Πέμπτη, Αυγούστου 10, 2017

H αντιστασιακή Ελλαδάρα των θεοσεβούμενων φοροφυγάδων

Η Ελλάδα που αντιστέκεται (και άμα λάχει δέρνει)

Η αστυνομία δήλωσε αδυναμία να εφαρμόσει το νόμο  διότι έπρεπε να παραβρεθεί στο πανηγύρι του Σωτήρος. Στο Γαιδουρονήσι ξανάνοιξαν με νέες παρανομίες και σας περιμένουν…
 
Οι ελεγκτές της εφορίας ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους όταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής “τσάκωσαν” τους υπευθύνους γνωστού χώρου διασκέδασης στην Κέρκυρα με τη γίδα στην πλάτη, ήτοι να μην κόβουν αποδείξεις την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη πάρτι με τη συμμετοχή λαοφιλούς τραγουδιστή με ειδίκευση στα παραλιακά πάρτι. Απευθύνθηκαν λοιπόν στην τοπική αστυνομία για να εφαρμόσει το νόμο και να βάλει λουκέτο στο κατάστημα. Στις τοπικές κοινωνίες όμως υπάρχει μια  ιδιότυπη μορφή αλληλεγγύης και κατανόησης.
Τα όργανα της τάξης έδειξαν από την αρχή συμπόνια για τους δυστυχείς ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου κέντρου, που ειρήσθω εν παρόδω είναι συμφερόντων οικογένειας που ελέγχει μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο. Προσπάθησαν να πείσουν ότι είναι μικρό το ποσό της φοροδιαφυγής και ότι η επιχείρηση είναι κατά τα άλλα σύννομη και καλά παιδιά. Καθώς στέρεψαν από επιχειρήματα, έβαλαν τα μεγάλα μέσα. Δήλωσαν αδυναμία να εφαρμόσουν το νόμο διότι το Σαββατο ελάμβανε χώρα στην περιοχή το Πανηγύρι του Σωτήρος και έπρεπε φυσικά να ασχοληθούν με τη κατάρτιση σχεδίου για τη διατήρηση της τάξης. Πρότειναν μάλιστα να εφαρμόσουν το νόμο από Δευτέρα…
Μετά από άνωθεν πιέσεις και υπό το φόβο κατακραυγής για τα “στραβά μάτια” σε μια καραμπινάτη υπόθεση φοροδιαφυγής, τελικά το κατάστημα έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου για 48 ώρες όπως προβλέπει ο νόμος. Η φοροδιαφυγή όμως που κατατρώει τις σάρκες τις κοινωνίας είναι βαθιά ριζωμένη στις συνήθειες των Ελλήνων. Μερικοί μάλιστα τη θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους.
Στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί μια ομερτά σε σχέση με το δικαίωμα στη φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τα ίδια τα στατιστικά των ελεγκτικών αρχών. Στις περιπτώσεις όπου οι έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους άλλων περιοχών, η παραβατικότητα που καταγράφεται είναι αυξημένη κατά 70% σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργεί η τοπική ΔΟΥ.
Στην ασπίδα προστασίας ανήκουν και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα με τις καντίνες στο Γαϊδουρονήσι. Οι ιδιοκτήτες τριών καντινών και τεσσάρων χώρων με ενοικιαζόμενες ομπρέλες έκοψαν 22.000 “μαϊμού” αποδείξεις από παράνομες ταμειακές μηχανές, ενώ επιπρόσθετα δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας. Προφανώς μπήκε λουκέτο και εισαγγελέας αλλά το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου αποφάσισε ότι πρέπει να ξαναλειτουργήουν καθώς το λουκέτο προκαλεί δυσφήμιση στην περιοχή και βλάβη στην οικονομική δραστηριότητα που αφορά σε 15-20 τουριστικά πρακτορεία, τους πλοιοκτήτες, και τους εργαζόμενους. Με την προσωρινή διαταγή οι καντίνες μπορούν να επαναλειτουργήσουν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου όταν και θα κριθεί οριστικά σε τακτική δικάσιμο το θέμα. 
Όντως λοιπόν οι καντίνες και οι άλλες επιχειρήσεις ξανάνοιξαν το Σάββατο. Μεταμφιεσμένοι ελεγκτές ξαναπήγαν χθες για να διαπιστώσουν ότι πλέον έκοβαν αποδείξεις. Στον έλεγχο που ακολούθησε όμως, βρήκαν αδήλωτους επτά εργαζόμενους. Έπραξαν τα δέοντα αλλά ο ιδιοκτήτης μετά τον έλεγχο εμφάνισε χαρτιά ότι τους είχε δηλώσει την ώρα ακριβώς του ελέγχου, οπότε η παρανομία περιορίζονταν σε τρεις ημέρες. Ή πρόκειται για σύμπτωση ή το δημόσιο λειτουργεί (άμα θέλει) με διαστημικές ταχύτητες…
Όπου δεν παρεμβαίνει ο νόμος, οι επιχειρηματίες διαφυλάττουν το δικαίωμά τους στην φοροδιαφυγή αυτοδικώντας. Όπως έκανε για παράδειγμα ο “νταής της Πάτμου” που αφού έδειρε άγρια έναν ελεγκτή, κάθισε σε παρακείμενη καφετέρια για να πιει ένα καφεδάκι και να ηρεμήσει. Οι ελεγκτές απευθύνθηκαν στην Αστυνομία η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες παρακολουθούσε το συμβάν. Στις παρακλήσεις μιας ελέγκτριας -που γλίτωσε τις ψιλές- να παρέμβουν, δήλωσαν αναρμόδιοι και τους κατεύθυναν στο λιμενικό. Οι λιμενικοί με τη σειρά τους “ένιψαν τας χείρας τους” και είπαν ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Έπρεπε να ενημερωθούν Κουρουμπλής και Τόσκας ώστε να συντονίσουν το έργο των αρχών και τελικά να συλληφθεί ο νταής, που γελώντας (φαντάζομαι) ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να απολογηθεί σε τακτική δικάσιμο.
Ακόμη πιο παρεμβατική ήταν μια φορολογούμενη στα Χανιά που προ ημερών εφόρμησε στην τοπική εφορία και αφού έσπασε ανενόχλητη ότι βρήκε μπροστά της (υπολογιστές, εξοπλισμό γραφείων κ.α.), έριξε και μερικές ψιλές και έφυγε επίσης ανενόχλητη. Οι εφοριακοί που κοιτούσαν τη μαινόμενη γυναίκα έδρασαν αμέσως και αποφάσισαν …στάση εργασίας για την επόμενη ημέρα… Αναγκάστηκε χθες να μεταβεί ο ίδιος Ο διοικητής της ΑΑΔΕ για να δει τι συμβαίνει.
Η φοροδιαφυγή λοιπόν είναι δικαίωμα για τις τοπικές συντεχνίες με τους κουμπάρους, τους σύντεκνους και τους μπατζανάκηδες να αρνούνται ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στην εφορία. Δεν διαπράττουν τη φοροδιαφυγή ενοχικά αλλά με θράσος απειλώντας όποιον τους στριμώχνει. Η άποψη ενισχύθηκε όταν η Κυβέρνηση της αριστεράς αύξησε περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές. Οι επαγγελματίες επιχειρηματολογούν με το σκεπτικό ότι αν είναι νόμιμοι δεν βγάζουν κέρδος από τη δραστηριότητα, οπότε προτιμούν να το ρισκάρουν. Ιδίως καθώς το ρίσκο είναι μικρό. Ακόμη και δουν τα σκούρα είναι μαθημένοι να πηγαίνουν στον τοπικό Βουλευτή και να καθαρίζει για λογαριασμό τους.
Έτσι ήταν άλλωστε μαθημένοι για δεκαετίες. Ποιος ξάδερφος θα έβαζε λουκέτο στον συγγενή του; Στις τοπικές κοινωνίες όπου όλοι γνωρίζονται είναι απίθανο να εφαρμοστεί ο νόμος. Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε να οργανώσει συστηματικά τη δουλειά. Οι έλεγχοι έπαψαν να είναι αποσπασματικοί και κυρίως, η ανεξαρτησία αποκλείει την βουλευτική παρέμβαση. Όχι ότι δεν επιχειρούν να παρέμβουν αλλά καθώς οι ανεξάρτητες αρχές ελέγχονται από τη βουλή αλλά και από την τρόικα, οι παρεμβάσεις δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Η αποστολή τέλος ελεγκτών από άλλες περιοχές είναι μια νέα τακτική που εφαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή και είναι φυσικά η καλύτερη απάντηση σε όσους κατακρίνουν τις την ίδια την ανεξαρτησία της.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Δεν υπάρχουν σχόλια: