Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2017

Τα 104α του γενέθλια γιόρτασε ο γηραιότερος επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης!

Τα 104α του γενέθλια γιόρτασε ο γηραιότερος επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης - Media

«Η ιστορία, ακόμη και η πλέον σκοτεινή, η πλέον απάνθρωπη, μπορεί να επαναληφθεί», προειδοποιεί με σθένος και πάθος, παρά τα 104 χρόνια της ηλικίας του, τα οποία συμπλήρωσε την Κυριακή, ο Μάρκο Φάινγκολντ, ο μεγαλύτερος σε ηλικία σήμερα στην Αυστρία επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και πρόεδρος εδώ και δεκαετίες, της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ.
Όπως σημειώνει ο γηραιότερος από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ως σήμερα δεν έχει υπάρξει διαχείριση της αυστριακής ιστορίας και για το λόγο αυτό ο ίδιος έχει κάνει σκοπό και αποστολή της ζωής του, εδώ και 72 χρόνια, από την απελευθέρωση και μετά, να μεταφέρει στις επόμενες, μεταπολεμικές γενιές, «όσα συνέβησαν και όσα συμβαίνουν», θεωρώντας, όπως εξηγεί, ότι «δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία, και τώρα ζούμε ήδη την τρίτη γενιά που φαίνεται να ενδιαφέρεται και να διερωτάται περισσότερο από τις προηγούμενες».
Οι πρώτοι στους οποίους είχε μιλήσει τον Ιούνιο του 1945 για το μεγαλύτερο στην ιστορία αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας από τους Γερμανούς ναζιστές, ήταν μοναχές στο Σάλτσμπουργκ, «οι οποίες δεν είχαν ιδέα για τα όσα συνέβησαν, καθώς πίσω από τους χοντρούς τοίχους του μοναστηριού δεν είχε διεισδύσει η παραμικρή είδηση, η παραμικρή πληροφορία».
Από τότε και μέχρι σήμερα, και «παρά την ασυνήθιστα προχωρημένη ηλικία» του, το ακροατήριό του είναι μαθητές και δάσκαλοι, στο πλαίσιο των διαλέξεων που δίνει και των δημοσίων συζητήσεων στις οποίες συμμετέχει ανά την Αυστρία, με τρεις ή και τέσσερις την εβδομάδα, κι αυτό ως ακόμη και πολύ πρόσφατα, κρούοντας πάντα τον κώδωνα του κινδύνου για τον «αυξανόμενο αντισημιτισμό».
Γεννημένος στις 28 Μαΐου του 1913 στο Νοϊζόλ, στη σημερινή Σλοβακία, και μεγαλωμένος στη Βιέννη, όπου έκανε εμπορικές σπουδές ασκώντας στη συνέχεια εμπόριο με την Ιταλία, ο Μάρκο Φάινγκολντ συνελήφθη τον Μάρτιο του 1938, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ.
Βρέθηκε για επτά χρόνια κρατούμενος σε τέσσερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αρχικά στο Άουσβιτς και στη συνέχεια σε Νοϊνγκάμε, Νταχάου και Μπούχενβαλντ, όπου βρισκόταν όταν έγινε η απελευθέρωση του στρατοπέδου από τα αμερικανικά στρατεύματα στις 11 Μαΐου 1945.
Στο Άουσβιτς, στον ίδιο και στον συγκρατούμενο αδελφό του Ερνστ, ανακοινωνόταν κάθε τόσο η επικείμενη εξόντωσή τους στα κρεματόρια, στα οποία τελικά ο αδελφός του άφησε την τελευταία του πνοή.
Μετά την απελευθέρωση ο Μάρκο Φάινγκολντ εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σάλτσμπουργκ, από όπου τα πρώτα χρόνια διοργάνωνε τον επαναπατρισμό στην Παλαιστίνη, Εβραίων επιζώντων από όλη την Ευρώπη, ενώ από το 1948 και μετά διατηρούσε, μέχρι τα βαθιά γεράματα, κατάστημα μόδας στην πόλη.
Όπως ο ίδιος τονίζει αυτές τις ημέρες σε συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, υπάρχει ακόμη ένας κατάλογος ανεκπλήρωτων επιθυμιών του, όπως για παράδειγμα να ακούσει από πολιτικούς να παραδέχονται τα ιστορικά τους λάθη. Μέλημά του παραμένει η ενίσχυση της Εβραϊκής Κοινότητας στην Αυστρία, η οποία, όπως σημειώνει, πριν από το 1938 αριθμούσε 200.000 μέλη και που σήμερα ο αριθμός τους σε ολόκληρη τη χώρα είναι μόλις 8.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΦΑΪΝΓΚΟΛΝΤ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ
 Παρουσίαση στο 60ό Κάμπινγκ Διεθνούς Φιλίας  της Αυστριακής Νεολαίας του Ερυθρού Σταυρού, (15 Ιουλίου του 2015 Langenlois / Κάτω Αυστρία)
Η αφήγηση είναι στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...