Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2017

Αναζητήστε και δείτε οπωσδήποτε αυτήν την ταινία

Αποτέλεσμα εικόνας για η καλη συζυγος ταινιαΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟΣ

94 λεπτά
Δράμα
Σερβία
2016

Σκηνοθεσια

Μιργιάνα Καράνοβιτς

Υπόθεση

Η Μιλένα είναι μια αξιοσέβαστη μητέρα και νοικοκυρά μέσης ηλικίας , που ζει μια άνετη ζωή στα προάστια του Βελιγραδίου, έχοντας στο πλάι της έναν εύπορο επιχειρηματία απροσδιόριστων δραστηριοτήτων και δύο ενήλικα  παιδιά (κόρη και γιος)  , ενώ μία ακόμα κόρη διαπρέπει στην Τέχνη ζώντας αυτόνομα στο Βελιγράδι . Η τακτοποιημένη ζωή της περιλαμβάνει μια ευχάριστη ρουτίνα γεγονότων που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα του σπιτιού, την περιποίηση συγγενών και φίλων , τον εκκλησιασμό και την τακτική συμμετοχή στην τοπική χορωδία.
Η ευτυχισμένη ζωή της  Μιλένα θα τιναχτεί στον αέρα από δύο τυχαία γεγονότα :πρώτον  θα ανακαλύψει, σε μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα σε κάποιο συρτάρι, ότι ο άντρας της  ήταν ο πρωταγωνιστής  στην εν  ψυχρώ δολοφονία μερικών μουσουλμάνων , κατά την περίοδο της εθνοκάθαρσης που εφάρμοσαν οι υπερεθνικιστές Σέρβοι στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας,  και , αμέσως μετά,  ότι έχει καρκίνο και πρέπει να εγχειριστεί αμέσως χάνοντας  και τους δύο μαστούς .
Τίποτε πια από εδώ και μπρος δε θα  είναι το ίδιο για τη Μιλένα. Η συγκλονισμένη από τα δύο σοκ  γυναίκα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της άμεσα  και αυτό θα το κάνει με τρόπο που θα την οδηγήσει στη δική της αυτοκάθαρση.
Η ταινία "Καλή σύζυγος" είναι μια θαυμάσια (σκηνοθετικά και ερμηνευτικά)     προσπάθεια της Μιργιάνα Καράνοβιτς να αναμετρηθεί με το ένοχο παρελθόν μιας ολόκληρης κοινωνίας , που ενθάρρυνε με το πρόσχημα  του πατριωτισμού ορδές  κοινών δολοφόνων που  προέβησαν σε ανήκουστες θηριωδίες στη Βοσνία , όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της  "Υπόθεσης Σκορπιός" με τους έξι δολοφονημένους, αλλά κυρίως  της μαζικής  σφαγής στη Σρεμπρένιτσα.
Gerontakos

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ 


«Η ιδέα για την ταινία ΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟΣ προέρχεται από την πραγματική υπόθεση «Σκορπιός». Το 1995 αποκαλύφθηκε ότι αυτή η ειδική ομάδα της Σέρβικης αστυνομίας συνέλαβε και εκτέλεσε 6 Βόσνιους, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικοι. Η υπόθεση βγήκε στο φως από μια βιντεοκασέτα VHS  στην οποία είχαν καταγραφεί τα πάντα και ήρθε στην δημοσιότητα πολλά χρόνια μετά  το γεγονός.  Στην πορεία αποδείχθηκε ότι όλοι οι εγκληματίες ήταν από το ίδιο χωριό και γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια. Έτσι, ενώ η ιδέα προήλθε από αυτή την αποκάλυψη, ή ίδια η ιστορία χρησιμοποιείται  στην ταινία περισσότερο ως καταλύτης που ωθεί την ηρωίδα να αμφισβητήσει όλα τα δεδομένα της ζωής της μέχρι εκείνη την στιγμή. Η ΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟΣ δεν είναι μια ταινία για τον πόλεμο και τα εγκλήματα κατά πολιτών. Παρατηρεί τις δυσλειτουργικές οικογένειες εκείνων που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα. Η ταινία αφηγείται την «αφύπνιση»  της Μιλένας και την έξοδό της από τον «παράδεισο» των προαστίων, στον οποίο έχει βολευτεί. Η ιστορία που θέλω να διηγηθώ είναι στην πραγματικότητα η ιστορία όλων αυτών των συμβιβασμών που κάνουμε, χωρίς ποτέ να σκεφτόμαστε το τίμημα. Είναι η ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων,  που περνούν την ζωή παριστάνοντας ότι δεν βλέπουν τι συμβαίνει μπροστά τους, απλώς γιατί δεν συμβαίνει στους ίδιους. Αυτοί που δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν το κακό, φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια.»
Πηγή: astorcinema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: