Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2017

H Eυρώπη των καρκινογόνων πολυεθνικών

Η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση της... καρκινογόνου Γλυφοσάτης!

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινογόνου ΓλυφοσάτηςΠηγή: ARti news 
 27.11.17 

Η ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της ΕΕ ανανέωσε σήμερα για άλλη μια πενταετία την άδεια χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι "μεγάλες" χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εξέφραζαν τον σκεπτικισμό ή τη ρητή διαφωνία τους.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 18 χώρες που αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν. Εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Έτσι επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, σήμερα ψήφισε υπέρ, αφού όμως προηγουμένως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα, όπως ανέφερε μια καλά πληροφορημένη πηγή.
Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας συνέβαλε αποφασιστικά να αλλάξουν οι ισορροπίες και να δοθεί η έγκριση.Σχετική εικόνα
 Η εξαγορά της Monsanto από την Bayer
Αλλά γιατί η Γερμανία ανέκρουσε πρύμναν και η Κομισιόν ξαναέδωσε άδεια χρήσης της γλυφοσάτης; Η απάντηση είναι κοινότοπη. Γιατί τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και ακόμη περισσότερο «γερμανικά».
Θυμίζουμε την εξαγορά-μαμούθ της Monsanto από την Bayer. Για την ακρίβεια τον Σεπτέμβρη του 2016, ανακοινώθηκε η εξαγορά της Monsanto από την Bayer με τίμημα 66 δισ. δολάρια, δημιουργώντας το μεγαλύτερο παγκοσμίως μονοπώλιο στους γεωργικούς σπόρους και στη χημική βιομηχανία. Η μέγα-συγχώνευση έχει ως αποτέλεσμα το 30 τοις εκατό του συνόλου των παγκόσμιων πωλήσεων φυτοφαρμάκων και γεωργικών σπόρων να ελέγχεται από αυτήν τη νέα εταιρία. Με άλλα λόγια το μέλλον της διατροφής του πλανήτη φαίνεται πως θα τους ανήκει.The use of glyphosate weed killers has dramatically increased since the introduction of GMOs engineered to be resistant to it.  Credit: USGS
Καρκινογόνος ουσία
Θυμίζουμε ότι μία μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  έχει χαρακτηρίσει το προϊόν ως «πιθανά καρκινογόνο». Φυσικά, άλλες μελέτες που υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εξάγουν άλλα αποτελέσματα.
Όμως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής δικαιοσύνης από το 1999, που βγήκαν πρόσφατα στο φως, αποκάλυψαν ότι η ίδια η Monsanto ανησυχούσε για τους κινδύνους που ενέχουν τα προϊόντα της.
Μετά από αυτό το σκάνδαλο, η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ να απαγορεύσουν τη χρήση του ζιζανιοκτόνου.
Στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές αρχές πρότειναν την επαναξιολόγηση της άδειας χρήσης του glyphosate κάθε δέκα χρόνια. Στις καταγγελίες όμως για συμπαιγνία και αποσιώπηση που έκαναν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανεξάρτητοι επιστήμονες ήρθε να προστεθεί τελευταία άλλη μία, που ξεπερνά όλες τις άλλες σε σοβαρότητα.
Σύμφωνα με μια ανάλυση που διεξήγαγε το αυστριακό βιοχημικό εργαστήριο του Helmut Burtscher, που σχετίζεται με την ΜΚΟ Global 2000, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ότι η έκθεση επαναξιολόγησης του ζιζανιοκτόνου ήταν απλά μία αντιγραφή και επικόλληση (copy paste) εγγράφων που έχουν συνταχθεί από εταιρείες αγροχημικών και «εξαρτώνται» από τη Monsanto Glyphosate στο πλαίσιο της Task Force, μιας πλατφόρμας που συγκεντρώνει τις εταιρείες εμπορίας φυτοφαρμάκων τα οποία έχουν ως βάση το glyphosate, στην Ευρώπη. Αυτά τα έγγραφα, αντιγραμμένα αυτούσια και επικολλημένα, καλύπτουν αρκετές δωδεκάδες σελίδες της έκθεσης αξιολόγησης!Σχετική εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο μοναδ(χ)ικός Βάρναλης

  ...