Δευτέρα, Μαΐου 01, 2017

Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

 Η Εικόνα του Μαθηματικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1928-1970 από τον ιστορικό των επιστημών και διδάσκοντα στο ΑΠΘ Νίκο Καστάνη*.
Οι μαθηματικοί συνυπάρχουν μαζί με τις άλλες επιστημονικές ειδικότητες στο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όλοι μαζί καλλιέργησαν κι αναπτύσσουν την επιστημονική κουλτούρα στην συμπρωτεύουσα κι όχι μόνο. Ατομικά και συλλογικά συνέβαλαν στη μόρφωση, τις εξειδικευμένες εφαρμογές και την έρευνα.
Κάθε αφορμή για ανάδειξη όλων αυτών που συμμετείχαν στο επιστημονικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας βοηθάει στην προώθηση της ιστορικής μνήμης ενός επιμέρους κλάδου, αλλά και των επιστημονικών διασυνδέσεων του στην πανεπιστημιακή συγκυρία.
Μερικές επισημάνσεις των μαθηματικών και των συγκείμενών τους ανοίγουν έναν ορίζοντα αναστοχασμού των επιμέρους συμπεριφορών και αλλαγών, αλλά και συνειδητοποίησης των στοιχείων της διεπιστημονικής συμβίωσης στο πλαίσιο του εν λόγω Πανεπιστημίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για νικος καστανης*.:BiblioNet : Καστάνης, Νίκος


Διάγραμμα ομιλίας του Νίκου Καστάνη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Take My Life/Η ζωή μου είναι στα χέρια σου (1947): μια καλογυρισμένη αγγλική ταινία νουάρ

Ένας άντρας που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας πρώην φίλης πρέπει να βασιστεί στη σύζυγό του για να κάνει το ντετέκτιβ και να βρει...