Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2017

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

 ΑΘΛΟΣ!

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΕΓΜια πανοραμική θέα των ψηφιακών πόρων για την Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, που ετοίμασε το ΚΕΓ, κατ’ εντολήν του Υπουργείου Παιδείας, με ευρωπαϊκά προγράμματα και προπάντων δια του πρώτου ΕΣΠΑ, προσφέρουν οι ένθετοι ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ. Αναφέρονται σε όλο το φάσμα των σχολικών μαθημάτων: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μεσαιωνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα (διδασκόμενη τόσο ως Μητρική όσο και ως Β/Ξένη Γλώσσα), Νεοελληνική Λογοτεχνία. Συνεργάστηκαν εκατοντάδες ειδικοί και καθηγητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα πλούσια και αξιόπιστα περιεχόμενα χαρακτηρίζονται από καινοτόμο παιδαγωγική πνοή. Εγγύηση αποτελεί η μεγάλη επισκεψιμότητα της ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (με 450.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα), όπου στεγάζονται οι Ψηφιακοί Πόροι του ΚΕΓ.
Για διευκόλυνση του καθηγητή, εκπονήθηκε το ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ αυτό, όπου παρουσιάζεται το μέρος εκείνο των περιεχομένων των ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ που σχετίζεται αμεσότερα με τα σχολικά μαθήματα, έτσι ώστε τα σχετικά «πακέτα» του να ευρίσκονται αμέσως κατά σχολική βαθμίδα, τάξη και μάθημα. Έτσι εύκολα εντοπίζει κανείς τους ηλεκτρονικούς πόρους που έχουν εκπονηθεί για το μάθημα, λ.χ., της Ελένης του Ευριπίδη που συμβαίνει να διδάσκει. Ή το εντελώς πρόσφατο νέο –πολυμεσικό-- υλικό για την Έκθεση- Έκφραση Λυκείου που εκπόνησε η Ομάδα Τσολάκη.
Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω σχετικού συνδέσμου αναρτημένου στο ΙΕΠ http://www.iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Mon...
είτε απευθείας στην Πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (βλ. συνημμένο)

Συνημμένα

Ευρετήριο (pdf, 2.58MB)

3ο Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο SYNERGY: Από τον σχολικό αποκλεισμό στη Συνεκπαίδευση (10-11/10/17)


 Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2017, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει και φιλοξενεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο SYNERGY με θέμα «Από τον σχολικό αποκλεισμό στη Συνεκπαίδευση». Το SYNERGY είναι ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την υποστήριξη παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη, το οποίο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό AT Autism της Μεγάλης Βρετανίας, τον Οργανισμό Inspire της Μάλτας και το Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ειδικοί και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πρακτικά αποτελέσματα του προγράμματος τόσο στα σχολεία της Ελληνικής επικράτειας όσο και στα σχολεία του εξωτερικού ενώ το εργαστήριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόγραμμα. Ψυχολόγοι, Εκπαιδευτικοί Ειδικής και Γενικής Αγωγής και γονείς από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μάλτα, τη Δανία και την Αυστραλία θα καταδείξουν τη σημασία της συνεργατικής προσέγγισης που συνδέει σχολεία, εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως και της ένταξης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συνέδριο και το Εργαστήριο SYNERGY, παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyPBwWfIQb65jADLL-7WGxw0NYKjcnTlbhCJSdLwWERn0-OQ/viewform.
Το συνέδριο και το σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SYNERGY μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τομέα Ψυχικής Υγείας, στο http://mentalhealth.laskaridou.gr/synergy/
http://www.laskaridou.gr/apo-ton-scholiko-apoklismo-sti-sinekped...


Επιστημονικό Συμπόσιο: Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα (13-14/10/17)

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, στις 13-14 Οκτωβρίου 2017, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής,
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1).
Το Επιστημονικό Συμπόσιο της Εταιρείας Σπουδών Ν.Π. & Γ.Π. επιδιώκει να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού. Στόχος του συμποσίου είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

Πρόγραμμα (pdf, 638KB)

  • Ημερίδα: Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών (18/10/17)

    Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) με τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών». Η ημερίδα θα γίνει στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
    Στην ημερίδα θα συζητηθούν η θέση και οι προοπτικές της χώρας σε μια ψηφιακά συνδεδεμένη πολυγλωσσική Ευρώπη. Θα παρουσιαστούν οι εθνικές στρατηγικές και δράσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την πολυγλωσσία και τα ανοικτά δεδομένα. Σε ανοιχτό διάλογο με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τεχνολόγους της γλώσσας και παρόχους γλωσσικών και ψηφιακών υπηρεσιών, θα διερευνηθούν οι ανάγκες της σύγχρονης πολυγλωσσικής δημόσιας διοίκησης. Από κοινού με τους συμμετέχοντες, θα εντοπιστούν σχετικές πηγές γλωσσικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την προσαρμογή της Πλατφόρμας Αυτόματης Μετάφρασης στις ανάγκες των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών. Τέλος, θα συζητηθούν οι τεχνικές και νομικές διαστάσεις της χρήσης γλωσσικών δεδομένων για την αυτόματη μετάφραση.
    Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.lr-coordination.eu/L2Greece.
    Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπροσώπους της Eλληνικής Δημόσιας Διοίκησης, σε όσους παρέχουν και αναπτύσσουν δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες, σε μεταφραστές της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και σε όσους παράγουν ή διαχειρίζονται δημόσια γλωσσικά δεδομένα.
    Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή στη διεύθυνση www.lr-coordination.eu/L2Greece_registration. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις υπεύθυνες διοργάνωσης της ημερίδας, Μαρία Γαβριηλίδου (maria@ilsp.gr, 2106875441), Μαρία Γιάγκου (mgiagkou@ilsp.gr, 2106875353) ή με το elrc@ilsp.gr.
  • 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017 (1-3/12/17)

    ο 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017 (2nd Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-EuroMed 2017), θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017, στο Παραλιακό Συγκρότημα "Παπαστράτου" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης».
    Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:
    Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
    Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
    Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
    Συντήρηση, Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
    Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
    Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
    30 Σεπτεμβρίου 2017
    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων εργασιών (Papers or Posters) από τους συγγραφείς
    Α’ δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου 2017
    Αξιολόγηση εργασιών από Επιστημονική Επιτροπή
    15 Οκτωβρίου 2017
    Ενημέρωση συγγραφέων σχετικά με αποδοχή εργασιών από την Επιστημονική Επιτροπή
    30 Οκτωβρίου 2017
    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής full paper από τους συγγραφείς
    Α’ 10ήμερο Νοεμβρίου 2017
    Αξιολόγηση εργασιών από Επιστημονική Επιτροπή
    10 Νοεμβρίου 2017
    Ενημέρωση συγγραφέων σχετικά με σχόλια / διορθώσεις από την Επιστημονική Επιτροπή
    20 Νοεμβρίου 2017
    Υποβολή Τελικών κειμένων εργασιών -Διαμόρφωση τελικού προγράμματος συνεδρίου
    Όλες τις πληροφορίες για τα Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορείτε να αντλήσετε στα links :
    Για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Βόλος 24-26/9/2015 στο LINK http://euromed2015.eu
    Για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Βόλος 1-3 Δεκεμβρίου 2017 στο LINK http://euromed2017.eu/
    Επικοινωνία - Πληροφορίες : Δίκτυο 'Περραιβία"
    Kων. Σκριάπας Mobile: 6974-881944
    info@euromed2017.eu
  • Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του Παν/μίου Ιωαννίνων: Γιαννιώτες Τυπογράφοι στη Βενετία (20/9-10/10-17)

    Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων τιμά τον ρόλο των Γιαννιωτών Τυπογράφων – Εκδοτών της Βενετίας που με τις εκδόσεις και τη δράση τους διέσωσαν και ανέδειξαν το πνευματικό έργο του Ελληνισμού διαχρονικά. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει έκθεση σπάνιων και πολύτιμων εκδόσεων των Γιαννιωτών Εκδοτών της Βενετίας που διαθέτει στις συλλογές της.
    Τα Εγκαίνια της Έκθεσης «Γιαννιώτες Τυπογράφοι στη Βενετία» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 6.30 μμ στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης.
    Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10/10/2017.

     _______________________________
    ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

    [απόσπασμα από τη el.wikipedia.org]

    Το 1647 ο έμπορος από τα Γιάννενα, Νικόλαος Γλυκύς, μετοίκησε μόνιμα στη Βενετία, και αποφάσισε να ασχοληθεί με την τυπογραφία. Ο Γλυκύς αγόρασε το τυπογραφείο του Αλμπρίτζι το 1670, αποκτώντας και το προνόμιο αποκλειστικής παραγωγής ελληνικών τίτλων. Μέχρι το θάνατό του, το 1693, τύπωσε 106 διαφορετικούς τίτλους βιβλίων, κυρίως θρησκευτικού-λειτουργικού περιεχομένου. 
     Typos Nikolaos Glykys 3.JPG

    Μετά το θάνατό του, ο οίκος πέρασε στους κληρονόμους του, και γνώρισε μια προσωρινή κάμψη μέχρι το 1721 που στα χέρια του εγγονού του, Νικόλαου Γλυκύ του νεότερου, θα γνωρίσει καινούρια ανάπτυξη. Το 1729 μάλιστα εκδίδει και το βιβλίο του Θεόφιλου Κορυδαλλέα «Εἰς ἅπασαν τὴν Λογικὴν τοῦ Ἀριστοτέλους» για πρώτη φορά. Αποτέλεσμα εικόνας για Θεόφιλου Κορυδαλλέα «Εἰς ἅπασαν τὴν Λογικὴν τοῦ Ἀριστοτέλους» 
    Ως το 1788 ο αριθμός των πιεστηρίων διπλασιάστηκε, οι τεχνίτες τυπογράφοι ανήλθαν στους 20 και οι τίτλοι έφτασαν στους 400. Ο οίκος συνέχισε τη λειτουργία του και τα επόμενα χρόνια, μέχρι και την περίοδο του Νεοελληνικού διαφωτισμού και ως το 1820 ήταν ισχυρός και ακμαίος. Ωστόσο μετά το 1831 η επιχείρηση αρχίζει σιγά-σιγά να παρακμάζει μέχρι που κλείνει οριστικά γύρω στο 1850.
    Ο δεύτερος σημαντικός τυπογραφικός-εκδοτικός οίκος ήταν του Νικολάου Σάρου.
    Βιβλίο ιστορίας, έκδοση του 1691 απο το τυπογραφείο του Νικολάου Σάρου.
     
    Ο Νικόλαος Σάρος, ηπειρώτης και αυτός, μετοίκησε στη Βενετία γύρω στο 1680 και άρχισε τη δική του εκδοτική δραστηριότητα, με βιβλία που το αναγνωστικό τους κοινό βρισκόταν στην τουρκοκρατούμενη και βενετοκρατούμενη Ελλάδα. Ο εκδοτικός οίκος λειτούργησε ως το 1788 αν και από το 1706 είχε αγοραστεί από τον Αντώνιο Βόρτολι. Ο εκδοτικός οίκος του Σάρου στο διάστημα 1685-1788, εξέδωσε 298 βιβλία.
    Τέλος ο οίκος του επίσης ηπειρώτη από τα Γιάννενα, Δημητρίου Θεοδοσίου, άρχισε τη λειτουργία του το 1755, εκδίδοντας και πολλά βιβλία στη σλαβική γλώσσα, για τους σλαβόφωνους πληθυσμούς των Βαλκανίων. Το πρώτο βιβλίο που βγήκε από τα πιεστήριά του ήταν η «Βίβλος ενιαύσιος την άπασαν εκκλησιαστική ακολουθίαν ανελλιπώς περιέχουσα». Το 1767 εκδίδει το βιβλίο του Ιωάννη Στάνου «Βίβλος χρονική περιέχουσα την Ιστορίαν της Βυζαντίδος», σε 6 τόμους και το 1778 εκδίδει την «Ιστορία εις την οποία περιέχεται ο Βίος και οι Ανδραγαθίες του περιβόητου Βασιλέως Αλεξάνδρου του Μακεδόνος», ένα από τα πολλά λαϊκά αναγνώσματα της εποχής που δημιούργησαν και συντήρησαν τους θρύλους γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο. Το 1782 πεθαίνει ο Δημήτριος Θεοδοσίου και τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο αδερφός του, Πάνος. Το τυπογραφείο έχει εξελιχθεί σε διαβαλκανικό κόμβο, καθώς προωθεί βιβλία στη Βοσνία, τη Σερβία, τη Βλαχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Το τυπογραφείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του, μέχρι το 1820. Σε όλα αυτά τα χρόνια, ο οίκος θα εκδώσει 544 ελληνικά βιβλία, καθώς και σλαβικά και αρμενικά.
    Το τυπογραφικό σήμα του οίκου Θεοδοσίου.
    Τον 17ο αιώνα εκδίδονται 960 βιβλία στην ελληνική γλώσσα, με τα θρησκευτικά και λειτουργικά βιβλία να εξακολουθούν να έχουν τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 70%, τα λογοτεχνικά-ιστορικοφιλολογικά να ακολουθούν με 15% και οι εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...