Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017

Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του καπιταλισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Patterns (1956)


Patterns
1956 ‧ Ασπρόμαυρη,  1 ώ. 30 λ.

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 27 Μαρτίου 1956

Σκηνοθέτης: Φίλντερ Κουκ

Σενάριο: Ροντ Σέρλινγκ 
 Ηθοποιοί: Van Heflin, Everett Sloane, Ed Begley
  ______________________
 Patterns (=Πρότυπα) / (ελλην. τίτλος:)Το αντίτιμο/(1956)

Ο νεαρός και ταλαντούχος μηχανικός Φρεντ Στέιπλς κάνει όνειρα για μεγάλη καριέρα, όταν μετατίθεται από την επαρχιακή πόλη του για να διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας πανίσχυρης εταιρείας στην Νέα Υόρκη. Πολύ γρήγορα, όμως, θα διαπιστώσει  ότι εκεί δεν υπάρχει κανένα ίχνος ηθικής και στοιχειώδους ανθρωπιάς εκ μέρους του  διευθύνοντος συμβούλου , Ουόλτερ Ράμσεϊ,  που την διοικεί με απόλυτα σκληρό και κυνικό τρόπο, προσλαμβάνοντας νέα  σε ηλικία άτομα και εξαναγκάζοντας τα μεγάλα σε ηλικία στελέχη σε παραίτηση .
Ο έντιμος Φρεντ θα μάθει   ότι προορίζεται για τη διαδοχή του αντιπροέδρου , Ουίλιαμ Μπρινγκς, ενός ηθικού και εξαιρετικού σε ικανότητες ατόμου , που όμως έχει αδύνατη καρδιά και υποφέρει από έλκος .Η σύγκρουση που θα ξεσπάσει θα έχει τραγικές συνέπειες για τον Μπρινγκς.
Το δίλημμα του Φρεντ για την παραμονή ή όχι στην εταιρεία θα τον οδηγήσει στο να πάρει μια απρόσμενη για τον θεατή απόφαση.
Θαυμάσια σκηνοθεσία, με γοργούς ρυθμούς και πειστικές ερμηνείες, που αγγίζει  την καρδιά του σύγχρονου θεατή, γιατί θίγει ένα θέμα κυρίαρχο πλέον στη σύγχρονη εργασία , όπου η "σφαγή"  των γηρασμένων υπαλλήλων  υπέρ των νεαρών   και φιλόδοξων  στελεχών  αποτελεί  κοινό τόπο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...