Σάββατο, Αυγούστου 12, 2017

ΟΙ ΦΑΥΛΕΠΙΦΑΥΛΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ...ΣΥΡΙΖΑ

 

 

ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΑΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΕΩΣ ΤΟ 2009

[Δεν περιλαμβάνονται οι γόνοι και οι συγγενείς βουλευτών  που προστέθηκαν από από το 2010 έως σήμερα, πχ  Κώστας Καραμανλής,  Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Δήμας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος,  Νίκος Κωστόπουλος Ευαγγελία Γιακουμάτου, Ανθή Σαλαγκούδη , όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν εδώ οι χιλιάδες συγγενείς τους , που διορίστηκαν σε θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού.]

Gerontakos

  https://i2.wp.com/www.antibaro.gr/wp-content/uploads/2013/12/oikogeneiokratia.jpg

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έγραψε ο atheofobos2.blogspot.gr, στις 9 Οκτωβρίου 2009Ένα άρθρο των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ προεκλογικά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 26/9/09 με τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι παιδιά ή συγγενείς πολιτικών μου κίνησε το ενδιαφέρον να ψάξω λίγο το θέμα.

Η πρωθυπουργία του ανιψιού Καραμανλή ,η πιθανή διαδοχή της Ντόρας αλλά κυρίως η εκλογή του 3ου Παπανδρέου στην θέση του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε σαν μια επανάκαμψη της κληρονομικής δυναστείας μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών.
Όμως το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή.
Όπως γράφει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ,Κώστας Χρυσογόνος ( με τέτοιο επώνυμο πώς να μην γράψει για γόνους!) :
Η κρυφή (;) γοητεία την οποία ασκεί η δυναστική ιδέα στους ψηφοφόρους δεν είναι ούτε νέο ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Πολιτικές «δυναστείες» υπήρχαν στην Ελλάδα από το 19ο αιώνα και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή….…Η εξήγηση συνεπώς της σημασίας των συγγενικών δεσμών στην ελληνική πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα πρέπει να αναζητηθεί και σε ιδιαιτερότητες του νεοελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, όπως π.χ. η συγκριτικά μεγαλύτερη συνεκτικότητα των οικογενειακών δεσμών, απ' ό,τι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένας περαιτέρω παράγοντας είναι ο συντηρητισμός που φαίνεται να επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, σχεδόν χωρίς διάκριση κομματικής τοποθέτησης, σε θέματα πολιτικού πολιτισμού και γενικότερα ιδεολογίας και αξιών.Επιπρόσθετα, κατά την δική μου άποψη ,αυτή η συνεκτικότητα των οικογενειακών δεσμών οδηγεί επίσης τα περισσότερα παιδιά να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους.
Από τον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο θα γνωρίζετε οι περισσότεροι παιδιά που ακολούθησαν το επάγγελμα των γονιών τους ή κοντινών συγγενών τους και έγιναν καταστηματάρχες, φιλόλογοι, δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, αγρότες, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι,κτλ ή ακόμα και ηθοποιοί ή τραγουδιστές !
Δεν είναι λοιπόν παράλογο τα παιδιά των πολιτικών να στραφούν σε κάτι που έχουν ζήσει από παιδικής ηλικίας στο σπίτι τους.
Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι θα πρέπει η επιλογή τους να τύχει και της επιβράβευσης των πολιτών, αν και σε μερικές περιπτώσεις η εκλογή τους βασίζεται σε ένα σταθερό αριθμό ψηφοφόρων που έχουν από δεκαετίες εδραιώσει μια σχέση αλληλεξάρτησης με την οικογένεια μέσω ρουσφετιών και διορισμών.
Χρησιμοποιώντας σαν βάση το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που ανέφερα παραπάνω έβγαλα μετεκλογικά μερικά στατιστικά δεδομένα που αφορούν τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν σχέση με τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια»
Ευρύτερη οικογενειακή σχέση με πρώην βουλευτές ή υπουργούς έχουν 35 υποψήφιοι της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ. Υπερέχουν οι υποψήφιοι γιοι και οι κόρες στην ΝΔ (85%) ενώ στο ΠΑΣΟΚ είναι λιγότεροι (68%)
Το κάθε κόμμα κατεβάζει σε όλη την Ελλάδα 412 υποψήφιους για 288 θέσεις ενώ οι υπόλοιποι 12 είναι της Επικρατείας χωρίς ψήφο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το ΠΑΣΟΚ εξελέγη το 38,8% των υποψηφίων του και από την ΝΔ το 22%Οι υποψήφιοι «γόνοι» του ΠΑΣΟΚ ήσαν 28 δηλαδή το 6,7% των υποψηφίων και της ΝΔ 35 δηλαδή το 8,5% των υποψηφίων .Και τα δύο κόμματα εξέλεξαν το καθένα από 15, οπότε από το σύνολο των υποψηφίων οι γόνοι που εξελέγησαν είναι μόνο το 3,6% των υποψηφίων στο κάθε κόμμα.Στο μεν ΠΑΣΟΚ από τους 160 εκλεγέντες οι 15 γόνοι αποτελούν το 9,3% και στην ΝΔ από τους 90 το 16,4%Σαν συμπέρασμα λοιπόν διαπιστώνει κανείς ο αριθμός των γόνων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο οι περισσότεροι πιστεύουν ,όπως επίσης παρά την οικογενειακή παράδοση που προσφέρει ένα πιθανό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων, λόγω του γνωστού ονόματος, ο ένας στους δύο δεν εκλέγεται.
Στην συνέχεια παραθέτω τους γόνους βουλευτών κτλ όπως δημοσιεύτηκαν στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Με κόκκινο είναι οι εκλεγέντες και στην παρένθεση στο τέλος είναι η σειρά εκλογής τους και ο αριθμός των βουλευτών που εξέλεξε το κόμμα στην περιοχή.
Με * όσοι εκλέγονται για πρώτη φορά ,με ** όσοι είχαν επανεκλεγεί στο παρελθόν αλλά δεν ήσαν στην προηγούμενη Βουλή.


ΠΑΣΟΚ
Α' Αθήνας
1-Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά (4/8)2-Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου

Β' Αθήνας
3-Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη (3/20)
4-Αννα Νταλάρα, δεύτερη ξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (16/20)*
5-Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988. (19/20)*

Α' Θεσσαλονίκης
6-Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη (2/8)
7-Τριαρίδου Αγγελική, ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Τριαρίδη

Α' Πειραιώς
8-Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του Αντώνη Ντεντιδάκη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ

Β' Πειραιώς
9-Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη (3/3)
Αιτωλοακαρνανία10-Αθανάσιος Μπασαγιάννης, γιος του Χρήστου Μπασαγιάννη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έως το 1989

Αρκαδία11-Γιάννης Γιαννόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Γιαννόπουλου

Αχαΐα12-Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα (1/4)13-Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του Γεώργιου Παπαγιαβή βουλευτή Αχαΐας το '74 με την Ένωση Κέντρου

Βοιωτία14-Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, ξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Ακριβάκη (3/3)*
Δράμα15-Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη (2/2)
Εύβοια16-Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Καλαμακίδη

17-Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου (2/2)*
18-Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του) (1/2)
Ζάκυνθος19-Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κλαυδιανού

Ημαθία20-Αθανάσιος Γικόνογλου, γιος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου (2/3)*
Ηράκλειο21-Ιωάννης Σκουλάς, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Σκουλά

Κέρκυρα22-Ελευθέριος Πλασκοβίτης, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Πλασκοβίτη

Μεσσηνία23-Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου (2/3)*
24-Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θανάση Φιλιππόπουλου

Πρέβεζα25-Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (1/1)
Φθιώτιδα26-Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη

27-Θωμάς Στάικος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Στάικου

Χανιά28-Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη (3/3)**ΝΔ

Α΄Αθήνας1-Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολιτεύτηκε το 1989 στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη. (1/5)
2-Διονύσιος Παπαδόγγονας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.

Β' Αθήνας3-Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. (10/11)
4-Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη.(3/11)
5-Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη. (4/11)
Α' Θεσσαλονίκη6-Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα.

Υπόλοιπο Αττικής
7-Κωνσταντίνος Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Κατσίκη.

Αιτολωακαρνανία8-Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη. (3/3)*
9-Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Διονύση Λιβανού, ο οποίος ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

11-Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.( 2/3)
11-Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Αργολίδα12-Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ένωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου. (2/2)
Αχαΐα13-Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη. (1/2)Βοιωτία14-Ευάγγελος Μπασιάκος, γιος του βουλευτή Βοιωτίας του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου.

Εύβοια15-Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου. (2/2)Ηλεία16-Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ηράκλειο17-Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

18-Κώστας Μπαντουβάς, δεύτερος ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπαντουβά.

Ιωάννινα19-Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη. (2/2)
Καβάλα20-Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου. (1/1)
Καρδίτσα
21-Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και εγγονός του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της Ενωσης Κέντρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

22-Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου. (2/2)
Κέρκυρα
23-Στέφανος Γκίκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρη Γκίκα.

Κορινθία
24-Αναστάσιος Παπαληγούρας, γιος του πρώην υπουργού Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Λακωνία
25-Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη. (1/2)**
26-Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ανιψιός του βουλευτή Λακωνίας της ΕΡΕ Νικόλαου Σκανδαλάκη και εγγονός του βουλευτή Λακωνίας με το Λαϊκό Κόμμα Γιάννη Σκανδαλάκη

Μαγνησία27-Ζωή (Ζέττα) Μακρή-Θεοφίλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή.

Μεσσηνία
28-Σοφία Καλαντζάκου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αριστείδη Καλαντζάκου.

29-Αντώνης Σαμαράς, προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Μεσσηνίας, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα. (1/2)
Πιερία30-Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Πιερίας με τη δεξιά παράταξη Κώστα Δημόπουλου.

Ρέθυμνο
31-Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. (1/1)

Σέρρες
32-Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και θείος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τρίκαλα33-Σωτήρης Χατζηγάκης, εγγονός του βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη και ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα. (2/2)
Φωκίδα
34-Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαου Γκελεστάθη και ανιψιά του πρώην βουλευτή Φωκίδας της Ν.Δ. Αθανάσιου Γκελεστάθη.

Χανιά35-Μανούσος Βολουδάκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βολουδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: