Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 04, 2017

Το Χάνι του Κύρτση:ένα στολίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Το πιο εντυπωσιακό νέο στοίχημα της πόλης σε ένα χάνι ενός αιώνα!


H δεύτερη ζωή ιστορικών κτιρίων είναι πάντα συναρπαστική. Ειδικά όταν περνώντας το κατώφλι τους αισθάνεσαι πως κάτι σπουδαίο θα γεννηθεί εκεί. Αυτό νιώθεις μπαίνοντας στο Ύψιλον, το νέο σύμπαν που ετοιμάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι του στην οδό Εδέσσης. Κόσμος μπαινοβγαίνει από τις διάφορες εισόδους του χώρου, χαζεύει στο λάπτοπ του, κάθεται στο μπαρ, αράζει και συζητάει κάτω από κρεμάμενους λευκούς σωλήνες, γράφει και μεταφέρει πράγματα, σε ένα ομοιόμορφο πεδίο που μοιάζει ταυτόχρονα με πολλά διαφορετικά.
Λίγα μέτρα από την πλατεία Εμπορίου, στην περιοχή που παραμένει ίδια περισσότερο από έναν αιώνα, αφού η Πυρκαγιά του 1917 άφησε αλώβητη, μόνη αυτή στην πυρίκαυστη περιοχή του κέντρου, ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής ποικιλότητας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, έρχεται να ταράξει την κονιορτοποιημένη λογική της εστίασης των προηγούμενων χρόνων στην Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας το παλιό Κίρτσι Χαν, του βιομήχανου της Νάουσας του 19ου αιώνα Γεωργίου Κύρτση, που το 1874-1875 είχε ιδρύσει στη Νάουσα την πρώτη “μείζονα” βιομηχανία επεξεργασίας βαμβακιού, στην έδρα μιας ανήσυχης κοινότητας του σήμερα: Της κοινότητας του Ύψιλον.

Είναι το αποτέλεσμα της ιδέας και της συνάντησης έξι Θεσσαλονικέων με πρότερη ενασχόλησή τους στα καλλιτεχνικά και δημιουργικά πράγματα της πόλης. Έχει για σήμα του ένα επιτηδευμένα άφυλο ον φανερά ανοιχτό προς όλους και στεγάζεται σε ένα κτίριο συμβολικό με ιστορία που ξεπερνάει τον αιώνα.
Το Κίρτζι Χαν, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Θεσσαλονίκης, διατηρητέο του 1870 το οποίο γλίτωσε της πυρκαγιάς του 1917, αναπαλαιώθηκε και ανακατασκευάστηκε με σεβασμό και χωρίς καμία παρέμβαση εκτός των ορίων της σχετικής μελέτης, από την ομάδα και τον ιδιοκτήτη, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας του ιδιότητας. Σε μια γειτονιά με ιστορία στα χάνια, λόγω της γειτνίασης με το λιμάνι, όπου έφταναν οι ταξιδευτές και οι έμποροι.[.....]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ=>Το πιο εντυπωσιακό νέο στοίχημα της πόλης σε ένα χάνι ενός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: