Γερμανίας .
Ο πίνακας  ένα σκοτεινό, ζοφερό και κάπως αηδιαστικό πορτρέτο που απεικονίζει τον Γερμανό θεό Wotan, τον υψηλότερο από τους Γερμανούς Θεούς. Ο Βόταν κάθεται πάνω σε  άλογο και οδηγεί μια παρέλαση νεκρών. Σχεδόν όλοι σήμερα , βλέποντας  την  εικόνα του Wotan,  αναγνωρίζουν αμέσως την καταπληκτική ομοιότητά του με τον... Adolf Hitler. Το γεγονός ότι  ο πίνακας ολοκληρώθηκε το 1889, το ίδιο έτος δηλαδή  που γεννήθηκε ο Χίτλερ, έχει προσθέσει  τροφή στη θεωρία ότι το έργο αυτό προφητεύει, κατά τους συνωμοσιολόγους,  με κάποιο τρόπο την άνοδο του διαβόητου δικτάτορα.

*Franz von Stuck - Wikipedia

*Aryan Myth and Metahistory: Adolf Hitler, the Wotan Avatar as

***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:=> Έπαυλη Στουκ - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...