Κυριακή, Αυγούστου 13, 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για press and democracyΤα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία

[.....] Η ΕΡΤ είναι μεν κατά κανόνα σοβαρότερη και ποιοτικότερη από την ιδιωτική αλλά και εκεί εμφορείται από γενικότερες ιδεολογικές και αισθητικές εμμονές, οι οποίες την καθιστούν συχνά είτε ελιτίστικη είτε μονοδιάστατη είτε πληκτική και απωθητική.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα εκπληκτικά χαμηλά ποσοστά θεαματικότητας και ακροαματικότητας (αντίστοιχα της ΝΕΡΙΤ και πόρρω απέχοντα από αυτά των –παρακμαζόντων– ιδιωτικών ΜΜΕ), που καθιστούν αμελητέα την επιρροή της, τόσο από την άποψη της πολιτικής εμβέλειας όσο και από την άποψη της διαμόρφωσης ποιοτικών ψυχαγωγικών και αισθητικών προτύπων που θα αγγίζουν το ευρύτερο κοινό.
Β. Από την άλλη, τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και –ιδίως– τηλεοπτικά μέσα λειτουργούν πλέον, ολοένα και πιο κραυγαλέα και προκλητικά, σαν προέκταση των οικονομικών συμφερόντων των ιδιοκτητών τους αλλά και σαν φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας. Στα μέσα αυτά η έννοια της είδησης έχει χάσει το νόημά της, καθώς οι παρουσιαστές κατά κανόνα προτάσσουν, με ύφος τιμητή ή με ειρωνικά σχόλια και εξυπναδισμούς, τον αντικυβερνητικό σχολιασμό της «είδησης» που ακολουθεί, προκαταλαμβάνοντας εξ υπαρχής αρνητικά τον αποδέκτη της «ενημέρωσης». Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες κραυγαλέα μεροληπτικές εκπομπές «πολιτικού διαλόγου» αλλά και με πανομοιότυπα επιτηδευμένα ρεπορτάζ, στα οποία η στόχευση δεν είναι η –καθ’όλα θεμιτή– ενημέρωση για τα κοινωνικά προβλήματα  αλλά το να καταδειχθεί, σε όλους τους τόνους, η απέραντη μιζέρια και δυστυχία στην οποία μας έχει οδηγήσει η σημερινή (και μόνο…) κυβέρνηση.
Όσο δε για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα (όταν δεν καλύπτεται από συνεχείς επαναλήψεις…), η ποιότητα είναι η εξαίρεση. Κατά κανόνα πρυτανεύει  μια αβάσταχτη ελαφρότητα, σε συνδυασμό με φτηνό κουτσομπολιό και με απείρου κάλλους γλωσσικούς και αισθητικούς βαρβαρισμούς…[....]

 Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
 *Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 07.08.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: