Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2017

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του "Φιλολόγου" (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2017)

    Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. "Φιλολόγος" για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2017.

    Δείτε Συνημμένο το πρόγραμμα

    Πρόγραμμα (pdf, 201KB)
  • Στρογγυλό τραπέζι: Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο και η διδασκαλία τους στη Μέση Εκπαίδευση (16/10/17)

    Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (αιθ. Μελίνα Μερκούρη), θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλό τραπέζι «Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο και η διδασκαλία τους στη Μέση Εκπαίδευση». Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. "Φιλόλογος).
    Συμμετέχουν οι Δέσποινα Ποιμενίδου, Δρ. Παιδαγωγικής, Εκπαιδευτικός, Ασημάκης Φλιάτουρας, Ιστορικός γλωσσολόγος, Λέκτορας ΔΠΘ
    Συντονίζει η Άννα Αναστασιάδη - Συμεωνίδη
  • Ανακοίνωση έκδοσης επιστημονικού περιοδικού: Akropolis: Journal of Hellenic Studies

    Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Podgorica, Μαυροβούνιο) ανακοινώνει την έκδοση του ετήσιου περιοδικού Akropolis: Journal of Hellenic Studies.
    Πρόκειται για επιστημονικό περιοδικό για τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα ως σήμερα και ειδικότερα σε τομείς όπως φιλοσοφία, θρησκεία, αρχαιολογία, ιστορία, δίκαιο, γραμματεία και τέχνη.
    Άρθρα προς κρίση αποστέλλονται στη διεύθυνση akropolis@helenskestudije.me έως τις 5 Δεκεμβρίου 2017.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://helenskestudije.me/publications/journal/
  • Παρουσίαση βιβλίου (13/10/2017)

     yuca

    Oι εκδόσεις Νησίδες, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Λέσχη Ανάγνωσης του «Φιλολόγου» Ex libris σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Κέλλυς Πάλλα, "Γιούκα η ηδονοβλεψίας", την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
    Θα μιλήσουν:
    η Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.
    ο Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ.
    Θα διαβάσει η Κική Ιωαννίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας
    Θα συντονίσει η Ελένη Χειμαριού, φιλόλογος- εκπαιδευτικός

    Με πρόσχημα όσα εκμυστηρεύονται οι γυναίκες μεταξύ τους, ένα βιβλίο για τη βάσανο της γραφής και την ανασφάλεια που απειλεί να καταπιεί το ταλέντο.
    Έχοντας σαν φόντο την Ελλάδα της ανεργίας και της κρίσης, η Κέλλυ Πάλλα καταπιάνεται με το σαράκι του καλλιτέχνη που επιμένει να κατασκευάζει το επιθυμητό και να μετατρέπει τις εμμονές του σε τέχνη του λόγου.

    Απόσπασμα μυθιστορήματος: «Γιούκα η ηδονοβλεψίας» |

  • Συμπόσιο: Lingua grega, nossa paix

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας οργανώνουν Μικρό Αφιερωματικό Συμπόσιο με τίτλο Lingua grega, nossa paixão! («Ελληνική Γλώσσα, το πάθος μας!»). Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία» και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και από 3 έως 6 μ.μ. στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Π.Τ.Ν. (1ος όροφος).
    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των δράσεων του Instituto De Letras και της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, με σειρά κοινών πρωτοβουλιών όπως είναι το Ελληνοβραζιλιάνικο Συμπόσιο που οργανώθηκε πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η συλλογική έκδοση για την ελληνική γλώσσα στο πλαίσιο του περιοδικού Revista de Estudos Hellenicos, οι συμμετοχές Καθηγητών του Rio De Janeiro University στα δύο τελευταία Θερινά Πανεπιστήμια «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» κ.ά.
    Στο Αφιερωματικό Συμπόσιο θα μιλήσουν οι κ.κ.

    · Fernanda Lemos De Lima, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Συντονίστρια Τομέα Ελληνικής Γλώσσας του Rio De Janeiro University.
    · Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γενικός Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
    · Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διδακτικής Νεοελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    · Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας.
    · Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία έχει αναλάβει και την οργάνωση – συντονισμό της εκδήλωσης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: