Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙΑ

Παραπέμπονται στο Εφετείο με βούλευμα ο Παναγιώτης και ο Διονύσης Ψωμιάδης για τα «45αρια»

27|06|2017 
ΠΗΓΗ: neaselida.news

 
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται, με βούλευμα, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης, για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια».
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπει σε δίκη άλλα έξι άτομα, ενώ με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται των κατηγοριών τους είκοσι άτομα που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία, μεταξύ αυτών ένας πρώην αντινομάρχης, μέλη του άλλοτε νομαρχιακού συμβουλίου, ένας πρώην δήμαρχος κλπ.
Οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν, κατά περίπτωση, τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
«Από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γίνονταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων…» ανέφερε στην πρόταση παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων που υπέβαλε προηγουμένως προς το Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης.
Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημία εδώ για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, οι Εφέτες έκριναν ότι πρέπει να επιβληθεί χρηματική εγγυοδοσία ύψους 100.000 ευρώ τόσο στον Παναγιώτη όσο και στον Διονύση Ψωμιάδη, ενώ μικρότερες εγγυήσεις, από 50.000 έως 80.000 ευρώ, επιβάλλονται σε άλλα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν να δικαστούν.
Σε προηγούμενες απολογίες των αδελφών Ψωμιάδη για τα «45άρια», οι ίδιοι φέρονται να υποστήριξαν ότι τα 456 έργα του κατηγορητηρίου ανατέθηκαν με καθ’ όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο, παραπέμποντας σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πανελλαδικά από άλλες Νομαρχίες σε παρόμοια έργα που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους, οι ίδιοι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των «κατατμήσεων».
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση διενεργήθηκε τον τελευταίο καιρό συμπληρωματική ανάκριση από την ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Ζώτου, στην οποία το Δικαστικό Συμβούλιο ανέπεμψε την υπόθεση προκειμένου να «φωτιστούν» συγκεκριμένες πτυχές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...