Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2017

Τα υπερεθνικιστικά θεμέλια στα οποία στηρίζει ο Τραμπ την πολιτική του, τρίζουν

Του Ισαάν Ταρούρ (*)


Περιγράφοντας κάποτε την όλο και βαθύτερη πολιτική πόλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ινδοαμερικανός συγγραφέας Αναντ Γκιρινταράντας το έθεσε ως εξής: «Η Αμερική είναι διχασμένη ανάμεσα σε μια δημοκρατία ονείρων και μια δημοκρατία φόβων».
Θυμήθηκα αυτή τη φράση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ακυρώσει ένα πρόγραμμα της εποχής Ομπάμα που παρείχε νομικά δικαιώματα και εγγυήσεις κατά της απέλασης σε 800.000 ανθρώπους χωρίς χαρτιά που ήρθαν στην Αμερική σε παιδική ηλικία και είναι γνωστοί ως «ονειροπόλοι». Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι παραγωγικά μέλη της αμερικανικής εργατικής δύναμης, υπηρετούν συχνά στον αμερικανικό στρατό και υπακούουν στουςνόμους της χώρας. Κάποτε εμπιστεύτηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα σε ένα κράτος που μπορεί σύντομα να χρησιμοποιήσει αυτά ακριβώς τα δεδομένα για να οργανώσει μαζικές συλλήψεις και απελάσεις. Η τύχη των ίδιων και των οικογενειών τους βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο Λευκός Οίκος πετάει κόκκινο κρέας στη δεξιά του εκλογική βάση. Τα όνειρα μετατρέπονται σε εφιάλτες.
Η κυβέρνηση Τραμπ, που έλαβε αυτή την απόφαση με παρακίνηση του γνωστού πολέμιου των μεταναστών υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, υποστηρίζει ότι οι «ονειροπόλοι» κλέβουν δουλειές από αμερικανούς πολίτες κι ότι το πρόγραμμα DACAενθαρρύνει κι άλλες τέτοιες αφίξεις. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Ακόμη και με ψυχρή αριθμητική, η ακύρωση του προγράμματος αυτού θα κοστίσει στην αμερικανική οικονομία 280 με 433 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία. Θα καταστραφούν όμως και οι ζωές ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που θεωρούν εαυτούς Αμερικανούς. Γι’αυτό και σε μια σπάνια δημόσια δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για μια «ωμή» απόφαση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι βέβαια η μόνη χώρα όπου ο νατιβισμός («nativism», ένας συνδυασμός ξενοφοβίας και εθνικισμού) επισκιάζει τη σύνθετη πραγματικότητα της μετανάστευσης. Στη Βρετανία, η Guardian δημοσίευσε έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάζουν τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του μεταναστευτικού συστήματος της χώρας ενόψει της αποχώρησής της από την ΕΕ.
Όπως έγραψε ο Σάιμον Τζένκινς, οι προτάσεις μοιάζουν με έκθεση ενός διευθυντή φυλακών που ενδιαφέρεται περισσότερο για το ύψος του φράχτη παρά για την τύχη των κρατουμένων. Χιλιάδες Ευρωπαίοι που μένουν στη Βρετανία έχουν ήδη καταληφθεί από πανικό βλέποντας τους σοβαρούς περιορισμούς που σχεδιάζεται να τεθούν στη διαμονή και την εργασία τους σε μια χώρα που θεωρούν πατρίδα τους.
Τα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων διχάζουν εδώ και χρόνια τις δυτικές κοινωνίες και ενισχύουν τα ακροδεξιά κόμματα που εκμεταλλεύονται τους φόβους και την οργή των πολιτών. Οι φόβοι αυτοί είναι συχνά υπερβολικοί. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ψηφοφόροι πιστεύουν πως το 15% του πληθυσμού είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όταν το επίσημο ποσοστό είναι κάτω από 5%. Αλλά και στην Αμερική, οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το ποσοστό των μουσουλμάνων είναι 17 φορές μεγαλύτερο από το πραγματικό.
Η διαστρέβλωση αυτή, την οποία τροφοδοτούν τα ταμπλόιντ, είναι ακόμη οξύτερη όταν πρόκειται για πρόσφυγες. Μια έρευνα που έκανε το ινστιτούτο Pew σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής έδειξε ότι οι δεξιοί ανησυχούν πολύ περισσότερο από τους αριστερούς για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 51% όσων ανήκουν στη Δεξιά θεωρούν μείζονα απειλή το προσφυγικό, έναντι μόλις 14% όσων ανήκουν στην Αριστερά. Ενας ανάλογος διαχωρισμός παρατηρείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ συντηρητικών (το 60% θεωρεί τους πρόσφυγες μείζονα απειλή) και φιλελευθέρων (14%).
«Οι πολίτες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα πράγματα που δεν τους αρέσουν ή τους φοβίζουν είναι πιο εκτεταμένα απ΄ό,τι στην πραγματικότητα είναι», επισημαίνει ο Ρότζερς Σμιθ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη από την πραγματική ή ότι παρέχουμε μεγαλύτερη ξένη βοήθεια από την πραγματική».
Αν ληφθεί όμως υπόψη η κατακραυγή για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να ακυρώσει το πρόγραμμα DACA, δεν έχουν όλα χαθεί για τη δημοκρατία των ονείρων. Ερευνα του Politico έδειξε ότι το 58% των Αμερικανών πιστεύει πως οι «ονειροπόλοι» πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, έναντι μόλις 15% που θέλει απελάσεις. Ακόμη και το 46% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί στους «dreamers» να παραμείνουν στη χώρα.
Άλλη έρευνα δείχνει ότι το 64% των Αμερικανών πιστεύει πως η μετανάστευση ενισχύει τις ΗΠΑ (έναντι 41% το 2015). Και για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί πως η παγκοσμιοποίηση είναι καλή. Τα υπερεθνικιστικά θεμέλια στα οποία στηρίζει ο Τραμπ την πολιτική του τρίζουν.
(*) Ο Ισαάν Ταρούρ είναι αρθρογράφος της Washington Post
(Πηγή: Washington Post- ΑΠΕ -ΜΠΕ)
 _________________________
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ishaan Tharoor

Foreign Affairs WriterWashington, D.C.


Trump clings to the emotive allure of nativism even when most Americans do not.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...