Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017

Δυσπεψία από τη… «συριζοφαγία»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το τελευταίο πολιτικό νέο είναι ότι φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ που ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε τον Λεβαδειακό! Ευτυχώς που διαφωνούν ο Ουζουνίδης και οι φίλαθλοι του ιστορικού συλλόγου. Ευχόμεθα να μην κατηγορηθούν ως κρυπτοσυριζαίοι… Δεν τη γλίτωσε ούτε ο ευγενής Γιώργος Λιάνης, που τον «έλουσαν» με χυδαία υπονοούμενα επειδή τόλμησε να προσκαλέσει στα Πρέσπεια τον Τσίπρα, όπως όλους τους πρωθυπουργούς τα περασμένα χρόνια… Ασε που, όπως πληροφορούμεθα από έγκυρο ρεπορτάζ αντιπολιτευτικής εφημερίδας, ο Τσακαλώτος ψωνίζει σε… φούρνο που αρνείται τα POS!
Η «συριζοφαγία» θα έπρεπε να είναι πλέον στην αρμοδιότητα των επιθεωρησιογράφων. Δυστυχώς όμως γράφεται και ανεβάζεται στο… θέατρο του Μοσχάτου. Εκεί έχει εκπέσει η αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και των Μέσων που την υποστηρίζουν.
Εξάλλου, όπως μάθαμε, αφού ο Μαδούρο είναι απασχολημένος με… «δουλειές» στη Βενεζουέλα, στην Ελλάδα τον πρόλαβε και πήρε την εξουσία ο Στάλιν, προωθώντας τον «Κόκκινο Στρατό» μέσω Εσθονίας! Ο συνδυασμός γελοίου και ακροδεξιού είναι από αυτούς που κυριολεκτικά σκοτώνουν…
Ο κ. Μητσοτάκης, όταν έγινε αρχηγός της ΝΔ, δήλωσε ότι δεν βιάζεται για εκλογές. Εξάλλου, ήταν οπαδός της εξάντλησης των κυβερνητικών τετραετιών. Ομως διάφοροι «επισπεύδοντες» του επέβαλαν να ζητήσει εκλογές από την πρώτη ημέρα και να επιδιώξει την άμεση πτώση της κυβέρνησης, ακόμα και σε περιόδους κρίσιμων εθνικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εξαρχής συγκρουσιακού κλίματος, έντονης πόλωσης και ενίσχυσης των διχαστικών αντιλήψεων, σε συνδυασμό με μια εσχατολογική καταστροφολογία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικές συνέπειες ήταν τρεις. Μια στάση από πλευράς αντιπολιτευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων που υπερέβαινε τα όρια του ευρωπαϊκού πλαισίου στο όνομα της Ευρώπης! Λαϊκίστικη αντιπολίτευση, με βάση τα οικονομικά δεδομένα της επιτήρησης και τις ανάγκες της χώρας. Και σταδιακή μετατόπιση από τον φιλελεύθερο άξονα στη δεξιά ιδεολογικοπολιτική ατζέντα «τύπου Αδωνι». Που από ένα σημείο και μετά πήρε το «πάνω χέρι».
Μάλιστα, όσο πιο ευρωπαϊκή πολιτική ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσέγγιζε την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία τόσο πιο «τοξικός» εμφανιζόταν από την αντιπολίτευση, που έφτασε στην παράκρουση να κάνει αντιπολίτευση του τύπου «δεν είστε αρκετά αριστεροί»… Ή «καταλύετε περίπου τη δημοκρατία»! Ο αυγουστιάτικος παροξυσμός ήταν χαρακτηριστικός.
Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης έχασε πλήρως τον έλεγχο μιας φιλελεύθερης και ευρωπαϊκής ατζέντας. Το στρατηγικό και τακτικό αδιέξοδό του κατέστη προφανές. Η πόλωση που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με την «εσθονική παραζάλη», και ξύπνησε ιστορικές μνήμες (βλέπε και άρθρο-καταγγελία του Μίκη Θεοδωράκη στα «Νέα») έδωσε σήμα «όπισθεν ολοταχώς». Του το υπέδειξαν, μάλιστα, με κομψό τρόπο οι διευθυντές τόσο της «Καθημερινής» όσο και του «Βήματος» με σχετικά άρθρα τους. Εξ ου και έσπευσε ο κ. Μητσοτάκης στην περασμένη «Καθημερινή της Κυριακής» σε μερική διορθωτική παρέμβαση, όπως επίσης και με την ομιλία του στους τομεάρχες της ΝΔ.
Ομως ο κ. Μητσοτάκης το επιχείρησε αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Αρνήθηκε τα ακροδεξιά ολισθήματα. Εμφανίστηκε αντίπαλος του διχασμού και της πόλωσης, ενώ αυτός τη δημιούργησε μαζί με τα φιλικά του ΜΜΕ.
Και επικαλέστηκε τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την Αριστερά το 1989 για «ξεκάρφωμα». Ενώ είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο «χρησιμοποίησε» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την Αριστερά για την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία και την εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η κριτική όμως στο πώς πολιτεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γενικεύεται, καθώς πολλοί νεοδημοκράτες επισημαίνουν ότι «δεν αρκεί να καταγγέλλει η ΝΔ τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και να υπόσχεται μείωση των φόρων…». Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως η σύγχυση στρατηγικής που είχε επισημάνει την προηγουμένη Κυριακή η «Νέα Σελίδα». Ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτοπαγιδευτεί. Και αυτό θα γίνεται πιο ευδιάκριτο όσο η χώρα εισέρχεται σε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 13 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 3/09/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: