Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Το εμβληματικό περιοδικό της ανανεωτικής αριστεράς «Ο Πολίτης» αναρτάται από σήμερα στο διαδίκτυο

Αποτέλεσμα εικόνας για περιοδικού Ο ΠολίτηςΗ πλήρης σειρά του περιοδικού Ο Πολίτης  ψηφιοποιημένη, από σήμερα στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ!
 
Συνεχίζοντας την ψηφιοποίηση και ανάρτηση περιοδικών που επηρέασαν καθοριστικά την ελληνική πνευματική, πολιτιστική και πολιτική ζωή στον 20ό αιώνα (η πιο πρόσφατη ανάρτηση είναι εκείνη του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης), τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με χαρά και συγκίνηση, ότι από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, επέτειο του θανάτου του Άγγελου Ελεφάντη (1936-2008), το σύνολο των τευχών του περιοδικού Ο Πολίτης (μηνιαίος και δεκαπενθήμερος) αναρτώνται ψηφιοποιημένα, στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ (www.askiweb.eu).Αποτέλεσμα εικόνας για περιοδικού Ο Πολίτης
Το περιοδικό κυκλοφόρησε από το 1976 έως και το 2008, ανά μήνα και (σε δύο περιόδους) ανά δεκαπενθήμερο. Το έργο ψηφιοποίησης του Πολίτη είχε ξεκινήσει ζώντος του εκδότη-διευθυντή  του, Άγγελου Ελεφάντη. Το έργο συνεχιζόταν όταν ο θάνατος του Α.΄Ελεφάντη ανέστειλε όλες τις διαδικασίες. Στη συνέχεια και με την οικονομική συνδρομή φίλων του περιοδικού, τα ΑΣΚΙ  ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση. Από σήμερα το σύνολο του περιοδικού είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ με τεκμηρίωση και σε τεχνολογία που δίνει τη  δυνατότητα ψηφιακού ξεφυλλίσματος, ενώ ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει ελεύθερα όποια τεύχη θέλει.   
Το εμβληματικό αυτό περιοδικό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Διευθυνόταν από συντακτική επιτροπή και υπήρξε ένα  μαχητικό περιοδικό πολιτικής παιδείας, ζύμωσης και διαπαιδαγώγησης, με κείμενα αναφοράς για την πολιτική, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία. Πρωτίστως με το περιεχόμενο των τευχών του, αλλά και με τις εκδόσεις, τις δημόσιες παρεμβάσεις, τις εκδηλώσεις και τις μαζώξεις του έπαιξε έναν ευρύτερο πολιτικό και μορφωτικό για τις γενιές των αναγνωστών του.
Ο Πολίτης υπήρξε το επίκεντρο της διανοητικής και πολιτικής δραστηριότητας του Άγγελου Ελεφάντη, μέχρι και τον θάνατό του. Οι δεσμοί των ΑΣΚΙ με τον Άγγελο ήταν στενοί και ακατάλυτοι. Υπήρξε οργανικό μέλος των ΑΣΚΙ (μέλος του Διοικητικού τους Συμβουλίου, διευθυντής της σειράς «Μαρτυρίες») αλλά, πάνω από όλα, ήταν ένας διανοούμενος,  ο οποίος, με το πάθος και τη γνώση του, ενέπνευσε και εμψύχωσε τη συλλογικότητα τους. Η ανάρτηση του περιοδικού δεν αποτελεί μόνο την απόδοση ενός επιβεβλημένου φόρου τιμής στον εκδότη τους. Τα τεύχη του Πολίτη μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για πολιτικές, διανοητικές και επιστημονικές αναζητήσεις, που αφορούν τόσο την ιστορία όσο και τη σύγχρονη, πολιτική και πολιτισμική παρέμβαση.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για περιοδικού Ο Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης: ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ!...

  Δεν ντρέπονται τα ΜΜΕ να εξαφανίζουν ακόμα και την Καρυστιανού; Δημήτρης Κανελλόπουλος Τόσο σημαντική είναι η πολιτική προστασία των Μη...