Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2017

Υποδειγματική "διπλή" ερμηνεία σε μια υποδειγματική ταινία νουάρ

Η Tερέζα Κόλινς συλλαμβάνεται , επειδή  αναγνωρίζεται από αρκετούς μάρτυρες ότι είναι εκείνη που βγήκε από το διαμέρισμα ενός δολοφονημένου γιατρού. Η υπόθεση όμως δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, αφού η Τερέζα έχει ακλόνητο άλλοθι: πολλοί αξιόπιστοι μάρτυρες την είδαν την ώρα του φόνου να βρίσκεται κάπου αλλού.
Σύντομα αποκαλύπτεται ότι η Τερέζα  έχει μια δίδυμη αδελφή, την Ρουθ, που της μοιάζει τόσο ώστε είναι αδύνατο να μπορεί κανείς να τις ξεχωρίσει με βεβαιότητα .

"Ο αστυνόμος  που ερευνά την υπόθεση  αναγκάζεται να τις αφήσει ελεύθερες, γιατί οι δίδυμες παρουσιάζουν την ίδια ιστορία με ίδιο τρόπο, γεγονός που καθιστά την αστυνομική έρευνα προβληματική και έωλη, αν έφτανε σε κάποιο δικαστήριο.
Ο γιατρός όμως Dr Scott Elliott( Lew Ayres) που μελετά τις απόλυτες δίδυμες επιστημονικά σε όλη του την ζωή, ξεκινά ένα πείραμα μαζί τους -εν γνώσει της αστυνομίας. Τα πειράματα του καταλήγουν στο ανησυχητικό γεγονός, ότι μία από τις δύο είναι απόλυτα τρελή και παρανοϊκή, ενώ η άλλη είναι κανονική...
Ο αστυνόμος Stevenson θα προλάβει να "ξετρυπώσει" την τρελή προτού αυτή επιχειρήσει έναν ακόμα φόνο;
ΚΡΙΤΙΚΗ: Ταινία μπροστά από την εποχή της, όχι μόνο το πραγματικά πρωτότυπο σενάριο, αλλά και για την σκηνοθετική αρετή του Robert Siodmak (σκηνοθέτη δοσμένου στο "νουάρ" των μεγάλων επιτυχιών, όπως Phantom Lady (1944), The Spiral Staircase (1945), Cry of the City (1948) , Criss Cross (1949) κ.α.).
Το έργο στηρίζεται στα ψυχολογικά πειράματα και τις παρατηρήσεις του Dr Elliott αλλά και στην οξυδέρκεια του έμπειρου μπάτσου σε ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού.
Στο "The Dark Mirror" ο Siomak, με αριστοτεχνικό τρόπο, παρουσιάζει και τις "δύο" δίδυμες στην σκηνή, οπου η κάθε μία ερμηνεύει τον ρόλο της, ανεξάρτητα από την άλλη!
Η "διπλή" ερμηνεία της Olivia de Havilland είναι υποδειγματική, καθώς και αυτές των Mitchell και Ayres, σε ένα εξαιρετικό σκηνοθετικό στήσιμο.
" [ Cine.gr /ΚώσταςΚΓΠ12112016](8/10)

*The Dark Mirror (film) - Wikipedia




Ταινία: Τhe dark mirror (1946).Αποτέλεσμα εικόνας για Τhe dark mirror (1946).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...