Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2017

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο ανοίγει τα αρχεία του

Ο κόσμος του καπνού στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα αρχιτεκτονικά του κατάλοιπα και τα αρχεία δύο καπνικών επιχειρήσεων.


Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου και τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη ανοίγει τα αρχεία του και γιορτάζει.  Σας καλούμε στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ σε μια Ανοιχτή Ημέρα Αρχείων. Ελάτε να συζητήσουμε για τη σημασία των αρχείων, το παρόν και το μέλλον τους, την αξία τους. Ενημερωθείτε για τις συλλογές μας, ρωτήστε μας για το πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και μάθετε γιατί δεν πρέπει να πετάξετε εκείνα τα παλιά χαρτιά που βρήκατε. 
 
Το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση.
 
Για τον φετινό εορτασμό αναζητήσαμε ίχνη της πλούσιας παρουσίας του κόσμου του καπνού στη Θεσσαλονίκη με αφορμή και αφετηρία τα αρχεία δύο καπνικών επιχειρήσεων και μία εκτεταμένη έρευνα για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των καπνεμπόρων, τις καπναποθήκες.
 
Το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά Αρχεία της πόλης συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό συγκέντρωσε πλούσιο αρχειακό και έντυπο υλικό που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως χανόταν για πάντα. Περισσότερα από 100 αρχεία λογοτεχνικού, ιστορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο. Ταυτόχρονα μία πλούσια ερευνητική βιβλιοθήκη, ποικίλο οπτικό και εικονογραφικό υλικό και πλήθος ψηφιοποιημένων συλλογών (http://www.elia.org.gr και https://eliamietthessaloniki.wordpress.com/).
 
Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108 Ανοιχτή Ημέρα Αρχείων 11:00 έως τις 19:00 | Ομιλίες με προβολή υλικού στις 12:00 και στις 17:00
 
Ομιλητές:
Μαργαρίτα Καλαφάτη: «Το ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη, 20 χρόνια»
Γιώργος Κουμαρίδης: «Ο κόσμος του καπνού στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα αρχεία δύο καπνικών επιχειρήσεων: Αδελφοί Χατζηγεωργίου και Δημήτρης Αλεξανδρίδης»
Αποτέλεσμα εικόνας για Σοφία ΓκουβούσηΣοφία Γκουβούση, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ -η εικόνα προφίλ του Spiros Tavlikos Σπυρίδων Ταβλίκος, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ: «Οι καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα»
Είσοδος ελεύθερη | Λεωφορεία ΟΑΣΘ: στάση Πέτρου Συνδίκα, γραμμές (από κέντρο) 5, 6, 8, 33 - στάση Ανάληψη, γραμμές (προς κέντρο) 3, 5, 6, 8 | Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το κοινό | Πληροφορίες: τηλ. 2310295176 | 2310295148
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...