Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017


Τι ταϊζουν τους τουρίστες στο Μπαλί; Η άνθιση του τουρισμού και η ανάπτυξη μιας επικίνδυνης «βιομηχανίας» κρέατος

Δημοσιεύθηκε:
TOYRISTES
Στο Μπαλι, το πανέμορφο νησί της Ινδονησίας με τα μόλις 4,2 εκατ. μόνιμους κατοίκους, συρρέουν κάθε εβδομάδα χιλιάδες τουρίστες. Από εκείνους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά χρήματα για να απολαύσουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το νησί και τους νεόνυμφους που κάνουν το ταξίδι του μέλιτος, μέχρι τους backpackers και αυτούς που αναζητούν την περιπέτεια.
Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές και τις διάφορες ψυχαγωγικές δυνατότητες που προσφέρει το νησί, υπάρχουν βέβαια και οι γαστρονομικές απολαύσεις.
Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα.
Αφενός η μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών και οι περιορισμένες δυνατότητες του νησιού και αφετέρου η επιθυμία ή/και η ανάγκη πολλών να βγάλουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την τουριστική «έκρηξη» οδήγησαν στη δημιουργία μια παράνομης «βιομηχανίας» τροφίμων. Και αυτή ενέχει κινδύνους για τους καταναλωτές, οι οποίοι μάλιστα δεν ξέρουν τι πραγματικά τρώνε, ενώ θυσία στην ικανοποίηση αυτών των «αναγκών» πέφτουν τα σκυλιά του νησιού.
Αποκαλύψεις για αυτή την «βιομηχανία» κρέατος έγιναν από την οργάνωση προστασίας των ζώων στην Αυστραλία, Animals Australia στο πλαίσιο έρευνας η οποία φέρει τον τίτλο «Bali's hidden meat trade - and its disturbing connection to Australian tourism» (Η κρυφή αγορά κρέατος του Μπαλι- και η ανησυχητική σύνδεσή της με τον αυστραλιανό τουρισμό») που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα, μέλη των κυκλωμάτων πώλησης σκυλίσιου κρέατος, αρπάζουν σκυλιά- αδέσποτα και κατοικίδια- τους δένουν τα πόδια και το στόμα και τα πετάνε μέσα σε σακιά. Στη συνέχεια τα πηγαίνουν σε χώρους όπου τα κρατούν συχνά για κάποιες μέρες, χωρίς φαγητό και νερό, και μετά τα σφάζουν συνήθως με ιδιαίτερα βασανιστικό τρόπο καθώς δεν έχουν φυσικά ούτε υποδομές, ούτε εμπειρία για να το κάνουν κατά το δυνατόν ανώδυνα για το ζώο.
Η δε ζήτηση για κρέας σκύλου είναι τέτοια που όπως αναφέρεται στην έρευνα στο Μπαλι σφάζονται περισσότερα σκυλιά απ' όσα στην Κίνα κατά την διεξαγωγή του διαβόητου Φεστιβάλ στο Yulin κάθε Ιούνιο.
dog
toyristes
Η μεγαλύτερη ποσότητα του σκυλίσιου κρέατος καταλήγει σε πωλητές του δρόμου ή σε μικρά μαγαζιά που παρουσιάζουν ουσιαστικά το κρέας τους- το οποίο ψήνουν περίπου όπως στην Ελλάδα τα σουβλάκια καλαμάκι- ως κοτόπουλο αλλά διαπιστώθηκε κρέας σκύλου πουλούν και τουλάχιστον 70 εστιατόρια.
Συχνά το πουλάνε χρησιμοποιώντας τη λέξη «satay» και αφήνουν στους τουρίστες να υποθέσουν πως πρόκειται για κρέας από κοτόπουλο. Αυτό καθώς δεν προσέχουν συνήθως τα γράμματα RW που σημαίνει πως σερβίρεται κρέας σκύλου.
Πέραν του βασανισμού των σκύλων και της προφανής εξαπάτησης των τουριστών υπάρχει βέβαια και ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με παλαιότερες αλλά και πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση κρέατος σκύλου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως η ναυτία, οι μυικοί πόνοι, η δυσκολία στην αναπνοή ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμη και βλάβη σε κάποιο όργανο ή στα νεύρα.
«Εάν για παράδειγμα τρώτε κάρι και περιλαμβάνει και κομμάτια από το στομάχι ή την καρδιά του σκύλου, τότε θα προκληθεί μεγάλη συγκέντρωση κυανίου...που μπορεί να αποβεί μοιραία» λέει χαρακτηριστικά ο δρ. Andrew Dawson διευθυντής του κέντρου δηλητηριάσεων στη Νότια Ουαλία όπως αναφέρει ο Independent.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο